香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Kopo hing,

幾時得閒同我跑蝴蝶山?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-20 21:03 發表

本來諗住昨日來幾KM當RECOVERY. 但又怕太密會傷膝頭. 最後只拉拉筋, 舉舉啞鈴及做做掌上壓. 今日頂唔順要落街跑跑, 沿單車徑粉嶺上水來回兩轉輕鬆跑15KM (1:20:05). 不過發覺跑了10KM左右, 左股肌十分酸痛 ...

Kopo hing,

注意足夠休息,不要太在意哩數啦! 而家已定得8899,保持身體狀態良好便O.K. !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-1 15:12 發表
1/2/09

今日參加左馬鞍山盃8K隊際E組. 但自年初三開始病倒, 期間只睡覺及休息, 完全沒有練跑. 成身緊晒, 今日諗住慢JOG, 睇下可唔可以恢復到. 賽前無諗過跑咩時間, 但希望40MIN內完成. 因為肚疴左幾日, 驚有 ...

最後都可37:26完成. 而且, 跑完出現了幾日未有的肚餓感覺. 正!! 我相信身體已康復了9成

Kopo 兄,你開頭跑得好快喎!我要到最后1k至追到你,不過我今日半程來回差唔多時間,返程至快多20秒。感覺肚餓,好嘢啊!正常番喇,但係不要食得太多,要忍吓口唔好食胖返啊!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Stan hing,
舉手之勞 , 全馬 + 油 , 一齊向維園進發
完在 SCM 後 , 再約埋跑下 10km-20km
我有一條路線 , 跑完去粉嶺 "群記" 食豬手面
or 去上水 "廣成" 食 牛通 + 蛋治 [/quote]

原帖由 kopo1128 於 2009-2-5 10:31 發表
"群記"豬手麵!? lunch成日食架. d豬手真係好正架. 不過d侍應木無表情, 令d客唔想留低, turnover都快d. 不過點都友善過隔離爵士拉麵個老板娘!!!

怪唔得兩位都噉有份量,咁識食!
想瘦都難,唯有跑多補番數。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Kopo hing, 上水各ching們,

好多人話北區無斜路,我曾經介紹比大家去跑和合石或者蝴蝶山,剛好小弟本星期六在北區,有無人有興趣去跑吓山/斜路,我可以帶路。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-17 12:24 發表
Wong Sir, 呢個星期六要同囡囡參加幼稚園的親子旅行, 所以黎唔到!! sorry!! how about 星期日下午??

星期日下午我有 function 要做義工,唔緊要大把機會!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-17 12:28 發表

LOUD兄, 我對第一個路線最有興趣. 基本上11/4及2/5都應該ok! 4/4則要拜山. 有無其他ching/ctse加入呢?

我放假唔一定係星期日,要4月初至知,到時再复大家!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-2-17 12:32 發表

wong sir,  星期日有賽事,下星期可以嗎

吓!畢你真係餓跑,餓到發慌,和合石都照嚟!
無問題啦!跑完可以再跑,下星期至約你,
不過跑邊到時要睇我係邊至
得!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-17 13:03 發表

多謝黃 sir, 有你帶路 , 我可以練習上斜 ,
麻頰你 post 出黎等北區 or 其它人可以参與

暫定星期六 21/2 下午 2:30pm 看有幾多ching 得閒,
人多少少便出 post,
請 O.K. 的開聲預人數 !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-2-18 22:48 發表

好似好多灯位要過

loudspeaker hing,

有無收到我的 pm ?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-1-30 11:04 發表

今日原本與北區跑友一齊長課, 不過各有原因未能出席. 最後自己改為粉嶺上水來回五次的長課. 一身全馬裝備, 但一開始跑時, 發覺成身軟LIE LIE, 完全唔識發力, 好似唔想跑咁, 本來諗住幾K之後會有改善, 點知 ...

Kopo,

你明顯休息不足夠, 另外大家有一個通病, 長課走哩數又要計速率, 禁咪好辛苦, 長課計時間得啦 !因為長課主要給身體- 肌力, 內臟器官在長時間運動上能適應不停的運動, 速率要靠平時 interval 及 Tempo練番呢  !
現在主要去調整一下身體, 不能遇過勞, 你同 Loudspeaker 全馬 sub 4 唔成問題, 如果調整得好你倆應接近 3.45 ,主要放鬆去跑,唔好比自已太多壓力,  開始唔好心急便得啦 !

我估算你倆全馬時間, 唔係比壓力給你地, 只係提醒你地有此能力, 自已應有一定的信心 !