香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

運動攝影技術討論

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 22:28 發表

D200 已經係上一代 gala~
d300 正是 D200 既後代...

ching 影慣菲林既話..當然一上就 D700 full frame " />" />

你...都好毒喎...D3好D呢....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 23:04 發表

EE師姐,果然好主意~" />" />
D700 = $18,000.00 " />" />

不過..我都是覺得投資係鏡頭好一點比較重要...
當然..拍攝技巧、構圖都好重要.....
有時...DC仔都可拍得好好嫁....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emi 於 2009-1-10 01:57 發表
ching/ctse

用落450D的鏡頭要乘大1.6
我想知用落D90的鏡頭要唔要乘大呢,如果要要乘大幾多呢?

THX!

Nikon機種..
D40、D50、D60、D70、D80、D90、D200、D300全部要乘大1.5
基於此 阿戊理論假設用70-200 /F2.8 用落上述機種就變成 105-300/F2.8  咪即是用大約萬二蚊鏡頭價錢 享受緊三萬幾蚊既300/F2.8.

而D700、D3、D3X 全部是FF機種  沒有乘大  
注意:DX鏡是不適合FF機種
基於此...小弟用緊D200 又有17-55/2.8  如要換機 就一定要將 D200+17-55/F2.8換走....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-10 11:04 發表

Parco兄,咁萬二蚊既價錢,係咪真係三萬蚊既味道? 咁樣加大倍數既話,相片質素有大影響嗎?

另外,如果小弟買D700既話,咪用唔到17-55mm果支鏡王?

都話阿戊理論囉...但重點是..都係唔講....
D700不能用17-55  可選用24-70/2.8 萬幾蚊有交易..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-25 22:31 發表
he!he!he!今日小弟入咗部二手 NIKON D70 而鏡頭現用28-200 F3.5-5.6

恭喜恭喜....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 msjoelui 於 2009-3-24 12:03 發表
Nikon fans~~

D50 users~

35/2,24-85/2.8-4 is my gear~~

C兄有35/2...
一支我喜愛的鏡頭...有冇配個金屬遮光罩...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoihoi 於 2009-4-14 22:07 發表
其實乜記都無所謂,各有特色,最好百花齊放,用家得益,好似嚟緊有C記5OOD,N記又以D5OOO抗衡,
有兢爭先有進步,加上現時機身轉款週期越縮越短,真係可以睇定慢慢諗 ,
但係唯一不變之事實就係機身 ...

是呀..而家N記策略都變左跟C記...body平..body細...但求引君入夢...
岩岩公佈既D5000...仲整埋扭拎mon..
鏡頭方面全面提升>價錢....舊鏡不停加價..新鏡一出就嚇人價..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoihoi 於 2009-4-14 22:43 發表
其實就咁睇N記會有誠意遇C記(我本身用C記都係咁話)
唔似得C記改小小嘢(小到不起眼)又話新一代

是呀...C記過去幾年...新一代又新一代...自己都記唔到咁多...
自己覺得body夠用就唔好追啦...始終鏡頭先係靈魂所在...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-6-6 11:16 發表

對支小白 IS 有興趣, 不過衰在 貴+重, 諗緊小小白IS.

支Canon EFS 17-85 f4-5.6 IS 聽講質素唔太好.

Canon 都係 紅圈鏡先保到值.

諗小小白IS...不如入小白...
入得小白...又不如諗下小白IS....

認真D...小小白IS...始終受制f/4....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-6-6 13:01 發表

ching 我都知, 小白IS f 2.8, 小小白 IS f.4, 差成個 stop, 不過財力唔夠,都無計啦.

係70-200 f/4 IS  與  70-200 f/2.8 (無IS)
前者受制恆定f/4...用時總覺...可解不買2.8...
後者用時...好彩無買f/4...

兩者價錢差好少炸..
當你有f/2.8時..可能好少用IS...
當你得f/4時..你又常用IS..
查實...小弟用70-200 f/2.8 VR...都是極少極少用VR...
基本上閹左個VR都沒所謂...