香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2014.05.01 香港水上安全日 第九屆3000公尺水上安全長途暢泳

升級   71%

該用戶從未簽到

enrolled

升級   71%

該用戶從未簽到

有兩點希望注意:
1.保溫-上年同朋友玩3000,佢在尚餘4、5百米時突然覺很凍。很辛苦游畢全程,差點要舉手求救。
2.均速-開始游時切勿被其他泳手影响游得比自己平時快。1-12-2013年同朋友玩黃金海岸800米,朋友就係如上述,結果400米就反肚(背泳、找着浮波休息,游吓停吓),結果我全程都是睇住個朋友玩因為係我叫佢去玩,佢有事我要負責的。

聽講防曬衫越著越凍,請問cHing如何保溫? thanks!  詳情 回覆 發表於 2014-3-11 14:11

升級   71%

該用戶從未簽到

Pawda 發表於 2014-3-11 14:11
聽講防曬衫越著越凍,請問cHing如何保溫? thanks!

點講呢!其實上年5月l日D水唔凍架,係應該出到去南灣出面及回到淺水灣對出有D冷暖流。一陣凍、一陣暖而我朋友特別瘦又冇乜脂肪,所以不能保暖。我自已冇着衫游架。比唔到意見。

升級   71%

該用戶從未簽到

CY1 發表於 2014-5-1 11:01
The weather and water temperature today are very good for long distance open water
swim

Isn't is the distance today shorter than the previous year?

我記得舊年好似南灣返淺水灣, 過咗起點少少, 先再返轉頭......  詳情 回覆 發表於 2014-5-2 00:02

升級   71%

該用戶從未簽到

CY1 發表於 2014-5-1 20:09
No idea.
Have you measure the distance on map?
In open water swim, the current direction and sea con ...

No, have not measure and you may be right, just wander why the time to finish the swim is faster than last year while the normal speed in me without much difference.

升級   71%

該用戶從未簽到

得得地 發表於 2014-5-2 00:02
我記得舊年好似南灣返淺水灣, 過咗起點少少, 先再返轉頭......

係呀,舊年由淺水去南灣轉回淺水尾再返起點。一個三角咁。