香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Kenneth 跑步日誌 目標 2011 渣打半馬 SUB145

升級   0%

該用戶從未簽到

我好怪分唔倒心, 一邊跑一邊只顧向前, 個腦只係識諗著點呼吸,點可以跑快D,其他的容不下.

升級   0%

該用戶從未簽到

唔好諗咁多, 點練就點跑啦...

原帖由 kennethwat 於 25-1-2008 17:18 發表

其實我每次只能分心幾分鐘左右,又會記得返現在是跑緊步。分心有時會跑快D,但有時都會跑慢D。現在我正努力記回當日的步速及跑步動作。

升級   0%

該用戶從未簽到

咁試有冇去大海o個邊跑馬, 應該幾好玩

原帖由 kennethwat 於 4-2-2008 15:41 發表

我屋企大部份親友都是澳門人,每年都要過去探親。

升級   0%

該用戶從未簽到

今日食飯時間剛剛跑完, 有點雨粉, 溫度OK(比上星期正),10分鐘內已經熱身, 跑東涌至機場博覽館來回, 跑完全身變左(龍珠既超級剎雅人). 出曬白煙.

升級   0%

該用戶從未簽到

好多九龍東既人都有提"斧山道運動場", 係唔係好多高手嫁.  

原帖由 haldane 於 26-2-2008 16:55 發表
我都係今日開始跑十公里...大家都努力...希望係斧山道見到大家la

升級   0%

該用戶從未簽到

佢地咩鐘數係度操, 有機會去觀摩吓先.

原帖由 oscar 於 27-2-2008 10:39 發表
無錯!真係好多高手!包括香港隊跑手也是在那裏練習的!他們會跟一個跑會叫「宇宙長跑會」的tim哥訓練,呢個跑會只成立了兩年唔夠,不過就人材輩出。巧勁呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

7點去唔倒, 我係赤立角返工, 放6點即走去到都要7點半啦.

原帖由 oscar 於 27-2-2008 18:11 發表
好似係二四   的七點    你可以入個果跑會  進行特訓   只要你鍾意就得啦!
其實我都好想join  但係放工太晏囉

升級   0%

該用戶從未簽到

KennethWat, 見到你地幾C兄弟一齊係同一區練, 真係死恨隔離, 一個人操既唔好處有時練到冇心機,今年狀態操極唔起,總是40'到41'走10k, 最近2次10k比賽,大埔糖尿聯會及沙田元旦都係一樣, 唔知係唔係年紀大左好難操起, 同04年最佳成績差成5分鐘. 你地跑早上定夜晚? 假期定平日? 侵唔侵埋我玩? 我係東涌返工, 見到有船去屯門, 近唔近你地練o個度?

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝哂Kennethwat兄圖文詳述, 我會留意屯門留言版, 希望有機會同你地一齊操.

原帖由 kennethwat 於 29-2-2008 14:32 發表

Ching 當然侵啦 ,其實現時得我同CHARSON一起練跑,我哋多數跑PM6:00-7:30,如撘船到蝴蝶,轉507或610輕鐵於銀圍站下車,附上地圖。我們跑前一兩日會於屯門留言版留時間,可以在此參考。

我的 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

Right, 練Interval係咁練, 100米快接100米慢 及200米快接100米慢, 慢跑係下次快跑既Recovery, 速度有番咁上下再練 400米及800米interval. 耐力同速度會漸漸增強. 不過最好拍住練, 一個練好易謝. 因為大家拍住可互相激勵.

原帖由 kennethwat 於 1-3-2008 12:02 發表

Yes﹗如果你加速博命跑可以挨到200米,就可以再向300米進發。最後,就可以學嗰班高手咁練。

PS︰我現在只挨到 150 米左右。

升級   0%

該用戶從未簽到

睇到你地幾位跑得咁開心, 真係鄧你地高興, 可惜對腳唔爭氣, 星期四踢完波起左兩個大"泡",仲冇左塊皮,而家行都唔係好得,可能聽日沙田冇得玩之餘,仲白費左尼幾個星期既操練 ,唉....不過最重要家庭為先,細路有咩風吹草動真係要立即睇醫生,帶口罩, 多飲水,飲食要清淡,可能既話就唔好返學住.小孩既生病多數係同學間傳染.

原帖由 ChARsoN 於 8-3-2008 18:05 發表

我要谷行d 先跟到佢

升級   0%

該用戶從未簽到

見你地操得咁行, 真係腳都痕埋, 不過唔好忘記最少每星期都要有一日休息日, 我尼個月5個星期日報哂所有10k賽, 唔敢再操過屯門同你地玩, keep住尼個進度, 不到4月你地可能已經有唔錯既狀態啦.

原帖由 kennethwat 於 11-3-2008 11:14 發表

本人渣打前練長課22K時,都是去到17K後不夠力。但都會以一個均速死撐到終點為止。我相信呢個情況,只要長課再加練長D,應可解決。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 192# 的帖子

Kenneth兄, 鄧記都有唔少人操, 仲有咁多高手.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 200# 的帖子

尼度同斧山道一樣甘多勁人, 你話唔尼觀摩下點得.

升級   0%

該用戶從未簽到

收到啦, 以前跑都係一個人多, 同kenneth兄一齊操吓已經熱鬧左, 我起碼成10年冇去過屯門, 坐吓輕鐵西鐵又可黎以玩吓,一樂也.

原帖由 kennethwat 於 15-3-2008 08:42 發表

Ching 今日下午個場應該無乜人跑喎,可能得小弟一人

PS 我著美記背心,不過以CHING 文武雙全的外型,小弟應該認得。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝哂kenneth兄引路, 冇你既引領都唔知有個咁靚既場,第日收工入尼玩就唔洗盲摸摸, 仲不持勞苦帶小弟去搭車, 感激萬分 , C兄太誇獎在下, 蜀中無大將,唯有我尼D小兵係度也文也武, 琴日試場感覺非常好, 設備齊全, 可能中午人腳教少, 所以跑得自在, 搵日2/4一定要尼同D高手玩下.

原帖由 kennethwat 於 15-3-2008 16:35 發表
今日小弟下午到鄧記,跑了10公里,時間用了55分鐘,較預期慢 ,而Gills Ching亦在2:15分左右到場。Gills Ching 帶起眼鏡時  ,文質彬彬,當換上跑步黑超時 ,散發出攝人的氣勢,在場中以高 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 209# 的帖子

一齊玩一齊進步, 大家都變左高手高腳.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 237# 的帖子

Kenneth兄, 黃昏先開始跑15k, 跑到大半路程已經開始天黑, 路面照明可以嗎? 搵次走番轉先得, 我都想知大約路徑同環境.

升級   0%

該用戶從未簽到

Kenneth兄, 有你guide住沿途就唔會盲摸摸, 通常跑街唔會好似比賽咁, 因為沿路途人單車多, 唔顧自己都要顧吓人, 用番上次拍跳既paging已經可以啦, 不過今個星期六唔得閒冇得玩, 唉...

原帖由 kennethwat 於 26-3-2008 15:15 發表

Gills Ching 我是在青出公路邊的單車徑跑的 ,旁為輕鐵路軌,全條路有街燈,照明完全無問題,路面"間中"有途人或踏單車者。此路我暫定星期一或二晚在香港時跑,六點前於屯門警署出發,即西鐵屯門站旁,如閣下平日 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩,咁大獲,咁就要小心D喎, 唔好整親.

原帖由 ChARsoN 於 26-3-2008 15:03 發表
有d地方會較暗
睇唔清楚地面就pk 了