香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

唔知大家check過個mpf account有咩感覺呢

升級   0%

該用戶從未簽到

一殼眼淚?mpf+股票戶口,小弟早已連眼淚都流光晒啦,而家只係心裡面滴緊血...
瘋兄你講緊既野,就係小弟而家做緊既.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-12 17:28 發表

不如換個話題,講d開心嘢,加d正能量。" />" />

唔怕喎,小弟經歷過98股災,乜都睇化晒,反而有時同人呻下,個心還舒服D.
KENKEN你有冇hi野?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-12 19:50 發表

無事喎, 小弟經歷多次股災(87, 90, 93, 97, 01, 03, 08), 乜都睇化哂~~~

嘩~cu兄閣下身經百戰仍然屹立不倒,一定係戰績輝煌,斬獲不少!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-12 21:10 發表

No, 搵埋搵埋俾番市場
又再搵埋搵埋俾番市場
之後又再搵埋搵埋又俾番市場
重複又重複
堅守原則唔炒孖展
輸極都唔會要瞓街

我都係咁話,不玩孖展不玩輪,輸極都有個限度,大不了又守佢十年8蛓,總有返家鄉既時候.
97年個年D千年蟹貨都係咁守既啦,最後都守到.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2008-12-12 22:15 發表
打從第一日打工, 政府明屈我輸錢/被大財團刮削血汗錢既諗法從未變過.
我自己D錢lor去點都好, 我心甘命抵, 唔係比你用行政手段lor去任人玩
所以我晨早當輸晒, 無睇過, 老來(有幸既話)當有筆額外之財算數, 咁諗會好過 ...

MPF除左明益大財團(mpf公司)外,就係我地既政府想逃避養老福利開支.
要我地成班打工仔係有氣有力既時候,除了要交稅盡市民既責任外,再為自己
將來既生活費用負責.
小弟只係望,交左咁年稅,第時老左,我地既政府仲有能力比少少福利小弟享受下,最低限度可以拿下生果金!