香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Hong
打印 上一主題 下一主題

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

呢個就係鋪咗好耐,用踩渣馬去抬高自己的10K賽嘛。唉,只好講一聲,做好自己先啦!渣馬報名費,都係$300炸,有實體証書,又有紀念品,跑全馬仲抵,玩足成朝,又有獎牌。佢咁攪係唔係想,反證,渣打其實很不錯。我贊成多攪賽事,但不想啲人靠對別人指指點點去成就自己。
    長跑的精神是做好自己呀!
    呢條賽道有新鮮感的,如果啲報名費有慈善用途,也可考慮的。

升級   61.15%

鬱悶

kylo1935 發表於 2014-1-10 09:32
    貴的原因可能是有什麼什麼三張“香港街馬嘉年華”入場券和完成會有一個紀念牌。

暫時好像沒有一個10km比賽 ...

如果係咁就更差,要「綑綁式消售」。唔係個個參加賽事,都帶埋家人或朋友。就算有,可能也少於三個。假設你成家一齊跑,攞咁多入場券為乜呢?而且,另外啲賽事,有嘉年華會都是免費的。
    只覺得呢次個主辨者,完成唔理解長跑愛好者的角度。

我都覺得係。跑賽嘉年華全都是免費的,目的至在搞下氣氛,令氣氛熱鬧D,也可讓跑賽開始後,觀眾和支持者朋友等跑手返終點前有下“勢藝”,不會太悶。  詳情 回覆 發表於 2014-1-10 13:47

升級   61.15%

鬱悶

「街馬」嗰兩個字好核突,無馬拉松賽,叫乜嘢「馬」呀!「街馬」又同「渣馬」差唔多音。又鬥人,又想騎劫人哋

升級   61.15%

鬱悶

阿聰 發表於 2014-1-11 16:31
    咁又未必,如果從未玩過長跑既,而又報唔到今年渣馬既人,佢地會報名一試。 ...

對呀!所以我決定多啲同人講,呢個活動有幾黑暗,同埋十公里,唔係馬拉松,跑法唔同。仲有,香港其實有許多好正的十公里、半馬,全馬賽。可以上各跑會網頁了解。當然上「長跑網」係首選。

Like: 5.0
    Like: 5

升級   61.15%

鬱悶

mar123 發表於 2014-1-12 13:29
    作為熱愛長跑人仕,我們必須团结起走杯葛安盛香港街馬10公里. 若讓它成功主辦,以後就有团体將報名费增加.其 ...

我覺得只是杯葛,真的不夠。我們要將正確的訊息傳開去。對方有傳媒做工具啊!
    首先,幫它糾正個名,應該叫安盛香港「造馬」10公里。因為十公里扮作馬拉松,又假推廣長跑,真掠水。
    行動方面,有渠道表達意見,就盡做。
    我覺懂拍片的跑友,可以去郵輪碼頭附近跑10K,拍片,然後post上網,解釋長跑,可以不用花很貴的。

绝對贊成用"安盛香港「造馬」10公里",請廣傳facebook 及其它網站.  發表於 2014-1-12 14:38

升級   61.15%

鬱悶

大力 發表於 2014-1-13 20:49
    我估佢地唔敢咁做。

單純d睇,只係一盤生意。5000個參賽者嘅報名費,加十幾個sponsors,本身已經好和味。 ...

師兄,有樣嘢,我都擔心呀!所謂主席,企圖將馬拉松同十公里的概念偷換。外地人唔清楚,可能以為香港人都當馬拉松,即係10公里。一係比人笑幼稚。一係,唉! 下次我同啲外地人講,我跑馬拉松要幾粒鐘。佢地可能諗:「跑10K, 幾粒鐘⋯⋯東亞病夫。」

升級   61.15%

鬱悶

nacorner90 發表於 2014-1-17 15:45
    如果佢地好似倫敦馬拉松可以全數捐俾自己指定受助機構,  我就會支持,  扣除開支,  攪咁多同跑步無關的事,   ...

師兄,我也很勞氣。最勞氣的,何止假大空與不盡不實。我最傷心的是汚染了,在香港正在茁壯成長的長跑運動。
    長跑是老實的,跑到幾遠,跑了幾耐,童叟無欺,不容假大空。
    愛跑者,兄弟爬山,各自修行,又互相尊重。對方跑出什麼模樣,都不會指指點點,反而勉勵一番。(外地跑手,可能都是一樣,但不清楚。不想學,有人未參加過本土賽,可以亂作批評。)各各賽事也類似,大家各有各做,甚少眨低別人,抬高自己。
    愛跑作家村上春樹有句話,大意是:「愛跑者,只要一雙鞋與馬馬虎虎的路,就跑了。」⋯大師,佩服。主辦者,你明白嗎?愛跑者關心的,是跑得動嗎?跑得安全嗎?跑得健康嗎?長跑長有嗎?」打氣者,嘉年華,只是錦上添花。如果這些是必要的,哪會有人默默練習,花在練習的時間比比賽多很多。可惜你本末倒置,使未愛跑或未理解跑步的人誤會我們,比賽的成功,要在乎別人的支持,沖淡了自我的意志和決心。並不是說打氣有問題,但請不要放錯重點。
    使未成熟的跑者,走進歪心的路。如果是慈愛的人,忍心嗎?

升級   61.15%

鬱悶

donald_duck 發表於 2014-1-15 23:23
    爬左咁耐文章,我覺得$480報名費係笑話啦,會報一定係early bird既$280,一係就唔玩,所以$480既報名費只係 ...

好奇問吓,師兄可選擇答唔答?師兄是否比較少參與本地賽事?因為渣馬是三橋三隧,但師兄卻説五隧—橋。
    剛好知道師兄報了名。我都想了解吓,少參與本地賽事的人,可能比較容易接受這項活動,可以這樣假設嗎?

渣馬一句是手文之誤,打左無留意亦懶改,幾隧幾橋不重要,總之就係跑在一大段無人公路吧。本地賽事我參與不少,一年約七個左右,主要玩大賽。今次會玩,都係想睇下搞手如何開始實踐一個城市的馬拉松。當然,我絕對認  詳情 回覆 發表於 2014-1-27 16:00
    Donald Duck 師兄,唔通你就係我認識想學跑步就請私人教練,比賽就只參加外地有紅酒有嘉年華嗰D,少參加本土賽事但一口咬定佢地搞得好差嗰位同學?  詳情 回覆 發表於 2014-1-20 13:23

升級   61.15%

鬱悶

donald_duck 發表於 2014-1-18 22:37
    我係跑友,不過都報左,因為認同搞手理念,當然,事情會否如有些跑友所講,即本$230當比一次機會,呃哂都係 ...

不好意思,想講多兩句。我可能就是師兄所形容的傳統跑手。師兄所言,你認同這活動的理念,又鼓勵大家不再爭拗,用腳投票便可。
    只不過,我察覺這活動有一個理念,就是:「自稱是看到各本土賽事(尤其是渣馬)很不濟,要扮作救主,於是大力矮化本地賽事(不管有無材料根據),批得狠便可。」(字眼很主觀,但這是我的體會。)
    雖然師兄是講和諧,可能沒有感到這種不安,接受了它的理念。
    也許我真是一個傳統跑者,因為我不想看到,新代跑者,覺得長跑是一項表演。没打氣,跑不動。沒人知,不想跑。賽道上,再容不下基層人士,沒錢別問了。

升級   61.15%

鬱悶

adrianho 發表於 2014-1-20 19:22
    我爬哂文,有以下意見︰
    1) 一路以黎好多師兄提到渣馬冇氣氛,而家有人想改變出黎搞不一樣的比賽,咁係咪應 ...

1)如果祈福黨同你講 ,家裡少福氣。佢想改變,幫你攪個祈福,會支持佢嗎?比佢揾笨,都係一次,最多十萬八萬姐(師兄有點誤會,呢單嘢,我唔覺得會攪得好差,有打氣人,有演唱會,有嘉年華。可惜所謂好玩又如何?我不支持主辦者的做事手法,我無法相信他是真正愛跑,真心為香港跑友謀福祉。跑少一次賽事,冇所謂啦!條路咁特別咩!我不清楚,我唔熟路。相信過幾年會有全馬嗎?咁過幾年我再參加,4倍路程,如又是$280的話。(不過我估,佢真係想呃大家一次,攪得成,都天價。)

升級   61.15%

鬱悶

adrianho 發表於 2014-1-20 19:22
    我爬哂文,有以下意見︰
    1) 一路以黎好多師兄提到渣馬冇氣氛,而家有人想改變出黎搞不一樣的比賽,咁係咪應 ...

第二點,恕我孩子氣,主辦者平時口氣咁大,現在看,志大才疏。怎能比謙謙的其他攪手們,有同等優待。
    第三點,唔熟路,不予置評。
    第四點,我同意一半,特殊馬拉松也不是42k,但呢個所謂街馬唔同,存心混淆視聽