香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse
休息多0的!
唔好再整傷呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-1 22:56 發表

主力做負重,以前就為鍛鍊肌肉,所以全身都有做.而家為左跑步,集中鍛鍊大腿肌肉.帶氧運動如樓梯機,太空漫漫,滑雪機就間中有玩,跑步機仍然係我至愛,
有時明明係準備玩負重,但上到又覺得冇乜力,跟著就走去跑跑步機. ...

平師兄&Schnix師姐,
小弟都有去做gym 架!
你地有無發覺跑機同跑街真係有分別,好似跑機個distance 好似少過街好多!
唔知你地有無同感呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-1 22:37 發表

原來平ching都有玩開gym
你通常玩咩哩? 我每次都忍唔住要上跑步機跑兩野(除非有腳傷啦), 不過其實gym 都幾悶  所以唔會留好耐
踩樓梯機係最近先喜歡玩, 選左d program, 腳踏位置慢慢加上力度, 加埋左右 ...

樓梯機用力唔好,好易會令小腿變粗,小心師姐!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-2 19:49 發表

哩樣又無留意喎, 不過係舒服過跑街, 因為膠帶軟好多, 街地硬d
但冬天玩跑步機辛苦D, 無街風, 好熱呀
Ching 係gym 通常玩咩哩

師姐,

係呀跑機真係舒服過跑街!

可能我習慣左gym 的環境,反而幾覺得幾舒服!而且我會聽住歌跑,有時會跟住隻歌,一邊跑一邊口up up跟住唱!
我試過我係機跑,有個阿叔你我隔離唱左成30分鐘歌,一路做一路跑,我頂佢唔順呀!
我跑街通常都會流鼻水!
我已前都會玩呢過space walker,宜家都會做番0的負重,好似平兄咁!不過主要係上身!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-2 19:52 發表

已經粗左啦, 沒辦法啦  

oh no!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-2 23:58 發表

有機會唔同架...同埋我發覺speed每部都有些許差異,所以每次我都搵番自己玩開個1,2部.

我覺得差好遠,不過好難搵番同一部機!
因為我本身去到到差唔多7點8點! 都幾多人!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-3 00:09 發表

我做果度有10幾部,又少人跑,d人又好快跑完,我每次幾乎都搵番自己個部

U're lucky star!

我去開沙田physical 有幾十部!不過好多都係舊機,我都唔想去跑個0的舊!
新的都有好多!不過peak hr 真係好多人!通常都幾full ! 我費事等,未是旦搵部跑law!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-3 15:41 發表
我在 fitness first 度玩... 果度靜到... 好似我自己包0左場咁...hgjD103" />" />hj

(不過我去跳 aerobics 多.. 嘻嘻)

師姐,

包場玩,有無咁誇張!你通常邊段時間去 個度0的設施新唔新架

因為如果沙田個間平日下午去,人都唔多個!係夜晚0的PEAK HR 就勁多人!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-3 15:26 發表
旺角 TF GYM , 唔係好出名,因為全港只此一家.但個度幾好架,地方較大,人又唔雜.師姐你係邊區玩 ?

平師兄,

請問個間GYM 係旺角邊頭

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-8 18:30 發表
多謝速行CHING, CHAIRMAN CHING 同NC 姐

今早回家時腳有D隱隱作痛, 搽左膏好D啦. 未完全復原, 希望明天隻腳唔會有咩事啦. 要全休一星期, 希望完全復原, 可以正常跑步

亦好多謝長跑網CHING CTSE 既關心同 ...

師姐,

U did a good job!

好好養傷呀!