香港長跑網  - 長跑長友

樓主: KK
打印 上一主題 下一主題

跑鞋壽命

升級   0%

該用戶從未簽到

500公里左右就要換啦,就算無穿無爛,都冇晒避震啦

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 phenli 於 2008-10-21 15:34 發表

有時我當出街鞋著出街行路
那也要計算在500公里內嗎??

跑鞋一般都唔著出街,通常係退左役後才當出街鞋著.
跑步及行街都計算在內.

升級   0%

該用戶從未簽到

我就有個比較簡易的方法,冇需要記錄對鞋跑左幾公里,就係每年報完渣打後就買新鞋,
然後跑佢200公里左右,咁就可以係隻鞋最fit既時候跑渣打啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

Q1.咁有無話準備兩對鞋一對跑街另一對跑運動場
剛退役個對還可用於跑場,始終場地較軟.新買個對就用來跑街,因地較硬.

Q2.平時可以點樣保養對鞋令它的壽命可以長D??
用二對鞋輪流著,如鞋濕左不可用陽光晒乾,應放些報紙於鞋內用風吹乾

Q3. 那我這對鞋連跑同去街都用咗兩年了
唔駛問,肯定要換啦...除非你真係好少好少著

各位CHING有無鞋好介紹呀??? 五百蚊樓下就沒問題
長跑網好多師兄都介紹 美津濃Wave Rider 11 https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

係喎,今朝係其他討論區見有人話12月初有Rider 12出,本來都決定左買11,而家有D心大心細,
有冇師兄比下意見?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-23 13:52 發表

唔使心大心細了,rider 12 批貨會加價數十元一對,如果工能相同,當然趁早買番....... rider11 rider11 rider11 rider11 rider11 rider11 rider11 rider11

我都知 Kenneth 師兄同好多師兄弟都入左 Rider 11,應該不會有錯既啦..
就咁決定,週六入貨!

升級   0%

該用戶從未簽到

係旺角銀行中心2/f or 3/F , 叫運X城 , 好似有8折定係8.5折,
有興趣就一齊上,不過唔知二對有冇再平喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-23 14:45 發表

討論區新"吹眠"工能果然有用﹗閣下是屯門人的話,可以去新墟sun威睇睇,同白頭四眼老闆講,話識姓"屈"的,買 rider 11 約 42x 樓下。
另外 rider11 好處是避震夠,跑街一流,有分普通版及腳掌加闊版,但缺點是較 ...

識得Kenneth 屈師兄果然有著數,多謝好介紹,小弟本週六就去睇下....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 phenli 於 2008-10-23 15:01 發表

個間野得美記鞋平~
新年個陣
我各送咗對美記俾阿媽同女友
就係幫襯個度~

不過d sales就好唔得~~" />" />

今日去行銀行中心商場,已不見康體城,可能搬左...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-18 22:34 發表
我唔會~~呢d戰績~越多越好

我都唔會,跑完最緊要拉下筋,沖個涼,食d野,享受下跑完個種既疲累有輕鬆歡愉既感覺.
至於"戰績"最多隔一排洗番次.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 KK 於 2008-12-19 01:09 發表

但據聞太多灰塵堆積
會影響到跑鞋的壽命的哦~

我也是等回家才做這些事

雖然太多灰塵堆積或會影響到跑鞋的壽命~
但跑鞋最重要都係避震,何況短命D又有借口比自己去出血.....買過對.
所以...小弟不太理會灰塵呢樣野.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-19 10:36 發表

如果跑泥地多, 鞋底質哂厚厚的泥土, 咁最好都係清理一下安全d

係呀,如果跑泥地多, 鞋底質哂厚厚的泥土, 咁就真係要清理一下,唔係就重死了