香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2013.12.01 澳門國際馬拉松

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

allanccl 發表於 2013-8-16 07:34
    是的,在起步點附近的酒店,平時約$500便可,但到澳馬比賽前一天要$1600-2000。去年報名費$300。加起來最 ...

亮哥: 我因為最近有一程平機票在澳門出發, 想早一晚去睇水舞間, CHECK過澳門酒店, 最平的氹仔酒店都要差不多800元, 早餐船飛唔包! 君怡連船飛要1500, 我是星期五晚咋... 真係痴線!
    如果是星期六500元, 相信要住舊樓新新馬路的無星旅店!
    好在最後都被我搵到地方住, 但如跑比賽住則太不方便了!
    想當年我去, 報名費只是百幾蚊, 加埋食住行都只是600元全包, 家陣完全係唔抵玩, 去東南亞好過!

我是KY,是長跑網的新手。 我也聽朋友說過,觀點跟亮哥完全相同。澳馬成本好貴,且跑道沒什麼特色,全馬跑道跟半馬跑道相同,只是將半馬多跑一次。比較鄰近地區,澳馬吸引力不太大。連澳門人也很少參加。氣氛也不熱  詳情 回覆 發表於 2013-8-16 13:51

升級   100%

奮鬥

柔詠 發表於 2013-8-16 09:55
    澳馬都$1500...加1陪可以去到台灣嗎?
    不過錦近hk , 遲早都要跑番次...澳馬易走過渣打? ...

報名住宿和船飛每人全包約二千蚊左右, 我加多幾百蚊, 同日已夠去跑那霸了!
    我覺得半馬易走過渣打, 全馬就...見仁見智, 通常條橋好大風, 我又怕悶, 次次都差過渣馬~^^!

升級   100%

奮鬥

柔詠 發表於 2013-8-17 13:16
    那霸/ 沖繩,聽講都不是快路....
    可以好平玩那霸馬? 机票how much ?

無錯, 唔係快路, 但澳門都不是好路, 要上落橋4次... 我記得有一年跑到20K, 一陣風吹起一陣黑沙塵迎臉而來, 而掩住臉跑!

升級   100%

奮鬥

柔詠 發表於 2013-8-20 23:21
    機票+酒店上什麼網訂?  錦要一早知跑的日期...萬一改期就大獲....
    2014-03 小弟應該跑名古屋半馬...有無 ...

機票上港航訂, 酒店是booking.com, 其實年年比賽日期都一樣, 當然咁早買, 比賽改期就無乎...
    不過我們不是跑步當返工得跑癡, 一無得跑就唔去!
    有4位朋友, 就算唔跑一齊當去旅行都好開心~
    其實我們當中有一位今次竟然預早提晒都忘記了報名, WHATAPPS電話都唔覆, 最後她報不到名...
    名古屋我上年有考慮過去但最終無去到, 比唔到意見你!
    但好似要預先登記才可報名!