香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

運動攝影技術討論

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

小妹只有
nikon d80/f100.. 鏡頭幾支, 50/f1.8, 35/f2, 12-24/f4...

我都好想要 70-200/f2.8... 但係支鏡對我來講太重....(當然銀兩都係一個問題)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-6 12:49 發表
不如大家先講下用咩架生先喇…

我就Nikon D80,打人o既鏡就係80-200mm F2.8G…

米拿兄.. 你打人果陣係未用連拍 ga???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 13:45 發表
小妹只有
nikon d80/f100.. 鏡頭幾支, 50/f1.8, 35/f2, 12-24/f4... hgjD092" />" />" />" />hj

我都好想要 70-200/f2.8... 但係支鏡對我來講太重....(當然銀兩都係一個問題)

C姐又是N記人....
早買早享受....買左先算啦...易手有價....用得兩年..唔用又可賣番出去.....

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 13:34 發表
小弟...
上次影石崗..用35/2  、70-200 2.8 VR
今次影美津濃....之前看post..C兄話有計時牌影...所以用17-55/2.8 、70-200 2.8VR

天呀…2支鏡王!

講真,有時影跑步相器材﹙支鏡﹚o既幫助實在好重要,除非你只係影美感,玩效果,要打人的話就一定要短快門加大光圈…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 13:45 發表
小妹只有
nikon d80/f100.. 鏡頭幾支, 50/f1.8, 35/f2, 12-24/f4... hgjD092" />" />hj

買唔起小黑五都好似我整支小黑三喇…平一半架…係無左VR咯…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 13:47 發表

米拿兄.. 你打人果陣係未用連拍 ga???

一開始係…後尾發覺唔用要回相都好快,所以無再用喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 13:48 發表

C姐又是N記人....
早買早受....買左先算啦...易手有價....用得兩年..唔用又可賣番出去.....

支大炮咁重...小妹拎唔穩 wow~~
70-300 VR 好唔好呢....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-6 13:57 發表

天呀…2支鏡王!

講真,有時影跑步相器材﹙支鏡﹚o既幫助實在好重要,除非你只係影美感,玩效果,要打人的話就一定要短快門加大光圈…

但曾經有C兄用.....200/2影長跑.....我鼻血都噴埋....
一支無可能手持既鏡...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 13:34 發表
小弟...
上次影石崗..用35/2  、70-200 2.8 VR
今次影美津濃....之前看post..C兄話有計時牌影...所以用17-55/2.8 、70-200 2.8VR

好想打劫你...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-6 13:59 發表

係 wow... 差 d 唔記得0左仲有小黑三 wow...
等小妹過0左年手頭鬆動 d 就.....
如果支鏡對我來講太重... 要唔要考慮埋買支單腳架...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 14:00 發表

支大炮咁重...小妹拎唔穩 wow~~ hgjD115" />" />hj
70-300 VR 好唔好呢....

大前提真係要看看你追求幾多...
70-300...不是不好...但一入夜...就輸晒...
當然..如主打日光、影跑步...都夠用..
如果不要追中長焦...玩定焦啦...玩定焦多...你會愛上定焦樂趣....

24、35、50、85、105、300......支支各有特式...

升級   81%

該用戶從未簽到

死,原來呢度都有好多拍友…好易毒下毒下又一支鏡、點算?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-6 13:59 發表

VR無咩用...我自己99.9%相不會用...練下石膏手比VR更重要...

升級   56.2%

該用戶從未簽到

好多ching 都係用nikon,我用minolta,想轉會用nikon好耐,但又唔捨得~~
parco ching d相真係好得,得閒要跟你覺下野~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-1-6 14:11 發表
好多ching 都係用nikon,我用minolta,想轉會用nikon好耐,但又唔捨得~~hgjD088" />" />hj
parco ching d相真係好得,得閒要跟你覺下野~~

C兄誇獎啦...
主觀意見...客觀分析...
小弟都主張朋友們買C記或N記...
各有各味道...
以同級計..
C記body平..但鏡頭貴....body易手無咩價
N記body貴DD..鏡頭平...body易手好價D(其實都無嫁啦)...鏡頭就有價...

body無用一世..玩2-3年就會轉..所以可不用投資太多..
我覺得...鏡先係靈魂所在..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 14:05 發表

大前提真係要看看你追求幾多...
70-300...不是不好...但一入夜...就輸晒...
當然..如主打日光、影跑步...都夠用..
如果不要追中長焦...玩定焦啦...玩定焦多...你會愛上定焦樂趣....

24、35、50、85、105、300......支支各有特式...

小妹下一個 target
我其實都只係買 prime lens.. 買0左支 12-24 因為我想俾 d80 用... 而 24 放去我個 d80 body 唔太夠 wide...

但如果影運動(例如跑步).. 用定焦定係中長焦呢 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 14:04 發表

係 wow... 差 d 唔記得0左仲有小黑三 wow...
等小妹過0左年手頭鬆動 d 就.....
如果支鏡對我來講太重... 要唔要考慮埋買支單腳架...

單腳...
我影演唱會先用...
其他環境好少用..
始終不方便...
不過...幾十蚊至幾舊水有交易...不防買支玩下......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-6 14:21 發表

小妹下一個 target " />" />
我其實都只係買 prime lens.. 買0左支 12-24 因為我想俾 d80 用... 而 24 放去我個 d80 body 唔太夠 wide...

但如果影運動(例如跑步).. 用定焦定係中長焦呢 ?

12-24曾經擁有...係一支好鏡...但好少一輯相只用他...所以當帶同其他鏡時...又不想帶他..
因鏡多太重啦..腰骨頂唔住

升級   100%

該用戶從未簽到