香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-7 23:53 發表
心灰意冷, 痛怪冤酸軟就是這陣子再度弄傷的感覺

中醫師跟物理治療師的理念很不同.... 我該如何走下去...
中醫說我未完全好番叫我做一些訓練令傷勢未能完全好番.. 甚至番發
物理治療師之前在我完全無痛之後叫我 ...

可能需要少少時間去復原
試下比個balance , 做訓練但唔好咁強. 我諗現階段你應著重休息多過訓練
中醫都係針灸既? 正同叮叮噹ctse , 醫生哩d 野要人夾人, 試幾次都未有好轉既話試下轉啦. 我覺得runrun ctse 既朱醫師會幾適合你, 佢有物理治療既背景, 可以配合倒你西醫(物理治療)既療程
不要灰心, 加油呀, 一定會好番架

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-8 19:13 發表

runrun ctse 果位朱醫師比較貴..小妹(個荷包)已去到末期乾硬化.....

今日俾中醫鬧0左一大餐.....佢話我係一個好差既病人..又唔聽自己既身體講野... 自己又唔感覺自己身體...
搞到講野好含糊..好難去 find out ...

邊個位會唔會好難講哩. 我都有哩個問題
另外之前幫我針既醫師話, d 痛位會走的, 即係針完某d 位之後, 影響到另一d ….我都唔知係唔係會咁, 但我既情況就係

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-8 22:15 發表

你而家仲有無睇醫師啦?

未有, 一路都一時有D 唔妥, 一時又OK, 不過小腿狀態仍幾差 , 上星期五邪神臨尾個幾招我已經唔敢試了, 因為又覺得脛骨位有D 痛. 最煩係未清楚痛係傷未好, 定係上星期日炒單車撞倒脛骨既新患問題

我都要好似你一樣, 靜下來, 細心聽下到底腳仲有咩問題, 如果唔係, 都唔知去邊度搵醫生/師去清埋D 手尾佢

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ee 星期五跑左一陣, 哩兩日腳ok 嗎?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-15 13:06 發表

嘻~ 暫時 ok... 之前傷0左果個位都無異樣...
話0左俾物理治療師聽我星期 5 跑過無問題....
由於星期 3 上工聯會, 佢希望我星期 3 跑完 星期四覆診睇下有無事~" />" />

ee 可以開始跑下架啦, 一星期應該可以跑1-2, 每次跑一陣 (我就跑4-6K), 最好跑運動場, 因為個地軟, 對膝蓋既負擔少好多, 同埋跑慢D, 放鬆跑, 著對保護性好既鞋. 其實我都係跑左幾次運動場, 工聯會開始上堂, 先敢上石屎地跑經過哩兩個月之後, 好明白咩係欲速則不達, 慢慢來既話, 腳就會有更多時間復原, 你現在既情況已經比一個月前好架啦, 應該會一日好過一日, 加油啦~!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-27 11:03 發表
昨夜餐單
1) leg externsion (右左分開做, 各 5 set @ 10下)
2) 邪神交叉腿 (25/25/15)
3) 邪神"單車"腿 (40/40)
4) 邪神台腿 (15/10)

physio 俾0左張號碼布我..叫我星期日去跑吐露港...試下跑成點啦 ngD154h ...

congrats! 星期日跑得開心d, 放鬆d 跑吧~!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ee 復出後第一個比賽已經好唔錯啦. 最重要係對腳經過今日咁激既考驗後仍然無事

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-3 10:37 發表

七兄... 我昨晚去了睇朋友的醫師....
醫師講"你的大轉子受傷... 好多跑步既人都係咁 gala" 之後吉0左幾針....
吉一個月睇下點....

不過同時我會搵專科啦... 實在係 jg" />" />h

ee 都係睇針灸?
我覺得針完之後應該停跑幾日, 等到腳休息下, 有少少時間係治療之後去復原
不要氣餒, 其實你比之前一個月已經好左, 只是未完全復原, 可能只係需要多少少時間咋

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜 ee, 現在可以開始正常地training, 對腳可以再次健康地跑, 進步可預期啦!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-6 18:56 發表

Schnix.. 你隻腳點丫 ?! 開始做番 gym 未 ar?
我除0左上邪神堂之外... 好似未同你一齊跑過丫.... 希望好快有機會大家一齊跑啦 " />" />

休左兩個WEEK, 加上上個WEEK 感冒, 所以都有成半個月無跑啦
腳行既時候無痛啦, 前日去練下基本功, 節奏跳時膝蓋後面又有D 痛

, 今日再做左D 器械,除左腳既力量差少少之外, 無其他問題
不過都係BOOK 左你比我既專科... 好多人喎, 最快要下個星期四, 到時如果都仲係唔妥, 會去見醫生架啦
希望今次可以清左d 傷患, 到時可以同你一齊跑呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-5-6 23:22 發表

same as you喇~~

你兩個唔上堂

我下星期一last 一堂, 好似今個星期一已經跑左10k 啦喎, 唔知最後一堂會做咩哩....
我miss 左兩堂啦, 下星期last 一堂, 就算跑唔倒我都會照上架