香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑友要爭取單車徑使用權利

升級   52%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

跑友要爭取單車徑使用權利,分開線道也好,
    單車徑實際上應該是多用途運動徑。

注意!走上單車徑隨時罰$2000!
    透視鏡:焗行單車徑上水途人被迫違法
    http://the-sun.on.cc/cnt/news/20130805/00410_032.html

單車徑設計戇居 運輸署製造意外
    http://the-sun.on.cc/cnt/news/20130805/00416_001.html

+1 0
    上一篇︰鹽糖下一篇︰INVITATION TO BOOTH OF LONGRUN.HK IN SPORTSEXPO 2013

升級   52%

奮鬥

跑友要爭取單車徑使用權利,分開線道也好,
    單車徑實際上應該是多用途運動徑。

政府建行人路不平,陷阱多才迫跑友用單車徑,又無跑步徑,我也怕單車友玩野和挑釁。
    我當然反對不單行跑而平排跑的人。
    跑單車徑是指好少單車時候才用,不是繁忙時候。

升級   52%

奮鬥

轉貼其他人的評論︰

講開玩野,雙方牙齒印已經足以令到對方做出挑釁行為,城門河雙橋好多單車友就擺明打橫泊架單車霸晒成條行人路,見有跑步既仲要眼望望挑釁,你霸我條線我又霸你條路,各有各玩。

唔少跑友習慣戴耳機就更危險。

好多單車上行人路

磚路真係得個靚字,但係好傷腳和傷膝,元荃古道既石砌路仲硬,衝完斜之後兩星期相信可以休息。

不過要政府放寬單車徑有難度,一係完全開放比行人,呢個應該冇乜可能,一係非繁忙時間讓單車和行人或跑步既共用,問題係安全否,單車踩踩下失平衡跌低頭撼地或其它硬物死得人既,跑步有幾何會失平衡搞到個頭會撞落地或石牆,所以人單車共用單車徑又係冇乜可能,最後唯有係迫不得已跑步既偷偷地跑下單車徑,例如太過硬既磚地等等。

無謂爭取啦, 香港唔同外國, 大家唔同以共融架. 放棄吧.

行人路其實都唔預人跑步,有無試過跑過阿婆側邊後,俾人話你嚇親佢,又或跑跑下,前面個小朋友忽然轉線,撞到佢既話都幾大件事,嚴格黎講就算運動場都只開放俾緩步跑,唔俾衝圈或練速度,要跑應去荒山野嶺或引水道,郊野公園,渺無人煙都可以

共融??你講得出都比個讚你。。。而家香港,共融呢樣野越走越遠啦,個個只企係自己面睇,唔識對住面鏡睇。。。

>> 其實一個人靠邊跑單車徑班單車友又唔會太過介意,得閒理你咩,爭拗挑釁無非因為一班不守規矩霸晒成條線練跑既跑友開始

不對,我一人靠邊跑也遇過很多次俾單車友打擾訓話或響鈴挑釁或好貼住我身邊飛過,條單車徑又闊又冷清清。

Like: 5.0
    Like: 5
    好  發表於 2013-8-11 08:07

升級   52%

奮鬥

有些單車友想法很膠,執著於死板不完善的法例,
    來向跑友訓話或挑釁,不懂共融。