香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

分齡揮手區

升級   24.74%

該用戶從未簽到

想問下..有冇人幫左分齡ar?
我報左a1 800m...la'
唔知你地有冇玩.....
下個月12號係灣仔跑
+1 0
上一篇︰砌模型-MG高達下一篇︰今年颱風特別多,黑格比來了!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我冇入到任何跑會......
    好似冇得玩
    唔知閣下800m pb 幾多?
    我只試過係學界男甲跑2分19秒86 (剛好過去standard)

升級   24.74%

該用戶從未簽到

有得學校報的....我前幾年跑800...2分14...唔知今年幾多
    我諗2分零幾la

升級   0%

該用戶從未簽到

你地兩個都跑得咁快既?勁 ~~~
    反而我咁大個仔都未試過跑八百 ~~

升級   0%

擦汗

犀利啦~
    我今年年頭冇突破到仲退步咗......
    真係要諗諗辦法谷下佢
    p.s. 請問閣下幾多歲?我而家18

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我17....12月會18歲
    同你差唔多
    我都係今年年頭卮開始接觸長跑尼個運動
    多多指教...我ga 目標係2分04

升級   0%

擦汗

回復 6# 的帖子

咁短時間可取得咁好成績 真係
    我由5年前開始自己練 果陣未搵到自己ge 專長項目
    後來先趨向跑中距離(800米, 1500米)
    我要2分14秒都唔容易....
    睇來我要加大幾倍力度谷下先得了
    進度理想ge 話先可能再戰學界(至少快過06年個時間先)
    因為多書讀....(我今年f.7 同往年唔同)

升級   0%

該用戶從未簽到

睇黎我地大家都要面對公開試 ~~~ 大家都加油吧 ~

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我今年f>6...有多d 時間train...
    宜家都未test 過800....唔知咩時間...
    同埋我之前操傷左...宜家休息中...

升級   0%

擦汗

原帖由 lionchiu 於 2008-9-24 23:16 發表
    我今年f>6...有多d 時間train...
    宜家都未test 過800....唔知咩時間...
    同埋我之前操傷左...宜家休息中...

咁就要就住來喇....留得青山在.......
    我f.5 時(2006年)操得太"行"就為咗造果個800米時間
    同埋要係學校陸運會破學校紀錄
    結果付上沉重代價....
    陸運會因傷缺席

p.s. 祝 早日康復

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我知la...ching...
    我都諗住破學校ga 800...1500...3000米 record...
    但我地學校個紀錄唔係太快
    再操下...應該冇問題...

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

lionchiu,

800m 做到 2' 04" 唔容易練,要花好多時間在速度及耐力才能有進步,
    你現在跑 400m 是多少時間,我幫你評估一下。

升級   24.74%

該用戶從未簽到

400跑56..7到la...我專長唔係短跑...

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 lionchiu 於 2008-9-27 11:01 發表
    400跑56..7到la...我專長唔係短跑...

唔好意思,Le 排唔得閒。

400 m 跑到 56..7 都唔錯,後生仔仲有進步的空間,
    但練800 m 比練 400m 還要多時間,但比練長跑還要幸苦。
    睇你體能都唔差,有條件,你的體重及高度是多少?

升級   24.74%

該用戶從未簽到

170 CM...同埋53kg..

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 lionchiu 於 2008-9-30 23:13 發表
    170 CM...同埋53kg..

身高、體重比例唔錯,slim 身型,長跑運動員型,體重增加多幾公斤較理想,
    800 M 速度比重很重要,所以力量不足夠便難達標,身體太瘦便不夠肌肉去
    發展力量的。

1500m 及 3000m 最近跑的成績是多少?了解吓你的速度耐力到那水平。

好似你 12 号跑學界,現在除了練氣耐力外,速度的耐力訓練唔少得,
    例如 你想跑800m 目標時間是 2' 04" 即 124 秒 平均每圈 是 62 秒,但這是
    數字計算,跑時要計算第一個圈要跑到 60 秒, 第二個圈體力、速度都回落跑到 64 秒已不錯,差 4 秒練得好耐力的才做到,現在要練習試跑 62秒走一個圈的速度習慣,但因為距離比賽太近了,不適宜過度練習的,祝你跑出好成績!

升級   0%

擦汗

回復 16# 的帖子

多謝師兄教路~
    我都要學下.....

升級   24.74%

該用戶從未簽到

本人聽日早上6:45會係小西灣到操...
    諗住沖1個800..試下自己幾快.....
    有冇人有興趣?我學校係附近....練完返學

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-3 09:26 發表

即15秒鐘要走100米,太可怕﹗小弟無能為力。jgh" />jg" />

Kenneth ching,我都覺得自己永遠都做唔到呢個成績 ~~