香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜平ching開blog 大吉
每個跑手都有自己既係故事, 都係值得大家尊敬同參考

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-2 23:14 發表
02JAN 18:10 旺角健身中心

離美津濃賽事只餘一日,今明二日都停止跑步,希望餓了二天的跑步渴望,能在賽事當天徹底爆發出來。能跑但不可跑比不想跑的日子更為難過。無精打釆地來到健身中心,懶洋洋地做了幾組腿部 ...

我今日係gym 見到d 人玩跑步機, 好想上去玩, 心諗: 我唔跑, 急步行下咪得囉, 不過為左保護膝頭, 就係咁同自己講唔好上去

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-3 10:15 發表

如果上左部跑步機,行行吓你就慢慢變成慢跑,跑跑吓就越跑越快,所以唔上去行係岩既..

全對啦平ching

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-4 16:23 發表
4JAN 08:00 美津濃半馬

幸好昨夜順利與周公相聚了4個多小時,這要歸功於Kenneth & 細明哥的雙重喚醒服務。現在至發現多年賽前失眠源自不知醒的擔憂。坐上細明兄烈火戰車,隨車同往還有 Hoihoi、,Kenneth 和 Iris ...

反而我昨晚個4小時無咩點訓….

ching 前段留力, 後勁強勁, 一開始落斜見你步幅密, 步距又大, 我點衝都跟唔倒了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

賽事動力 源源不絕
慫恿她參加08年NIKE 10公里比賽,她對10公里距離沒有確實的概念,擔心無法完成,我告訴她,人是能跑比他想像中更遠的路,只要你愿意,你會去努力,然後你就能做到。終於說服了她報名參加她人生的第一個賽事,而且是要去面對的是從未跑過的10公里路長。本來只是想讓她去感受一下賽事氣氛,使她在平常練習時能起一些推動作用。但原來不謹如此,當一個人有了目標,就有一股不竭動力。這個時候她特別想跑快一點、跑久一點。這反而讓我有些擔心,因為我知道突然增加運動量的同時也增加了受傷機會,身體一時也未必可以承受得了。從50分鐘到1個小時,然後是…1小時15分鐘對她來說,是從未敢想像可以堅持到的時間,今天已成為事實。

好感同身受
雖然我開始的起心肝跑步, 係希望藉住跑步令自己身體健康, 但真正令自己KEEP 住哩份動力既, 都係比賽, 第一年參加渣打, 個種全場都為左自己既目標而進發, 雖然辛苦, 但唔會放棄既氣氛同感覺, 十分難忘, 亦都激發左自己係跑步, 甚至生活上既鬥志.
最後, 由一開始用一個健康理由而逼自己跑, 變左自己有一份推動力去跑, 為左自己既目標, 越跑越快, 越跑越遠

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-20 00:36 發表

我曾經講過,自己在失敗中摸索著走過來,相信還可以再走過去.

留左係馬王blog, 唔知平ching 你睇唔睇倒

這只是一節普通的長課, 不要太介懷吧
哩場杖仲有3星期要打
未到衝線一刻都唔知到邊個係贏家架, 加油

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-20 12:34 發表

因為小弟平時超過30k的長課唔足夠,所以看重了今次馬鞍山長課,
而此次長課亦是一個機會去測試自己各方面的應付能力.同埋對全馬信心的評估.
可能就係太注重,結果就.....

哩個當然明白啦, 不過心態上就可以儘量放鬆一點哩
之前睇過一篇文章, 話跑步時如果個人緊張, 身上肌肉就會收縮, 結果就令自己感到覺得累... 人就更加緊張

前日同RUNRUN CTSE 傾計, 雖然現在大家都未跑得, 但係不要擔心, 因為未到最後一刻都未知道邊個快D, 邊個可以完成賽事... 不要擔心呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜平ching, 係駱克道見倒你跑過, 諗番起你之前提過對比賽既擔心, 見你當時笑得好鬆容, 都鄧你鬆一口氣同埋好開心. 第一個馬拉松成績已經好好, 而且可以克服身體上既弱點, 值得驕傲架! 希望你出年可以同平嫂一齊enjoy 渣打馬拉松

升級   53.45%

該用戶從未簽到

遲左d 添, 平ching happy birthday, 祝身體健康, 越跑越快

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜平ching PB成功!!!
見到平嫂都跑得咁興奮同開心, 真係鄧你開心呀, 比賽中有進步係一個好大既動力, 以後你有比賽就叫埋平嫂一齊玩啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-9 10:39 發表

Schnix 師姐,平嫂今次10k用左1小時06分完成,雖然同你地比,係差別很大,但同佢第一次nike10k賽既時間1小時20幾分比,已經有好大既進步.所以佢昨日都好開心..下一個賽事將會是元朗6公里賽.

平ching, 1小時06分其實唔慢架啦, 佢應該無哩度d 師姐練得咁密 (又上堂又衝圈)? 但進步得咁快, 好唔簡單, 佩服!!! 元朗6公里賽你都會玩?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-6 00:06 發表
新鞋仔好靚喎! hgjD124" />" />hj
今日比賽, 平兄平嫂手拖手過終點, 真係甜蜜, 羨慕死人!

真係好sweet 哩
平嫂已經跑得好好啦, 今日天氣跼d, 所以辛苦d, 但平嫂仍然好努力去完成比賽, 記得鼓勵下佢呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今次既經驗其實都好寶貴, 可以更加認識自己既身體, 同埋知道係咩情況之下, 要點樣做
加油呀平兄!!!!