香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lionchiu
打印 上一主題 下一主題

分齡揮手區

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

lionchiu,

800m 做到 2' 04" 唔容易練,要花好多時間在速度及耐力才能有進步,
你現在跑 400m 是多少時間,我幫你評估一下。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

唔好意思,Le 排唔得閒。

400 m 跑到 56..7 都唔錯,後生仔仲有進步的空間,
但練800 m 比練 400m 還要多時間,但比練長跑還要幸苦。
睇你體能都唔差,有條件,你的體重及高度是多少?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 lionchiu 於 2008-9-30 23:13 發表
170 CM...同埋53kg..

身高、體重比例唔錯,slim 身型,長跑運動員型,體重增加多幾公斤較理想,
800 M 速度比重很重要,所以力量不足夠便難達標,身體太瘦便不夠肌肉去
發展力量的。

1500m 及 3000m 最近跑的成績是多少?了解吓你的速度耐力到那水平。

好似你 12 号跑學界,現在除了練氣耐力外,速度的耐力訓練唔少得,
例如 你想跑800m 目標時間是 2' 04" 即 124 秒 平均每圈 是 62 秒,但這是
數字計算,跑時要計算第一個圈要跑到 60 秒, 第二個圈體力、速度都回落跑到 64 秒已不錯,差 4 秒練得好耐力的才做到,現在要練習試跑 62秒走一個圈的速度習慣,但因為距離比賽太近了,不適宜過度練習的,祝你跑出好成績!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 lionchiu 於 2008-10-4 10:55 發表
著釘鞋會快好多幾秒...

4 - 6 second

competition fast 2 - 3 second

Total may be can fast 8 - 9 second