香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 龜兔競跑
打印 上一主題 下一主題

鰂魚涌公園二期假期吳准跑

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

其實重點果度係寵物公園,  好多人都因為果度有兩重門, 而放心放狗繩俾D 狗自由活動, 到時如果師兄入左去跑, 而果時又多狗既, 人跑步, 會引狗追, 到時真係有乜狗咬人, 人踢狗既事件或其他意外既出現, 就真係唔係咁好..
    當然, 我未正式去過新這個寵物公園, 但如果佢跟之前灣仔海旁果個一樣, 就真係唔應該係果度跑步...

升級   100%

開心

亮哥.. 其實果度係一個難得既大型寵物公園.. 入去跑步, 真係會引起D 問題, 正如我上面所講, 除非佢係分開左個公園同海旁徑, 如果唔係, 係一個專門俾寵物既活動既地方去跑步, 真係會引起好多不必要既爭吵...
    人可以去大部份公眾地方跑步, 但狗係大部份地方唔可以入, 如果連入一個寵物公園之後, D 狗都仲要全部用狗帶拖住.. 咁起這個寵物公園既作用其實係廢既..

想問一下閣下住在那區? 香港島跑友想搵條路跑都無,我們多年來好期望有一條路可以由柴灣跑去中上環,而家有少少希望時,竟然人不能跑,狗大晒,都不知是甚麼道理? 小弟不想也沒空閒時間和你為爭拗而辯論,請你來視  詳情 回覆 發表於 2013-4-14 23:51

升級   100%

開心

mtkdc 發表於 2013-4-14 15:26
    係咪有個牌寫住:"不准在公園內亂跑"...之後,"引狗追, 到時真係有乜狗咬人, 人踢狗既事件或其他意外既出現" ...

因為個公園係公罛既, 所以你話寫死只可以俾狗隻入, 又唔可以. .但問題係有師兄講, 有人可以專心到可以咁大個實Q 想阻佢都話見唔到, 咁更何況係一個小孩, 一隻狗仔..所以果度唔建議亂跑, 就係想減少意外, 但如果出事, 佢係唔係完全免責呢, 我相信, 如果個實Q 有阻止過, 而亂跑者繼續一意孤行既, 咁結果有乜損傷, 我相信管理者會係法律上比較有利D, 當然, 如果話因為一D 設施損壞左, 而令跑者整親.. 咁當然都係關公園問題啦, 但如果到時係跑跑下, 發然有隻細狗係前面, 因避隻狗而整傷左自己, 例如撞到D 柱之類, 咁個責仕就當然係跑者身上..
    好多時, 有D 野唔寫死, 係想大家自律, 但如果真係要玩零和遊戲既, 到時真係會攪到大家都你吵我爭, 咁為乜..

升級   100%

開心

allanccl 發表於 2013-4-14 23:51
    想問一下閣下住在那區? 香港島跑友想搵條路跑都無,我們多年來好期望有一條路可以由柴灣跑去中上環,而 ...

亮哥, 我正正係住係東區, 我由出世已經係東區人, 住左成三十幾年, 我點會唔知東區情況.... 我住北角一樣無路跑, 但我一樣可以跑太古, 跑維園, 跑北角碼頭, , 狗唔係大晒, 我都同你講左, 果個係難得既大型狗公園, 你講跑友等左好多年, 但狗友同樣唔係等左好多年咩? 人同狗一樣, 係無分, 分既, 係人既自私, 你成日話人歪理, 但你自己有無諗清楚點解果度要寫明寵物公園, 因為大部份既公園, 都係狗隻不能入.. 所以果個公園先會有比較多限制, 好似你咁講, 個個人都只係為左自己既樂趣, 可以無視限制, 咁所有有寵物既, 都可以去晒所有講明狗隻不能進入公園既, 因為放狗都可以放鬆人既心態, 亦可以慢行半個鐘至一個鐘, 一樣可以對健康有幫助, 仲有, 唔好講到有錢人先可以養狗, 養狗兩,三個月既使費可以平過買一對美津濃CREATION 系列, 一隻GPS 錶, 可以俾我以前隻西施食一年有多....,
    你叫人將心比心, 但左一句歪理, 右一句歪論, 你有將心比心過咩? 你有為寵物主人諗過呢? 不過當你覺得有寵物既人, 一定係有錢既人先會養既.. 我就知我問都多餘.. 點解咁多流浪者身邊都有隻狗.. 因為狗比人更能成為心靈伴侣.. 更無任何機心..

你自己都講, 只係寵物公園既一部份, 果度佔左成個海濱又有幾多呢?  點解唔可以大家傾下點樣介? 令到大家都有得益呢?

你覺得我無將心比心, 我最少有諗過東區走廊下面D 柱"等"位連埋起條長跑徑, 咁仲可以真正由第日既維園海濱連到你所講既東區海濱, , 你現在只求寵物公園搬走, 但搬去邊就由得佢... 我都唔識可以講乜..

當然, 你反正當左我所講既歪理, 又話我無將心彼心, 但你亦回左我咁多, 我亦多謝你既回覆先, 你唔再回我, 當我係歪論, 我亦無計, 但如果你仲有乜野想討論既, 我會好樂意同你討論...

升級   100%

開心

allanccl 發表於 2013-4-16 17:02
    那是被劃分為狗公園的部份,請師兄由頭看一次才加評語。切勿為拗撬而過度反應,我們歡迎理性、有建設性、 ...

條跑徑可以連到入面既太古城既魚則魚涌公園, 果度本身有緩跑徑, 將果度連埋, 過番大晶果個位, 再連番出海旁, 同樣都做到一個連續不斷既跑步徑

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-28 20:09
    政府資金來自賣地同税收,所謂取之於民用之於民,每項公共設施都應該以“民”為本,公屋,天橋,泳池,甚至 ...

大力兄你好, 我諗其實有一點想攪清楚.. 以人為本係無錯, 但唔係以人既行為為本.. 正如單車徑唔俾跑步, 踏單車唔俾上行人路, 係巴士上唔俾飲食, 公屋唔俾養狗等,  這是一個行為問題, 首先, 果個公園唔俾唔俾人入, 唔係只可以狗主入, 你可以一家大細入都得, 你可以坐, 你可以慢步海濱亦得..現在港島東並不是完全沒有海濱可以跑, 只係過番少少既近西灣河果邊已經有, 又或者過番北角果邊亦到有, 而狗公園只係一小個面積,點解一定要有連續性既海濱俾人跔先得? 正如果有師兄都講, 佢地會轉出去外面跑, 果度亦只係1K 左右, 點解唔可以大家好好地傾, 睇下點樣係外面整番緩跑徑或係內容加一條跑道(以到腰位既竹欄與狗公園分隔)令到大家有條路可以直跑呢?

正如你所講, 有狗主覺得唔應該俾閒人行, 我覺得係自私既行為, 但同時間, 既然定得狗公園, 點解D 人一定要入去跑, 甚至呼要求拆左個狗公園, 就係為左可以俾跑者跑步? 咁同樣亦唔係一個自私的行為嘛?

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-29 20:37
    wlau 兄,你所舉嘅例子全部都係一部份人為咗另一部份人嘅福祉而約束自己嘅行為,呢個係社會資源分配問題 ...

狗唔係一個個體, 狗係有狗主帶住, 狗主帶住狗行, 同跑者在跑步, 都係一個行為, 既然你自己都識講, 會有一部份人為左另一部人既福祉而約束自己既行為, 咁點解跑者又唔可以約束自己既行為呢?
    每個人都有唔同既角度去睇任何一件事., 你強調既限制合法享用公衆設施, 其實只係站在既得利益者既角度去睇.., 對漫步海濱既人, 有限制嘛? 對係度聽歌閒談既人有限制嘛?  正如設立一些海岸保護區, 同樣係唔俾人去遊水, 遊船河 同潛水等,  以免破壞環境一樣, 同樣, 人亦不能享受, 咁又是否本未例置呢? 例子係誇張左D, 但我想帶出既, 係合理性, 正如我之前所講, 港島東並不是無海濱可以跑, 寵物公園只係少少一個位, 點解連一個咁既寵物公園亦容不呢? 一定要佢消失先得? 難度就真係不能全程都有海濱可以跑, 就唔得? 我係上一篇文都有講, 可以睇下有乜改善來令到佢條跑步徑有連續性.. 點解一定要係零和遊戲, 有你無我?
    我同你都以唔同角度去睇件事, 所以你唔認同我, 我亦好難講服你.. 但只係想大家以多角度既方法去諗, 如果真係要個寵物公園消失先得既.. 一定要係零和遊戲既..我就會覺得好失望..

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 00:54
    環保最終得益者係狗定人,自己諗下啦。討論唔一定可以舉到好例子,無就唔好求其作一個。

我無講過人狗唔 ...

我諗大力兄, 如果你有睇前文, 就會明點解我會以狗公園消失這個論點來講, 你講我既例子好似好求其, 我亦一早指左我係誇張左來講, 我只係想帶出你所指既本未例置論係要由唔同角度去睇. 你可能會覺得我偏執, 我唔否認既, 因為我又係覺得自己有理, 就會據理力爭既人, 我講既, 係唔係完全無道理, 全部

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 00:48
    亮兄,原因好簡單: 太遠。寵物公園用家多數係北角鰂魚涌客,而鯉景灣則多數本區同筲箕绶居民。 ...

果個位其實係太古對出, 以前東隧既地方, 其實就算由北角去都遠, 因為北角果邊係半工廠區位, 住宅位少..
    不過就因為佢既特別, 所以亦有特別既人會去, 好似寵物巴士已經PLAN 左會送D 寵物過去..可能之後會有定點寵物巴士都未定..

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 08:34
    狗公園消失?唔好活係自己幻想當中先得㗎,我無話過要狗公園消失,再講多次,由始至終都係自私狗主想趕絕 ...

大力兄.. 我想講呢.. 唔知點解我段文無左後半段.
    我之後仲有寫,
    "全部人睇完, 我係唔係唔係完全歪理, 或有我既道理, 自有公論, 再加上你其實你放開來睇, 就會知我唔係話你想要狗公園消失.."

但你話我幻想有人想狗公園消失.. 咁我諗你真係要由頭到尾睇清楚我寫"前文"這個意思啦...

而且另一樣野, 就係外國好多公園地方都唔會限制狗隻進入. 咁放狗既人, 就自然多選擇, 亦唔會有香港人, 狗分園既情況出現, 我係諗你自己都講, 夜晚既時候, 北角入口果邊好多人放狗, 如果再多D , 就已經有問題, 有可能產生到危險, 這正是問題既所在.. 所以我先係前文有寫過, 係內園加竹欄來SET 條緩跑經, 從而令到兩邊跑步位有得連埋..

升級   100%

開心

大力 發表於 2013-4-30 08:37
    我見好多狗主用北角閘口出入喳。

我夜跑都見唔少狗,再多就真係 。。。。 ...

寵物巴士已經PLAN 左12號會去果度..

https://www.facebook.com/99bus?fref=ts

到時可能真係多狗到嚇死人..
    而且.. 睇FB 張圖....個公園都真係幾闊落.