香港長跑網  - 長跑長友

樓主: golfer504
打印 上一主題 下一主題

撞牆统計

升級   21.85%

該用戶從未簽到

點謂之「撞牆」?

你試一次跑30K就知  詳情 回覆 發表於 2013-3-6 20:03

升級   21.85%

該用戶從未簽到

上維基查既, 依書讀就應該係同糖原有關, 咁就簡單, 適時補充就得, 但唔知各位既"撞牆"定義又係咪咁簡單

Hitting the wall

In endurance sports such as cycling and running, hitting the wall or the bonk describes a condition caused by the depletion of glycogen stores in the liver and muscles, which manifests itself by sudden fatigue and loss of energy. Milder instances can be remedied by brief rest and the ingestion of food or drinks containing carbohydrates. The condition can usually be avoided by ensuring that glycogen levels are high when the exercise begins, maintaining glucose levels during exercise by eating or drinking carbohydrate-rich substances, or by reducing exercise intensity.

原來一早就過左撞牆的境界,當然唔知咩是撞,凡人先知撞左的感覺 就咁補充已經遲,跑多幾次長課最實際 最後都是付出的時間同訓練問題  詳情 回覆 發表於 2013-3-6 21:41

升級   21.85%

該用戶從未簽到

何謂撞牆?全身無力?向前走但唔使用力?
抽筋算唔算?撞完係咪唔再跑得番?有幾多人自以為撞過牆?有無人可以賜教?

不論跑多快,跑1km所用能量都是一樣?我唔信,2個人跑全馬,同樣底子,同樣卡路里補吸,一個頭半馬用半馬最佳比賽速度跑,另一個+20秒/km跑,我幾肯定後者快過前者到終點

升級   21.85%

該用戶從未簽到

哈,面容真係好個人化,有d人跑到好死都係E起棚牙,有d人就全程面容繃緊,但無可否認,勝出者一定要狀態好,但不代表他們不辛苦,見過有第123名過終點後一齊嘔,低階跑友如我者真係未試過跑到嘔,咁証明嘔同所謂撞牆,無分貴賤   

升級   21.85%

該用戶從未簽到

halie咁勁都試過返唔到終點,佢果d唔知係咪所謂撞牆,但幾相信佢係估計嬴唔到而唔跑,佢心臟夠強卦

升級   21.85%

該用戶從未簽到

係咪真唔會見到至top 跑手撞牆,或者掉轉黎講,俾你見到佢撞牆果一場,佢唔係至top 果個
(重申,我仲未界定到乜叫撞牆)

Paula hits the wall on the long road to Athens
http://www.guardian.co.uk/sport/2007/jan/07/athletics.features6

升級   21.85%

該用戶從未簽到

也不一定, 無論付出多或少, 最後都要量力而為, 久經訓練都會跑爆(我淨知乜係爆唔肯定乜係撞牆), 無長課都可以順利完成, 關鍵在適當步速
簡單講(鬼唔知阿媽係女人果種), 就算賽前好多長課付出好多時間, 如當日能力係走4min/km, 但用3:50pacing走, 一樣會爆, 反之唔夠長課, 但走來保守, 明明可走4:00郤走4:10, 只慢10秒都可以幾輕鬆, 好成績往往係最無期望最無壓力的時候做出來(個人經驗)