香港長跑網  - 長跑長友

樓主: winwin
打印 上一主題 下一主題

渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事

升級   50.85%

該用戶從未簽到

其實各位話要set rules 既ching講呢個問題之前, 有冇check過0個個hkrunners0個個excel?

唔理4個鐘報挑戰組真係對挑戰組既成績好似影響唔係咁大, 4個鐘前既大部分都係挑戰組

田總年年想一年比一年多0的人join, 如果再攪咁多restriction, 你估個人數仲會唔會增加? 真係肯咁做?

咁我又想問下, 如果有人未跑過全馬, 但自己知道自己多數可以4個鐘內完成(如練過), 又點算? 要佢跑1年1組先? 咁到時0個個人會唔會話強制要佢報1組會唔公平?

外國0的馬拉松set既rules, 真係個個跑手都跟?

真係一堆問題

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 winwin 於 2012-2-9 21:14 發表

可能解决方法
1. 要求報名者提供PB時間, 賽事, 什至証明
2. 如lewischan說, 如果4小時內完成不了就不提供全程時間

請容許我再說多篇, 六千人報挑戰組, 有四千人66%不達標(over4小時), 過千人over5小時 ...

winwin兄, 第1點係唔係真係可行就未知, 但你自己都識講挑戰組有2/3人唔達標, 咁挑戰組咪要減好多人?

第2點...我好似唔知係邊度聽過話4小時以後既挑戰組張cert係冇排名既(唔知真定假), 但如果如你所講話連時間都唔俾番個跑手要自己睇鐘既話, 會唔會過份左?

睇個excel挑戰組個達標比率應該比1組高, 雖然最後有時間個位係挑戰組....

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 peter2008 於 2012-2-10 22:02 發表
贊成挑戰組如果4小時內不能完成,就不提供全程時間+沒有紀念牌取,其實挑戰組超越4小時有沒有紀念牌取,另加一項是捉人上車,挑戰組不能5小時內完成,無論你/妳在那一段都要上車離開賽道,話時話大家在討論時,田總會 ...

Peter兄和話要咁既師兄, 我真係想問下, 係咪真係要覺得咁先0岩? 如果係咁, 4個鐘完成唔到同6個鐘完成唔到並冇分別

講到跑唔到報左就攪到好似要罰人咁喎(又冇呢樣又冇0個樣), 與其咁鐘意玩0的咁既野, 乜如set條rule比自己先啦, train唔到個target罰下自己先啦

如果唔想賽道塞人, 好簡單, 一係封路時間長0的, 一係分開2條路, 但係政府真係會理你? 算把啦

又有0的ching話要呢樣0個樣做prove, 咁大型既比賽報名一定係data-driven, 跑步呢0的咁講狀態既野, 有用咩? 只有靠自律

其實人最基本就係要尊重別人, 如果連呢0的氣度都冇, 人地點會尊重你呀

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Netregistration 於 2012-2-11 02:14 發表
報得挑戰組就要挑戰4小時完成目標
冇信心就報另一組
有信心冇實力,就要接受冇獎牌冇証書,咁先叫做挑戰

你講呢一堆野之前, 有冇諗過先?

攪左咁多年挑戰組1組2組咁既形式, 田總會唔知無可能有6千人sub4? 唔好話6千, 3千都唔知有冇(包晒咁多年渣打)

佢分組主要係唔想咁多一齊起跑, 同埋想快0的0個班跑前面讓番條路出來, 睇來挑戰2字真係會令人混淆

wah, 你又有冇諗清楚? <<< 呢個係咩來?

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 peter2008 於 2012-2-11 11:00 發表
是否強制執行所謂挑戰組的4小時時限:
1.能參加挑戰組大家都在想挑戰自我的實力,若在限時4小時不能完成,沒有獎牌也很合理,不過網上的時間最好有,因海外參賽者可上網看自己的成績,因渣馬是國際大事要吸引來年多 ...

1. 跑得慢唔可以挑戰自己實力? 你覺得要將時間推至4小時無唔緊要, 這是你的意見, 但你應該知大會巳經set左做6個鐘, 唔係無止境俾你跑到得為止, 這亦是我話挑戰組是用來分流唔係分級原因之一, 證書袛係1個證明, 並唔係奬勵

2. 講到明每組6小時, 你硬要說5小時都冇你辦法, 挑戰同精英擺到明係2樣野, 你要將2樣當1樣亦都冇你辦法

3. 自打咀巴?!唔係好明你講乜

4. 十公里係咪個個羡慕就唔評論啦, 我真係唔知挑戰組係等同精英組喎, 除左冇名次, 行李袋號碼布起跑時間唔同之外, 有什麼分別? 第2同第4個point有部份差唔多意思喎, peter兄

saki兄, 其實我用左小小時間睇個excel, 不過冇睇你咁仔細, 知道個大約比例就ok了

升級   50.85%

該用戶從未簽到

WalkBreaks, 你下年自己想報邊組就報邊組啦, 不過無論你報邊組, 只要記住盡力(亦都要量力)跑就ok, 如果你發覺自己阻到人, 跑埋一邊
長跑的第一個對手係你自己, 唔係諗住點樣去罰人, 不過你唔岩聽當無聽過啦

驚報唔到名既, 早點報, 美津濃半馬同發財跑會難報過渣馬好多, 只係報比賽唔係搶iphone去賣賺錢
驚人阻到你既, 跑快點, 4小時內返到去, 唔會塞得太勁, 封路係封咁長既時間

Anthony兄, 渣馬俾緊急車行既路唔算誇架啦, 你記唔記得放煙花倒數日子既尖沙咀銅鑼灣?

唔知邊度又走多左個挑戰組多2.5小時出來, 全馬1組只係遲挑戰組半小時起跑, 起跑時間都未攪得清係度亂咁講, 叫你諗過先講既真係自己都覺得多餘

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 peter2008 於 2012-2-11 23:09 發表
http://hkmarathon.com/marathon/chi/event/faq/1.jsp
10.        十 公 里 、 半 程 及 全 程 馬 拉 松 賽 事 時 段 如 何 劃 分 ?
全 程 馬 拉 松 挑 戰 組        少 於 04:00:00
全 程 馬 拉 松 1 組        多 於 04:00:00
全 程 ...

都係0個句, 睇清楚先好講, 人地講6個鐘係每一組馬拉松既時間, 你竟然自己走去計加減數
自己打開Runner's Guide P.12下面個table先好講野, 有時間睇埋P.22

你明白未係我同你講, 唔係你同我講

升級   50.85%

該用戶從未簽到

你自己話你自己低級份子好啦, 唔好拖埋跑1組既跑手落水呀, 真心講句, 你應該補下自己既理解能力先

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 peter2008 於 2012-2-11 23:31 發表
請問師兄有沒有Runner's Guide P.12下面個table和P.22的link。

都好, 你肯睇, 剩係呢個原因都值得我幫你搵!

http://hkmarathon.com/marathon/download/RunnersGuide-FMHM.pdf

記住P.12同22呀

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2012-2-11 23:39 發表
我覺得,用3小時多完成全馬的跑手們,參加挑戰或一組沒有太大分別。

想做出佳績,勤力練習及早些上線。

恆恆

對, 恆恆, 你夠勤力又keep住唔傷同當日狀態正常, 你都得!

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 chuen3182 於 2012-2-12 00:19 發表
跑完全馬個牌~好似是完成牌。並唔係獎喎!  

駿哥, 跑前同你傾過既野, 我途中全部出晒來, 加多隻4腿齊抽添

唔好話個牌, 張cert都有人當佢係奬, 遲下可能覺得個袋完成包都係奬來

升級   50.85%

該用戶從未簽到

亮哥, 尊重你, 因為冇佢個post都唔會有我個post

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2012-2-16 11:58 發表
玩了渣馬15年, 其實田總不斷進步, 好多籌委想當年也是跑手, 佢地跑比賽經驗都不弱於大家, 但好多跑手就只係一句唔滿意, 唔夠蕉派, 無人打氣, 就抹煞了大會的功勞!
其實供應食物在IAAF並非必需, 你見渣馬已成AIMS銅 ...

終於見到一些較中肯既意見, 小叻ctse, 第1屆跑到而家, 15年....

其實如果唔係企精英區, 正常join左挑戰組或1組都唔會有奬拎, 同埋linching, 拎奬既多數都係0個幾個人(佢地個training program唔係人人頂到), 你跑1組而又sub3, 你都會有一千(要係香港居民)

Walkbreaks, 分組或報名0個0的野(其實我一路都係覺得大會分組係為左分流), 改變左真係有improvement? 2013加油吧!

升級   50.85%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2012-2-16 16:35 發表

更正:
第一屆是97年港深, 我當時仲未知全馬係咩東東!
我係98年跑第二屆的10k, 99年直上全馬(當年只有10k和全馬賽事), 當年4個半小時完成, 女子公開(計埋特邀)第36名, 但如果想當年有咁的分組要求, 我就要跑一組 ...

謝小叻ctse更正