香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請給意見跑全馬穿甚麽鞋?

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

各位CHing CTse,我想買對跑鞋跑渣打全馬用,
    我一直多數著美津濃,尺碼著23.5,

第一對跑鞋是Mizuno - Wave Idaten,跑半馬是用佢,
    感覺不錯,但跑全馬就担心得唔得?因聽到有CHing話著
    佢跑到腳痛。
    另外,有著Wave Spacer 跑10K 及15K,超輕及跑得快,
    幾舒服,可否合適跑全馬呢?夠唔夠保護?跑步舍李嘉綸
    教練很推介,說托他買有8折,原價$720。
    幾個月前買了對Wave LSD,一直片用來練習,很舒服,但
    上星期練長課38K時,就覺得膝蓋及腳跟痛,還有右腳扳
    都痛,這是以前後未痛過的部位。
    因跑樂善盃,斷碼平價下買了對Wave Rider 10,
    鞋頭很鬆,大家都是size 23.5,但就比LSD大很多,我
    要穿兩對襪一齊才掂,覺得重,但跑樂善盃山路就好保護。
    剛剛跟cc Ctse在灣仔允記以特價HK$249買了對adizero MANA,
    紅色很靚,但唔知用來跑全馬得唔得?試過跑平路練習,可能
    唔慣,覺得硬,總覺Mizuno舒服些。

我現時重約98磅,我不是一定要著美津濃,請各位給我一些
    意見及介紹。謝謝!
    +1 0
    上一篇︰有冇師兄師姐晚上練跑?下一篇︰2009年1月1日看日出 ---- 屯門

升級   100%

鬱悶

多謝各位CHing意見。
    綜合各位見議,我應該會選擇Spacer啦!
    不過唔知邊度價錢最抵及有我size 23.5呢?

升級   100%

鬱悶

聽聞Spacer 有分2008版及2009版,
    請問知唔知有什麽分別?
    哪一個好些呢?

升級   100%

鬱悶

Thanka a lot to all Chings.
    Very useful information.

I went to the 10K Shop of Ma On Shan last evening.
    The sales said the Spacer shoes are already out of stock.
    I 'll check again in Mongkok this afternoon.

Thanks very much again.

升級   100%

鬱悶

原帖由 runrunrun 於 2009-1-3 14:20 發表
    Thanka a lot to all Chings.
    Very useful information.

I went to the 10K Shop of Ma On Shan last evening.
    The sales said the Spacer shoes are already out of stock.
    I 'll check again in Mongkok thi ...

我己經在旺角允記買了對Wave Spacer
    HK$720再8折
    是女裝版,間條顏色跟男裝不同,是淺的湖水綠色。

多謝各位CHing給予寶貴意見!

升級   100%

鬱悶

多謝各位CHing CTse,
    我會善用新鞋,爭取PB!