香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Hong
打印 上一主題 下一主題

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

升級   60%

該用戶從未簽到

爬左咁耐文章,我覺得$480報名費係笑話啦,會報一定係early bird既$280,一係就唔玩,所以$480既報名費只係市場技巧,希望早些確定報名人數,因為搞一個幾千人既活動,當中涉及幾多資源調配,早點確實人數會好安排。
至於活動我睇到係首次可以申請到係市區封路,都係一種突破,今次可以係10K,下年可以有半馬,又可能再封多D市區路。我地成日話渣馬跑五隧一橋無人地帶,今次未嘗不是突破。

不過作為跑友,我都覺$280係比一般賽事略貴,但我係經跑會報,聽講搞手有優惠比各大跑會,不如長跑網問下囉。

好奇問吓,師兄可選擇答唔答?師兄是否比較少參與本地賽事?因為渣馬是三橋三隧,但師兄卻説五隧—橋。 剛好知道師兄報了名。我都想了解吓,少參與本地賽事的人,可能比較容易接受這項活動,可以這樣假設嗎?  詳情 回覆 發表於 2014-1-19 03:30
真係封路?定跑行人路? 睇佢路線, 又上行人天橋又落行人隧道. 點睇都係跑行人路多  詳情 回覆 發表於 2014-1-17 13:17
280/480 如果係慈善賽, 我唔覺得貴.. 好似渣馬, 聯合國, 清水灣咁.. 我覺得唔算貴.. 但有人係FB 問佢點解要成 480 , 佢答係慈善賽, 講自己係慈善賽, 但又搞咁多嘉年華, 開演唱會, 咁D 錢點駛就大問題.., 因為佢扣除  詳情 回覆 發表於 2014-1-16 13:56

升級   60%

該用戶從未簽到

我都希望搞手clear比例的問題,其實類似的問題我地唔會過問UNICEF,渣打(渣打盤數舊年都比傳媒報導帳目不清)只因為此等機構有一定知名度同公信力。作為一個新馬仔,要取信於人係要多點力度,希望搞手明白。

升級   60%

該用戶從未簽到

大力 發表於 2014-1-16 14:39
去以下網頁睇下主辦機構嘅主席幾猛料啦 -

http://www.baincapitalprivateequity.com/team/leong-cheung

呢位師兄似乎好熟主辦單位既人,不過討論應該係針對事實同事本質,太針對人就影響了討論喇。

我地都係希望搞清件事值唔值得支持。

佢係我同學, 我好了解佢為人。 我上文係講佢搞長跑, 但完全無相關經驗; 踩其它馬拉松比賽, 但自已又無參過。咁點算對人不對事?  詳情 回覆 發表於 2014-1-17 14:40

升級   60%

該用戶從未簽到

我係跑友,不過都報左,因為認同搞手理念,當然,事情會否如有些跑友所講,即本$230當比一次機會,呃哂都係兩舊。

明顯傳統跑友未必認同此活動,我覺得價值首不同就拗來無謂,不參加就是了,活動成功與否亦無須上心。

不好意思,想講多兩句。我可能就是師兄所形容的傳統跑手。師兄所言,你認同這活動的理念,又鼓勵大家不再爭拗,用腳投票便可。 只不過,我察覺這活動有一個理念,就是:「自稱是看到各本土賽事(尤其是渣馬)很不濟  詳情 回覆 發表於 2014-1-19 12:08

升級   60%

該用戶從未簽到

Hennatalk 發表於 2014-1-19 03:30
好奇問吓,師兄可選擇答唔答?師兄是否比較少參與本地賽事?因為渣馬是三橋三隧,但師兄卻説五隧—橋。
...

渣馬一句是手文之誤,打左無留意亦懶改,幾隧幾橋不重要,總之就係跑在一大段無人公路吧。本地賽事我參與不少,一年約七個左右,主要玩大賽。今次會玩,都係想睇下搞手如何開始實踐一個城市的馬拉松。當然,我絕對認同大部份版友講,便宜一點是好

另外大力請不要扣帽子,我不是你認識的那位同學,當然,你可以說這是我片面一詞,網上世界,大家都是各有各說,正如你說的都是沒法證實。

點敢, 見師兄滿口"理念", 以為係故人啫。 雖然唔認同主席先生嘅為人, 但唔想因為咁影响死黨嘅一番心血, 係呢件事上面不作評論啦。 相信天有眼, 呢 d 不義之財, 有因必有果架, 張生。  詳情 回覆 發表於 2014-1-30 17:52

升級   60%

該用戶從未簽到

尋晚練30K長課,反正都是週圍走湊里數,其中10K就跟了大會的路線去跑,我綜合以下幾點比各方參考討論 :

1. 偉業街,海濱道是一定要封路先可以跑,一人走行人路都覺得窄,唔好話5000人,50人都無可能,警方運輸處批得呢條路,就必要顧及安全問題。
2. 偉業街的行人路盡頭,即往彩虹方向,跑到尾是沒有路的,睇大會路線,是由偉業街轉入啟業道,呢道要駁得通,要係馬路先有路入,相信係要封大馬路。
3. 回程經宏開道,途經無數燈位,唔封又係無得跑。我試路時就停左幾次得轉燈。
4. 天橋是問題,要跑得快盡早過,不過呢個位係路線中間,理論上不同 pacing 已經拉開,快腳應該不受影響,慢跑就無咩所謂。反而尋晚跑時,有露宿者雜物擋路!

以我心得,呢條路一定唔係10K PB好路,要快要PB就玩返美記城門或石門好了。有些路是跑入民居的,如果多些人圍觀,倒是幾開心。