香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人

升級   0%

該用戶從未簽到

請問三項各樣要應付幾長的途程呢?
+1 0
上一篇︰唔知原來要報到wo!下一篇︰奇怪aoyy995

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2008-12-8 15:06 發表
長途三項鐵人:
3.8 公里游泳、180.2 公里單車及馬拉松距離的42.195 公里跑步
最快都要8小時多才完成, 香港運動員約11-14小時

奧運三項鐵人:
1.5 公里游泳、40 公里單車及10 公里跑步

Kin in Shogi

長途鐵人可以用八多個小時完成賽事真好係super!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2008-12-29 13:59 發表
我覺得跑開長跑的人唔會覺得辛苦, 再唔係咪由短距離開始玩
我之前乜都無玩,由繽紛組開始, 越玩越覺得好玩
1月18號有得玩陸上兩項,有興趣可以報呢感受下
http://www.triathlon.com.hk/index.do

我玩左年幾, 有 ...

多謝師姐的分享~

初初係點樣入門?跟康民署還是工聯會的課程?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-29 15:57 發表
馬王ching,如果今年我唔扒龍舟一齊去玩丫~~

http://www.hkftuorc.org/hkftustsc/chtm/c-t3379.htm

都可以諗下~

另外,鐵人總會都好似有course晌三月開,都可以留以一下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-29 19:55 發表
如果有一日我可以練到可以參加三項鐵人就好啦...

你可以試下d入門比賽既~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-29 22:50 發表

真的???咁煩請馬王hing比啲資料我參考下,,吾該晒..." />" />

http://www.triathlon.com.hk/index.do

Athletes >>>Triathlon Training Course/Age Grouper

可以報d入門既course玩下先~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-30 00:31 發表

工會果d 出名平丫馬~~

完成一個鐵人比賽都係我既心願,不過要玩果年就要放棄龍舟同埋毅行者兩個活動~~

其實兩者都無乜衝突,反而我覺得你應該越早嘗試接觸呢項運動仲好,因為比賽係以分齡計算

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-30 13:21 發表

我意思係無咁多時間操,操龍至少一週兩課,操TW至少一過一次長山+2-3日跑,玩三鐵又要操水又要操單車...轉做職業就得...

兩年前開始揀,兩年都揀左龍舟+毅行,今年會認真考慮,如果你同我一齊玩就多數會玩~~
...

其實你操龍舟+毅行都係須要體力鍛煉,可以試下加入游水踩車的元素無話不可

好似我而家練跑成日傷,偶爾游下水調理下咁,自己游游下唔經唔覺竟然可以應付到全奧的游水距離

以全年最大型賽事ITU黎計,分齡我有著數

繽紛:30-39
半奧:30-39
全奧:30-34

我今年應該都會玩,由繽紛組開始玩起,之後就半奧,最後就全奧,當我玩到全奧應該係最當打之時

升級   0%

該用戶從未簽到

Athletes >>>Triathlon Training Course/Age Grouper

Dee兄,我決定報呢個:

中級三項鐵人訓練班
Course Code Tri-l1
2月3、10、17、24----7:00-9:30pm----跑步及游泳
2月7、14、21、28----3:00-5:30pm----陸上兩項

費用:$180
你會join嗎?平過工聯會~

聽日會寄出支票~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-31 00:11 發表
仲有個問題呀馬王ching,2月8係一年一度跑友盛事喎,7跑仲去練兩項??hgjD088" />" />hj

一係報三月果個好無??

我估2月7日果堂唔會用晒黎做體力訓練,到時可以會講解下三項對單車的規格要求、單車點樣入轉區至跑步的過程技巧及它資訊野咁
就算到時要我跑圈,我都會渣渣灘~

我想早d報,因為跑完渣打後,可以馬上有另一樣目標可以推動自己前進

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2008-12-31 16:06 發表
總會d course真係好平, 不過時間未必o岩

或者可以諗下跟屬會練, 又可以識多d唔同程度的人, 都係一個好的選擇

Ginny師姐,小弟睇晒有關你晌三項的經歷,獲益良多,謝謝!

請問乜野叫做"勾車"?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 19:30 發表

因為係康文署資助 , 所以好平 , 我會參加 10 月o個個 course, 跟住報
2009 Osim ITU
真條去浸水都底番晒

10月咁遲?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 19:38 發表

free style ? or Breast Stoke?
唔慢呀, 分零鐘 50m, 出到海可以快番少少,
不過要克服 游直線,

抄神無論跑步游水都好快

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 20:23 發表

= Drafting (一部車跟貼前車, 通常須與前車保持 5m 距離, 除非超車)
Elite group 先可以架, 不過不成文規定 (我聽番黎架咋 ).
精英選手之間極不願意做這動作 , 因為會受到其它選手婢視。

自己一個人踩單車同一大班人鬥車既感覺真係兩回事
鬥車跟車大貼既話,我會有恐懼感,前面一個人跣呔炒車,後面就會受累

我自己好想盡快改善泳術,盡快上水踩車,唔想跟太多車後面

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-1 09:45 發表

咁鬼死身拮~~

嗯...我6-7號會謝絕任何運動,咁你報先啦,我再操下自由式先~~

GOOD~總之你報就得勒~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-1-1 14:48 發表
人地20幾30秒就一個塘都唔知點游....
跑5000米及10000米都keep 住1分0幾秒一圈都唔知點跑...." />" />" />" />nm
p.s. 我上次係游自由式的~

咁你又唔好拎奧運冠軍的時間黎比較

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-1-1 15:25 發表
呢d 可能係我ge "最終"目標之一...." />" />

有目標係好事,咁你要更努力向見標進發!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-1-1 19:44 發表

馬王 ching, 如果有時間可以逢星期四晚 8:00pm
科學園創新路, "灰銀 greysliver" 衝圈,
前排主車群, 速度分分鐘有成 51-55km/hr ,
到左尾段爭先, 好有還法 feel (不過真係唔係我而家年紀玩),
我有一晚去 ...

原來有d咁既野,有機會真係要見識一下~

其實小弟而家都唔嚇得…