香港長跑網  - 長跑長友

樓主: gxchen
打印 上一主題 下一主題

The Diary of An Accidental Jogger

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

師兄勁呀, 游完1500重可以跑咁快

師兄見笑了:)  可能我游得慢,游完唔多攰,反而仲warm up 咗。 今次其實唔多滿意,反而上次五月份比賽一游完1800m 再跑7.5k keep 到4:15/km pacing 我就真係好滿意,但果次游水部分係災難性地差勁的!  詳情 回覆 發表於 2013-6-25 08:42

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2013-6-25 20:10
    Situp 唔辛苦,plank 才超辛苦,第三set 全身震哂死頂!

plank我做1分鐘+左右側plank各30sec 做3set

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2013-6-25 19:26
    今早大雨,改為sit-up x 200次再加plank 2 min x 3組。做plank 極辛苦,做完三組即汗於雨下。

做完剛好停 ...

師兄個體能真係好好, 可以做體能+跑+游水, 重要差不多日日都咁高運動量

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2013-7-7 10:28
    7月6日(星期六)

周末當然要來一課長課啦!6時5分開跑,先跑12km, 時間1:09:53。 然後休息10分鐘補給、 ...

師兄真係毅力驚人, 一個星期7日, 差不多日日都做運動, 難怪1年時間可以減左30幾磅, 操到咁FIT玩2項

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2013-7-8 06:04
    Tammy 師姐:係呀個沙律真係好味呀! 可惜唔係成日有得食!

Vcbid 師兄過獎了!我的問題是一直躲在自己的 ...

所謂既走出comfort zone, 即係硬練no pain no gain, 讀書時代練運動最興就係咁, 操到企唔穩爬返屋企就覺得進步最大, 而家人大左享受運動既過程成績當係BONUS啦
    其實師兄無運動咁耐, 一年既成績真係唔細, 係夏天HEA下KEEP住成績可以算係整固既過程, 打好基礎秋冬賽季再練速度都唔係壞事呀

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2013-10-16 19:42
    多謝各位師兄留言鼓勵,小弟可能基礎唔係打得太好,表現十分飄忽的,雙腳時常不聽指揮。有些少像天龍八部入 ...

多咀講句, 師兄你今早跑唔到SUB40係因為熱身不足, 好明顯係跑到第3K先至入到狀態

可以參考一下KEVIN師兄練TEMPO前, 會慢JOG 1-2K, 再走100M快100M慢幾次, 先開始跑, 以師兄既耐力多跑2-3K唔會係問題, 但係多左熱身會令到你時間好好多

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2013-11-14 19:33
    多謝各位師兄師姐留言!

Alex兄:十分多謝提議,吸呼方面我真係冇研究,都係順其自然就算,等我留意下自己 ...

C兄好勤力, 小弟只有報皇者之戰半馬同埋渣馬

Like: 5.0
    Like: 5
    寓賽於操(定係寓操於賽?)啫,VC兄你都加油!  發表於 2013-11-15 07:30

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2014-1-20 07:16
    2014年1月12日(星期日)

今日一家三口參加清水灣長跑賽的親子組一公里(妻女)及十公里賽(我)。

其實練習應該照自己計畫既時間跑, 定係應該好似師兄咁跑咁盡呢?
    比預定快咁多消耗好大, 會唔會打亂之後一星期既訓練計畫?

好疑惑~

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2014-2-17 10:34
    2014年2月16日

今次第一次跑全馬,整個過程如像坐過山車般,心情不斷起伏。

係青馬橋見到師兄係對面線快我好多, 但係到長青隧道追上師兄, 明顯慢左落黎, 見到都有D擔心師兄對腳唔掂, 傷患困擾可以跑畢全程已經係最好既收鑊, 有幸同師兄吹左幾句水, 下年大家再一齊努力

升級   0%

奮鬥

gxchen 發表於 2015-5-28 18:19
    好耐冇寫日誌了,補記過去數月里數:

3月:

師兄你跑得勤力打字懶, 1個月跑300幾K得幾隻字, 會唔會唔聲唔聲跑得快左好多