香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 卓卓
打印 上一主題 下一主題

Casio 60圈手錶 hk$150-170

升級   20.65%

該用戶從未簽到

在香港買一個Garmin Forerunner 205要多少錢呢?
這幾年,我也花了一點錢買跑步用品,除了跑鞋必須之外,最值得的就是Garmin Forerunner 205,沒有它,進步會慢很多很多。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-2 04:14 發表

要幾多錢? 同埋係邊度買? 應該好多功能喎呢隻 我就唔熟啦

我只用很基本的功能,頂多有時候會用Virtual Partner來set pace,也會偶爾用Interval計時來跑Strides或者是真Interval。其他的我都沒用到。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-9-2 10:56 發表

係囉
我只係業餘既新跑手
要花成千蚊以上既
就唔會囉.............  

大家都是業餘跑手啦,我還要是在美國算是比較慢的呢!
不過,Forerunner真的很好用。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-2 15:52 發表

所以我咪諗crane.. 起碼有心跳帶.. . 不過當然冇g[ps

心跳帶我也有,不過差不多三年沒用.一來怕麻煩所以不想帶,二來要算最高心跳不容易,那些220-age之類的公式都不準,是無用的.可能要用全速連續跑很多的400m在能讓自己達到最高心跳.不想做,太辛苦了.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-9-3 02:49 發表

要算最高心跳? 唔係一用左就準架咩.. 咁搞法我會go for CASIO分分鐘

每個人的最高心跳都可能不太一樣,所以,用Heart Rate訓練,你要知道你自己的最高心跳,這樣在能知道你現在是跑在哪一個Zone。甲在150beat可能是在練Aerobics fitness,B可能在140時已經是變成另一個Zone啦,所以不能用絕對心跳來做訓練的參考。
如果不知道最高心跳,就不知道哪一個zone,拿個心跳表沒什麽用,只是浪費錢跟時間而已。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-9-3 09:32 發表

人人價值唔同呢...正如我都唔捨得用三百幾蚊..買晶片

晶片真的一點用處也沒有

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2009-9-3 10:59 發表
一隻千幾蚊日日用既錶...我點都覺..平過三百蚊..一年先用個兩三次既晶片(仲要只係用兩三個鐘)  
ching 唔使咁燥...我都專登講左...人人要求唔同無得比較的
自己覺花得起...用得開心..就乜都值gytysha ...

非常同意,我每星期跑十三,四個小時,全靠Forerunner。

我也並不介意拿chip,還chip。其實,説到比賽,在我們這裡(美國西岸舊金山附近),很少比賽有chip,有得用,已經很高興,絕對不會介意要還。
除了全馬以外,大概只有兩三個5k/10k有chip,3万多人跑的Bay to Breakers才剛在幾年前才有chip.

美國東岸紐約附近比較好,很多比賽都用chip。