香港長跑網  - 長跑長友

樓主: winwin
打印 上一主題 下一主題

渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

北海道馬拉松都係按申報時間然後排位,除咗話誠唔誠實申報外,最後跑手跟唔跟大會指定,都係果句自律。

另外kin師兄已經講咗個大會困難嘅精結,同股票一樣,以往表現只能作為參考,不能作為今日嘅保證。除非大會可以引入獎勵或懲罰機制,去處理能夠準時同唔準時完成嘅跑手,否則自律依然係最重要。不過假如引入咁嘅機制,又有好多人評擊同批評。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2012-2-9 14:44 發表 大會呢D所謂架條件, 其實只是門面工夫, 因為沒有要求參賽者提出證明, 所以好多人都唔會理會.  老實講, 賽道擠塞同多了未符資格的人報了挑戰組關係不大, 除了上線排隊外, 慢的跟本就無能力阻礙快的跑, 西隧等位置 ...

如果唔係有人受到影響,我諗都未有人介意點分組。我覺得sunrise 師兄又講中精結,而大家響度再討論點分組就正如僧多粥少嘅問題,無補於事。就算大會按申報PB時間排位上挑戰組,咁乜嘢比賽先承認?就算排咗位又點執法?我跑HM挑戰組,都有期他組嘅HM跑手同我一齊起步,咁又點算先?中途逐個拉出嚟?今年大會特別將唔啱組別起步嘅人撇開計數,已經係一大進步。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 winwin 於 2012-2-10 12:57 發表 …當然這個post的主要目的是希望大會能改善問題. 問題確是由大會安排不當所引起
既然大家都差唔多對問題有共識,或者可以話經已求同存異,定出明確嘅論點後就聯署去田總。我唔知呢度有幾多位師兄可以有能力去間接影響田總,不過議論咗咁多寶貴意見而唔進一步行動,實在浪費同只可能奢望田總有所改變。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 120# 的帖子

Winwin師兄,很高興你出現仲提返我段說話,我以為無人會睇,同有人繼續響度各自各發洩情緒,所以自此我都唔再出聲。師兄既然你開文寫咁大段嘢,經已好值得欣賞,亦之所以係咁,唔好俾件事不了了之。如果想好似你個網名咁雙贏,不如你整理下呢度各人寶貴同有建設性嘅意見,然後歸納出大部分人都認同嘅論據,就直接去信俾田總提出建議。好明顯呢度有好多好有份量嘅師姐、師兄,欠缺嘅可能只係D能夠推動事情嘅人。

我個人唔太認同填份意見書發表下就可以對事情有幫助,師兄你提出嘅問題都幾複雜,唔係三言兩語或大是大非嘅對同錯,單睇你開文後有其他師兄、師姐不斷提出嘅大量補充,就知問題本身係有爭議。咁難得咁短時間就集合咗咁多意見,如果唔將佢整理,除咗唔會令有關方面作出改善以外,仲會令件壞事不斷重復,而大家亦習以為常。

曾經我都就使用一次性晶片寫過建議書去田總,響度都有人有唔同嘅意見,去信後不久田總都有覆我。我覺得大會方面都有認真對侍跑手嘅意見,而同時大會亦有好多限制,同要兼顧唔同人有唔同嘅素求。我唔敢話寫咗封信去會點點點,但我認為「議而不決,決而不行」必一事無成。有關一次性晶片嘅討論可以睇返呢度:https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D2

升級   96.8%

該用戶從未簽到

回復 131# 的帖子

亮哥,我只可認同你講,唔再出聲以免影響討論。

臨行前澄清我並非鼓勵參加者唔填問卷俾意見,我只係想話問卷一般設計係做統計分折,附加文字意見當然我相信會大會係會處理,但單睇呢個討論就已經有好多方面嘅意見,你一言我一語,唔整理就難以所謂求同存異。當然如果唔需要討論嘅意見,咁係可以自行向大會發表,不過相信唔係樓主開文嘅目的。

另外當然有部分人可能認為意見提出咗,跟著點做嘅責任就應該由大會付。我想只係提出問題好多都會提出,但經深思熟慮同分折問題後嘅建議相對係少,亦因此集思廣益先會令問題越辯越明,而我覺得咁至係討論區所需。無論如何,離題言多請見諒。