香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2009.3.1 清水灣長跑賽2009 (Clearwater Bay Chase 2009)

關閉 [複製鏈接]

升級   45.45%

該用戶從未簽到

走之前一日,可以考慮下,請問幾時截止報名?

升級   45.45%

該用戶從未簽到

13號朝早5點幾返來,9點係屋企填表,10點去郵局寄速遞,而家等運到

謝謝樓上的提醒,我成年幾冇跑過香港比賽。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

已收到確認信,號碼為368,彩虹站上車,到時見

升級   45.45%

該用戶從未簽到

睇返上年的比賽記錄,我諗今年未必如上年咁多人參加。
我咁遲報名都排men's open組的68位 (由300數起)。
可能真係太貴了。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 49# 的帖子

我都係睇返個網頁link 下link 下就搵到,等我搵返條link 先 .....

edited 1432:

http://www.cwbgolf.org/public/news_press_0710_annualchase2008.aspx

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 53# 的帖子

對不起,上述各問題我都唔清楚,小弟也是第一次參加該項賽事。
不過我諗呢場比賽只有很少師兄/姐參加,地處又較偏僻,應該唔會有長跑網跑手專誠為我地影相的了,況且這兒也有不少人當日會去"拚蕉",相信那邊會熱鬧得多了。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

今朝完成了清水灣長跑賽10K,在這種潮濕帶微雨的情況下仍跑到很不錯的時間(47分+),實在是此料不及,自己也很滿意。今次應該是PB,但要等結果公佈才能確認。
而家要訓陣先,詳細報告稍後才post。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Thanks blurmax hing
I saw you just after the race but failed to find you again after getting the baggages. Perhaps you've driven back home already. Anyway it was a nice run and I am happy to know that you enjoyed it

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-1 13:28 發表

michael兄在走之前來個pb ,相信一定很開心了" />" />  

Congratulations " />" />

Thanks Nancy 師姐
今次都估唔到可以pb,見咁多斜路,原認為跑到50分鐘已經偷笑,可能小弟較適合跑水戰和斜路吧,趁而家尚算輕磅真的要好好珍惜(如果十幾年後我冇發腹就好了 )。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2009-3-1 13:33 發表

Michael兄,好高興今日見到你。恭喜你做到滿意時間。
你明日就要走,幾時返嚟再一齊落埸玩?

Thanks you and nice to meet you too today
我聽朝搭9點50分機返去,我希望可以係年尾十二月頭返來同大家落場玩 ~~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

在相對濕度百分之95% (在那裡情況應該更糟),氣溫16-18度的情況下參加了是次賽事。因答應在Melbourne的數位跑手在香港著住件跑衣影幾幅相,前一晚又冇check 短訊息,今朝冇著長跑網衫,也找不到EDK06,接收心意卡任務失敗

五點正起身,六點四十五分在彩虹邨地鐵站A2出口附近等車,專車在七點鐘準時到達,接載大家前往比賽場地。車程比相像中長,坐左四十分鐘,人都坐到呆晒。現場有微雨,地面濕漉漉,因當時尚不知道停車場對出有瓦遮頭,賽前換衫、釘號碼報、排隊去廁所都幾狼狽下,都冇咩時間熱身就排隊開跑。

比賽一開始就需要面對一條蠻斜的路,之後的路段也間有上斜落斜,前半段路程尚算能夠利用自己的"輕磅優勢",所以上斜都尚算捱得住;然素來不擅長落斜的我今次也沒有太大的輸蝕。間有強風,在折回點前後的路段有賴一位外籍跑手在前面"單擋”,然而去到咁上下佢"莫氣",唯有過佢頭自己食風。比賽的最後三公里基本上是捱落去的,畢竟斜路訓練不夠,縱輕磅也會體力下降,俾前面的跑手拋離之餘,也被數位跑手從後趕上,雖然我對俾人過頭沒什麼所謂,但是這現象可反映自己今次如何的"虎頭蛇尾"。最後好爆唔爆,竟然到最後直路才爆左,沒辦法,唯有頹頹喪喪咁hea jog 而回,卻仍能守住個pb (其實只係快十幾廿秒 )。

之後嘗試找EDK06,巧遇了公牛兄、gary 兄和 tony 兄 (師兄係未叫tony ),卻最終也找不到EDK06
因沒有車唯有等成個流程過晒才能坐回程的專車,還好賽後花絮也安排得不差,雖然見到38蚊個漢堡實在沒有什麼食慾,免費啤酒則老早就被人搶光。回家在就近的麵檔食野,叫一碗麵一碗剩雲吞都唔洗38蚊,卻飽肚得多

原帖由 Stephenwu 於 2009-3-1 18:28 發表
1st time join the race....... completed with 46:55....

it is really a tough route and the weather was bad....windy+misty+wet floor+steep slops.................

師兄跑得唔錯,我約慢你二、三十秒,閣下應該是末段過我頭的其中一位

原帖由 garykwan 於 2009-3-1 15:59 發表
我都報下時間, 53:26

今日很高興認識你
師兄連跑兩日10K 真厲害~
年尾希望有機會一齊練跑~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag 於 2009-3-1 19:34 發表
等你年尾返黎一齊跑,今日都好高興能夠一齊起步。我又係叫gary,起步跑係排你前面的。
恭喜你pb,勁呀。

nice to meet you gary
I am not able to online these days as I have just applied it for my new house in Melbourne, so I am currently using internet in "internet bar".

yep ~ the result has released. Here are the attachments:

Clearwater Bay Annual Chase 2009-Result by Categories.pdf (127.37 KB, 下載次數: 16)