香港長跑網  - 長跑長友

樓主: pwong5618
打印 上一主題 下一主題

網友約跑 - 17/01-09 屯門上斜特訓

關閉 [複製鏈接]

升級   97.05%

該用戶從未簽到

死啦 7哥玩嘢添,好大壓力啊!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-24 23:20 發表
今日食下午茶名單有 711mf,hoihoi,kenneth,pwong,charson 五人,1730由湖山體育館  龍鼓灘 應有10公里左右
之後正餐時間如下︰

唔怪得大師兄攰到無力上嚟報時間,應該係要準備嘢去露營。

估錯咗添,大師兄真係盡責,抵加佢餸!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-24 23:42 發表
已更新,估唔到今日 wong sir 無到,成班馬騮 D 小宇宙爆晒出來﹗" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

小弟都要休息了" />" />" />" /> ,祝各位有一個愉快的聖誕節﹗" />" />" />" />

好彩比我急急腳走咗,如果唔係同你班馬騮玩,真係要咗我條老命啊!好彩!好彩!

睇番個時間,D Ctse 個個都超水準,時間無慢到,而且更能保持時間走多幾轉,Good !

D Chings 們 除咗兩隻快馬,係度輕鬆跑下,到最后幾轉先肯加力,其余三位都慢哂軚,唔通又係食咗皇上D豬油糕?Hoihoi 因下午茶已超水準唔怪得佢,但係其余二位大師兄,D 41,42,43,時間去咗邊度,你哋用7成力去跑係做唔效果的,跑多幾轉都無用,而家唔係練長跑---有氧運動,係短途衝刺 -- 無氧運動,唔係点解我話要係 40 至 45 秒完成,我地唔係要次數,先要睇時間,慢慢習慣了至加上次數,点解要練咁快 ?唔咁快一定做唔倒要求效果,擺手,提腿,后蹬 等,全部都要在快跑之中給身體感覺讓身體學習及記憶應如何去做,習慣后便明白到平時應如何放疏擺手,提腿便更能好好完成後蹬的完整動作,慢 慢跑又如何做到以上效果?希望大家明白!

聖誕節快樂!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

今天的特訓取消

昨日見咁多ching & ctse 食到飽飽,連最美味的菠蘿飽都"勤"唔落,今天的特訓唯有取消,其實昨天的四圍"發力跑",已代替了今天特訓之效果,各位大可以休息一天。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-27 11:40 發表
Wong Sir 明天(28DEC)跑唔跑長課?

O.K. ! 8:30am same place Wu Shan park wait,
I will run to Shum Cheng and return back.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

如果1月4日有比賽的,就唔建議加操,因為一定有些影响,但如果比賽作練習的一部份那心態又另作一回事了,請大家各自看自已的情况而決定。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-29 12:01 發表

小弟諗住 31/12-08 練完沖斜後,比賽上斜會好力少少....。不過當日比賽都是用練習心態,因為咁多斜路,都無想過做時間。另外 wong sir ,31/12-08 閣下有沒有訓練建議,可供我們 04/01-09 比賽用?

Ken hing,

我唔建議你31/12号去衝斜路,因4/1 半馬比賽要留力去應付,雖然條比賽路線都有不少斜路,但如果你將此比賽作渣打半馬的預賽,跑完再檢討一下,自已邊度弱要加強要改善才能在渣打做出自己的目標,咁會有計劃D,同時現在應該注意去練習多些均速跑,耐力已差不多了,沒有太多時間去做,這六星期內做好均速更有效去達成目標。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

你哋放幾点?
有幾多人?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

不如大家一齊落鄧記練下均速啦!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

鄧記........
唔好咁勉強啦!
你都唔知我用心良苦!

想你哋跑好D成績咋!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

5:00pm 鄧記見

你個日要試走10K 均速,每圈2"記下每圈時間,有D特別的地方到時話你知!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-30 16:11 發表
鄧記我又要來,預埋我,幾點開波?

平兄:
個日我係屯門不趕時間,你可慢慢來!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-30 16:25 發表

小弟如明天可以早走一小時,先可以1700到場。

O.K. !
No problem !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-30 22:41 發表

" />" />你地唔係唔知小妹唔鐘意跑圈架啦! 跑同數圈都令人頭暈 .
小妹跑步真係冇大志, 目前的目標只是跑畢全程, 食曬半隻馬.
Wong Sir想你地成績好啲, 咪乖乖地去練均速, 小妹可以免疫啦!

叮叮噹 妳都有份嫁!
不過妳第一次跑,目標係跑畢全程,咁當然以輕鬆心情去跑,唔好有太多壓力,效果更好!
大師兄地唔同,有哂目標同時間,而且已跑咗幾年,係時候要做嘢啦!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-12-31 12:26 發表
wong sir 我今晚都要成七點先到,今晚食乜餸有乜意見。你知我里數超唔足啦!
雖然上星期都食咗一課30k 一課斜路,仲有一課屯荃來回,但今個星期就.......hehe

等我睇清楚你個bolg ,今晚至比D意見你。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

蝦!又幾勤力喎,抵讚!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

忙咗幾日,今日至得閒回复各位

17号及24号星期六的特訓練習較為重要,因為應該係最后兩課,31號唔再練上斜 la要調整啦,另外2月7日無人會去練咁蠢呱?

知道有人要去18号練長課(我應該都會去),驚受唔到咁強度,所以我說過做些針對性的練習,希望大家有空便出席,另外我會講吓應該点樣去走,呢應付西隧斜路及一些其它分享,等大家心中有數咁就會有信心去應付渣打全馬我半馬啦!嚟唔倒都唔緊要,我遲D都會寫上網給大家参考吓!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-13 10:25 發表

17號中午聽講座,呢唔到,自行維修..wong  sir 有嘜新練習方式可pm 比我,我會練後報告....

新方法是針對大家跑上斜時唔好收慢步,你而家上斜D實力無問題啦!
你返而要諗下渣打半馬做咩時間,計劃一下,計對這個時間去練習仲好!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-13 10:25 發表

17號中午聽講座,呢唔到,自行維修..wong  sir 有嘜新練習方式可pm 比我,我會練後報告....

咦!17號中午聽講座 ,係咪港大個果啊?
我上星期都答應話去添,但係唔記呢回事及得幾点?!

升級   97.05%

該用戶從未簽到