香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

未完的治療故事 (2)

第五次 [10 feb]
physio 見我好似無咩野.. 就無幫我下針.. 都係一 d 針對性運動... squat... hold 住個 weight 而四頭肌 contract... 等等... keep 住連續幾日練習.. 四頭肌痛...禁落去好似俾人打瘀0左既感覺...
第六次 [14 feb]
physio 見我無好轉..又開始在大腿外側和膝頭下針... 又教了我一些運動... 亦告訴了一個好消息.. 就是我可以踩單車和做 weight train.. 她推介了我做 leg extension, 還說睇我就知至少可以做 5 磅.... 有0左呢個好消息..我就回到我的 gym club 踩車和 weight train... 每次做完也花了 15 分鐘 拉筋... 不知不覺間.. leg externsion 原來可以做到 20 磅... 但做完之後.. 大腿內側又痛..又是俾人打瘀的感覺.. 但接連幾天都有做 weight train 和 單車.. 踩單車時... 反而不痛...但左邊仍是好像不受控制... 好像好難發力
第七次 [19 feb]
我跟她說我大腿內側痛.. 她取笑我說... "咁快練到咁大舊?" (實則是腫了) ... 今次集中在膝頭針療... 有幾針都幾痛...又做了平衡運動, leg extension, 轉 petpet, core training.... 因為我的大腿內側痛... 她要我星期二再覆診.. 但自她改了下針的方位... 今次膝頭感覺好了不少... 雖然左邊感覺沒有右邊那麼有力...還有時步行時覺得唔太順...

不幸的是.. 我星期六在 tko 踩單車時失去平衝.. 左膝的舊疤又結我弄得皮開肉爛... 永遠的傷痕.... 但我星期日照舊踩車, leg curl, leg externsion

(未完...)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-23 23:38 發表
ee可以踩單車同weight-lifting, 有得做運動, 心情好番好多啦!
唔好心急, 按部就班, 等身體適應運動量.

而家日日都拉筋.... 另外加上有 permission 做番運動...
坦白講..... 可能因為心情好...  康復既 progress 好0左 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-26 14:02 發表

ee, 上次打完羽毛球見妳隻腳傷咗到 e + 未見過妳, 希望妳早日好番啦, 不過都係唔好心急, 期待同妳一齊跑, 我同妳打過羽毛球, 好似未同妳跑過, 唔該晒妳馬拉松一早出黎同我哋影相, 想講聲多謝." />" /> ...

我都想快 d 回復... 而家努力中...
可以慢慢跑.... 但未必 handle 到好高 millage

羽毛球希望盡快打得番啦...
好想同你交流下,....

升級   0%

該用戶從未簽到

開始番做 gym...
15/feb : 全身 weight lifting (1hr) + 單車 45mins
17/feb : 單車 45 mins
18/feb : 單車 45 mins + leg extension
20/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @2set)
21/feb : 全身 weight lifting (1hr)
22/feb : 單車 1hr + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @2set)
26/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @3set)
27/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @3set) + leg press (10kg 10下 @1set + 20kg 10下@5set)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-27 23:05 發表

ee 開始慢跑未哩? 如果腳行既時候無問題, 其實可以試下慢跑" />" />

左腳比較易累點之外...行路無大問題了~
明天會慢慢跑... 買了你推介的 lp 膝帶...

星期日要去行山... 會用護膝同埋棍.. physio 已經問0左我好幾次可以行幾耐..星期日就知答案了~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-27 23:08 發表

ee~~好勤力喎~ btw.....gym個度仲未有人contact我.....我都要操下d四頭肌....

要唔要一齊去 gym club 問問 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

今日逍遙慢跑完
左邊 petpet 好冤.. 左邊 knee 因為有紮野就無痛.. 但一鬆番 d 野就痛..
右邊 knee 下面痛0左一陣... 可能都....
唔痛其實只係好番七成... 而家又冤番...似乎未係時候...

大家都睇到我右腳就住左腳來跑... 警告我再係咁右腳都好快會傷埋....
邪神 ching 講出大家點解傷..
其中一個原因係... 本身有點痛... 一唔痛就去跑... 痛番又停.. 其實積積埋埋就會傷...
我覆診會同 physio 傾傾.. 可見呢三個月都唔會跑得長... 甚至唔跑...
會學番 d 基本功... 感覺到完全好番才再打算....

我今日所學到的, " 休息就是為了跑更遠的路 "
在邪神身上學了很多東西.... 感覺很好 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

心灰意冷, 痛怪冤酸軟就是這陣子再度弄傷的感覺

中醫師跟物理治療師的理念很不同.... 我該如何走下去...
中醫說我未完全好番叫我做一些訓練令傷勢未能完全好番.. 甚至番發
物理治療師之前在我完全無痛之後叫我做一點 active recovery... 增強肌肉耐力...

今天物理治療師對我說, "你的手尾很長, 如果 insurance claim 晒... 我可以給你 bigger discount"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-8 19:02 發表

可能需要少少時間去復原…
試下比個balance 啦, 做訓練但唔好咁強. 我諗現階段你應著重休息多過訓練
中醫都係針灸既? 正同叮叮噹ctse 講, 醫生哩d 野要人夾人, 試幾次都未有好轉既話試下轉啦. 我覺得runrun ctse ...

runrun ctse 果位朱醫師比較貴..小妹(個荷包)已去到末期乾硬化.....

今日俾中醫鬧0左一大餐.....佢話我係一個好差既病人..又唔聽自己既身體講野... 自己又唔感覺自己身體...
搞到講野好含糊..好難去 find out 咩事而對症下藥...佢話我就係咁..有排我受 (佢 d 針真係好辣...針到我勁有 feel)

佢講得好中... 可能呢個原因誤導0左我位 physio 針錯位... 甚至番發...
我尋日講0左邊個位之後... physio 尋日吉完.. 今日好番0左好多...
以後要寫番個每日感想... 覆診用....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-8 19:30 發表

邊個位… 會唔會好難講哩. 我都有哩個問題
另外… 之前幫我針既醫師話, d 痛位會走的, 即係針完某d 位之後, 影響到另一d 位….我都唔知係唔係會咁, 但我既情況就係

你而家仲有無睇醫師啦?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-9 15:49 發表

ee讀書咁叻, 寫日記冇難度, 睇妳願唔願意聽身體話姐!
多多留意身體反應, 用五觀去觀察同感覺, 唔好咁快用腦去分析同解釋, 俾藉口去任性.
乖乖地休息吓, 聽吓醫師的建議, 聽吓過 ...

感激..叮叮噹 ctse一矢中的~
我會專心養傷...不去想其他的事~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-15 12:43 發表
ee 星期五跑左一陣, 哩兩日腳ok 嗎?

嘻~ 暫時 ok... 之前傷0左果個位都無異樣...
話0左俾物理治療師聽我星期 5 跑過無問題....
由於星期 3 上工聯會, 佢希望我星期 3 跑完 星期四覆診睇下有無事~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-16 00:38 發表

ee 可以開始跑下架啦, 一星期應該可以跑1-2次, 每次跑一陣 (我就跑4-6K), 最好跑運動場, 因為個地軟, 對膝蓋既負擔少好多, 同埋跑慢D, 放鬆跑, 著對保護性好既鞋. 其實我都係跑左幾次運動場, 工聯會開始上堂, 先 ...

係丫.. 我都打算呢個星期開始在草地上慢慢跑 15-20 mins... 同埋改番腳爭落地改0左個跑姿...
可能因為之前中前掌落地所以個 knee 唔係咁舒服... 希望咁樣令我既膝患都搞掂埋~

升級   0%

該用戶從未簽到

跑得番既感覺真係好感動...

今晚上堂..謝 sir 叫大家跑 30mins... 我同法蘭兄拍住拖跑
過0左 15 mins.. 邪神同埋陪跑員再次從後趕上0左我地.. 咁就四個人拍住跑.. 有傾有講..我對腳更不知不覺可以跑番快少少... 左 petpet 無大反應..只係太耐無跑唔係咁習慣跑番.. 正如 desmond 兄所講..太耐無跑真係唔記得點跑...

忍腳慢跑埋四月.. 唔再番發就好啦... 希望邪神兄回來時可以跟大家做下肢特訓~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 apfel 於 2009-3-22 00:30 發表
係呀,上星期傷兵區真係好甘,
到星期三都仲有感覺,幾驚星期五都未得啊....
今次............pat pat係重災區
依家'坐落去'呢個動作好......有感覺

有 feel 就要 keep 住啦~~
希望早日可以同你地一齊feel 下

升級   0%

該用戶從未簽到

跑0左兩三次...  petpet 既感覺還可以...
但 knee 好像有點怪..尤其昨日早上... 好緊... (但大家都知我在邪神傷兵區都唔會點郁到下肢)
好幾位 ching ctse 覺得我行路有 d 怪.... 但 jonathan 兄話我知跑開0左就正常番....
尋日跑完無不良反應.. 要搵一搵機會感覺下不良反應點樣先至會出現.. 我想主要係膝頭跑動完好緊.. 好似屈埋0左自己唔鬆番...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-3-23 01:03 發表
ctse 傳功大會後,你咁快走。無比到副超你試....sorry

其實我唔係好認得 ching 係咩樣.. 所以問唔到你借就真
唔好意思呢... 你今個星期 5 來不來 ? 或者小妹再問你借

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-23 01:10 發表

昨天未有機會問候妳, 上午輕鬆跑完點呀?

其實 petpet 之前傷果個位好番八九成 gala~ 呢排無咩運動所以好易累....
不過星期六早上個 knee 怪怪地... 聽日跑完星期四睇 physio 果陣問問
原帖由 cookie97 於 2009-3-23 02:55 發表

問下醫生的高見吧...

我去睇 physio 問佢要不要睇專科.. 我想搞番好個 knee...
最麻煩唔係成日都覺得怪... 係有時覺得唔順... 有時又無事...

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

昨夜工聯會課菜單如下
- 慢跑 600m
- 拉筋
- 踼腿 (前踢 x2, 向外 x1, 向內 x1)
- squat (腳爭掂地 x 3 @15下)
- 蹬腳 + 加速跑 x 3
- 高抬腿 + 加速跑 x 3
- ??!!! un 腳 ???!!!
- 1k test (首 450m - 2:02; finish - 5:03 )
- 慢 jog 兩圈
- 拉筋

squat 有種只是腳尖掂地.. 我做第一下已經膝頭痛...所以就無再做.而法蘭做到0拍0拍聲...
1k test 好唔滿意... 因為後半程慢太多... 但實在無咩動力去界人