香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Hong
打印 上一主題 下一主題

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

升級   39.65%

擦汗
  • 簽到天數: 3 天

屋企已經有10幾個紀念牌,  少1個又如何,  280真係好貴,  跑10k而已,  150左右已經係極限,  大家咁踴躍只會助長加風,  到出年個個賽事都加到200樓上就大件事, 有冠名贊助都收到咁貴, 何解,  不喜勿插

升級   39.65%

擦汗

同埋呢的市區比賽,  會吸引一班鍾意自拍的步兵參賽又自拍又打卡,  跑吓10公里又晌社交網話自己剛剛跑完馬拉松, 唸起的自拍人都怕怕, 不如大家跑啲認真賽事,  中 X, 泰 x, Asics, Mizuno仲好

升級   39.65%

擦汗

基本上保險公司冠名贊助就應 COVER 晒所有開支, 參加者報名費就全數捐晒俾受助機構就啱, 無理由要出錢出力幫佢賣廣告 (利申, 我不是從事保險行業,  不存在利益衝突或同行如敵國的問題) (HK$480X5000在保險公司來說是微不足道的數目)

Like: 5.0
    Like: 5

升級   39.65%

擦汗

睇佢地個facebook, 有師兄提出路線,  如何計算扣除成本後之收益等問題,  但有關人士好像對這些問題視而不見,  只是重覆地迴避,  其實認真跑步的誰會理會佢有無嘉年華會, 得果10K都要搞個嘉年華會真是勞民傷財兼無謂, (可能方便出數作扣除必要開支),  千祈唔好又請幾個半紅不黑的所謂明星(但半馬都未跑過的)來宣傳自己如何熱愛馬拉松, 當然各位見慣世面的師兄唔會花錢在這個活動,  但真擔心那些心智未成熟的跑手浪費金錢參加一些無意義的比賽

真正喜歡跑步的,出街跑個圈都10K,8K,我唔參加就唔講咁多!  詳情 回覆 發表於 2014-1-15 10:58

升級   39.65%

擦汗

bennylks 發表於 2014-1-16 21:58
    報左名,$230,用discount code

師兄,  這是什麼 Discount Code, 什麼人有資格,  Discount Code 是否分Grading, 會否有些人會更平或免費 ?   

有D跑會有DISCOUNT,佢地用DISCOUNT CODE報,個人$230 group $920  詳情 回覆 發表於 2014-1-18 01:00

升級   39.65%

擦汗

如果佢地好似倫敦馬拉松可以全數捐俾自己指定受助機構,  我就會支持,  扣除開支,  攪咁多同跑步無關的事,  又嘉年華會,  又演唱會,  開支可能好大, 捐款可能所剩無幾,  到頭來只是提供了一個機會給贊助商在嘉年華會推廣產品,  表演者賺取出場費,  相關機構如運輸,  搭台公司生意, 攪手Show off及提供知名度,  保險從業者免費公司活動的機會,  付全費480或early bird 280的跑手可以得到的是3月煙雨淒迷的某個星期日唔洗咁早起身晌工廠區吸廢氣(甚至pm2.5),  同5000人一齊迫跑行人路(當中有很多第一次跑"10公里馬拉松" 要打卡, 自拍, 即時上Facebook),  但其實平日晚上或早一二個鐘起身大家唔洗俾錢45或50分鐘已經輕易做完的事,  點解要攪到咁複雜,  唔通佢個紀念牌真係咁有紀念價值(因為只會攪一次), 唔知點解自己咁勞氣, 返緊工用咁多時間打中文評論,    反正我跑慣全馬, 一定我唔會參加,  同主辦機構無怨無愁, 根本唔知佢係邊個,  不過真係睇唔過眼

師兄,我也很勞氣。最勞氣的,何止假大空與不盡不實。我最傷心的是汚染了,在香港正在茁壯成長的長跑運動。 長跑是老實的,跑到幾遠,跑了幾耐,童叟無欺,不容假大空。 愛跑者,兄弟爬山,各自修行,又互相尊重。對  詳情 回覆 發表於 2014-1-18 23:26

升級   39.65%

擦汗

係"無怨無仇",  錯別字,  真失禮

升級   39.65%

擦汗

剛在跑網另一版看到新地贊助的公益慈善馬拉松,同樣是包括10公里, 同樣是大財團贊助,  但人家新地在賽後為跑手提供美點、生果和餐飲,更送上毛巾、暖杯和其他精美紀念品,以示鼓勵。活動籌得超過港幣600萬元。善款將會全數捐贈作慈善用途。這樣的比賽你要我捐480, 500我都會捐得心悅誠服