香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MJ576
打印 上一主題 下一主題

MJ Running blog (2013全馬)

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-20 16:23 發表

MJ兄:
    你呢個月既里數好厲害呀,但係因為唔清潔你之前幾個月既訓練情況,要注意渣打臨近,里數不要加得太急否則容易受傷

大圍兄,

多謝提點, 小弟會就住自已嘅能力, 上個月總里數在100K 樓下, 今個月係多咗D, 希望在1月底前繰多一兩次終極長課, 如果唔得就要將目標降低, 長跑長有

升級   51%

開心

渣打全馬倒數 : 17日

上環沿干諾道西->經城西道->新海旁街->轉入加多近街->再入域多利道->沿域多利道->轉入沙灣徑->再經數碼港道->再入域多利道->到域多利道與薄扶林道交界(即華富消防局) 共約9.5K, 跟住沿同一路線折返. 共 19K (時間用1小時51分57秒), 再係公園跑園6.4K(時間用 33分41秒)
    合共 (25.4K) 2小時25分38秒

1月總里數為 : 215.4 K

升級   51%

開心

CNY 臨近, 相信都無乜時間練跑, 唯有頭吓先....做大掃除

升級   51%

開心

原帖由 blurmax 於 2009-1-22 23:16 發表
    Will U join the Fat Choy Run?

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

Sure!,  See U in the race

升級   51%

開心

27.1.2009, 走咗轉上環到華富消防局 共19K, 可能天氣凍加上熱唔係幾夠, 所以跑到美程4K開始左腳有D扯住扯住, 時間用咗 1小時43分29秒.

28.1.2009 - 今朝比賽, 天氣真係幾凍, 但氣氛一流, 見到好多長跑友, 但有D都唔係好認得, 下次真係要再打聲招呼.
    講番比賽, 賽前只係Jog 咗 幾分鐘, 覺得左腳外則大腿與小腿之間哥組肌肉扯住痛, 可能係琴日跑完19K, 拉親哥舊肌肉所致.
    所以一開跑, 已經要就住就住, 而大圍兄亦看得出我的腳傷, 所以一路都係以5分一K的步速去跑, 到最後一段大鈄路, 幾乎要行金滯,
    好彩到最後10米見到Alan兄推一推小弟, 所以再大步過賣終點, 時間 36分29秒, 算OK喇, 最重要係開心啫

1月總里數為 : 241.4 K

升級   51%

開心

原帖由 慢子 Wilson 於 2009-1-29 21:50 發表
    祝牛年越跑越快,身體健康;場場 P.B.,,長跑長友!  

慢子兄,

多謝您的祝福, 祈望慢子兄的渣打目標可達.

升級   51%

開心

今日係公園跑圈, 做咗一轉10K, 時間 4652.

1月總里數為 : 251.4 K

升級   51%

開心

今早跑咗轉由上環到->域多利道(經數碼港)->華富消防局,再折回到西環域多利道口. 共17K, 時間 : 1小時36分43.

下晏到維園攞跑手包, 只排咗幾分鐘就搞掂.

1月總里數為 : 268.4 K

升級   51%

開心

今日係城門水塘水霸參加咗4.7K越野賽, 10點鐘開始分組出發, 同組的參加者唔係好多, 不過他們都相當怏. 由於係越野賽的關係, 我都以5分一K 的步速去完成個, 回終點係23分30秒(正正就係 5分1K).

距離SCM 重有一個星期 , 隻腳都唔係好聽話, 有時又扯住扯住痛 , 頭吓又好D , 休息得耐又擔心到時跑唔到, 相信有多人都有我這樣的心情 , 不過最緊要唔好再整親, 如果唔係, 就白費心機, 對於小弟來講人生第一個全馬就有D患得患失的感覺. 希望用最好嘅狀態迎接 "佢" 嘅挑戰.  

你地準備好未呀 ?

升級   51%

開心

原帖由 blurmax 於 2009-2-2 13:34 發表

Mj,

I believe U could at least complete the FM in 4 hrs (hopefully sub 345)

Blurmax 兄,

小弟只係盡而為, 希望得喇

升級   51%

開心

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-2 14:51 發表

MJ兄, 小弟同你情況應該差唔多, 上兩個星期已經跑得好少, 來緊最後呢個星期主力都係養傷.
    我都做好心理準備, 渣打如果到時跑跑下腳痛(我估計多數會), 會咁都唔諗盡量放輕鬆咁跑, 希望可以用意志頂到返點終 ...

大圍兄,

希望你可以以最好狀態出戰

升級   51%

開心

距離 SCM 只有3日, 今個星期幾乎無跑過(驚整親), 所以今日jog 咗10K幫補吓, 時間 51'25, 頭哥3K, 隻腳有D唔係咁順, 之後就好D, 希望Lee一兩會再好D喇

升級   51%

開心

原帖由 running-sue 於 2009-2-5 23:23 發表
    MJ ching, 加油呀

多謝鼓勵, Sue ctse, 妳都要加 "" 呀

升級   51%

開心

原帖由 randyip 於 2009-2-6 10:44 發表
    MJ...keep going

Randy ching,
    Thanks for ur encouragement.  Hope U hv a good result in SM HM 2009.

升級   51%

開心

第一次渣打全馬 4小時01分, 雖然做唔到 sub 4, 但真的依然很滿意.

在整個過程經歷不小人生的起伏  .   最初 25K, 小弟都可以Keep到5分鐘一K , 但到 28K 開感到左腳又再扯住扯住(開始老抽 ), 于是再將速度減慢.

但到 31K (西九龍對出位置), 感到根疲力缺, 只好停低拉吓根後再跑, 但因隻腳赤痛都跑唔到" />" />" />" /> , 心知不妙, 心想如果真係跑唔到, 就算行番終點都係2小時都應該會到終點,

所以有最壞的打算, 好彩行咗幾分鐘後, 又再嘗試跑吓都跑到, 好彩赤痛都可以頂住. 如事者, 跑吓, 停吓, 都有4, 5次,  好彩到最後1K, 沿有很多 ching, ctse 打氣,

所以腳痛都無停, 一路捱返終點.  " />" />" />" />

總結今次全馬的經驗, 就係耐力明顯係不足, 而且之前的傷真係未完全復原, 希望明年再戰 " />" />" />" />" />" />

升級   51%

開心

My SCM FM result is :

Overall Position : 1378

Category Position : 484

10K time  :  48:56            

Half way time :  1:42:21

30k Time : 2:35:24   

Official time : 04:01:04

Net Time : 04:00:37

升級   51%

開心

Blurmax 兄,
    慢子兄,
    Randy 兄,

多謝鼓勵, 下年一齊玩全馬喇

升級   51%

開心

原帖由 oscar 於 2009-2-14 02:35 發表
    MJ兄︰今年攞經驗,出年就會跑得好好多!祝你早日痊癒!長跑長 友!

多謝 Oscar 兄,

小弟今次 SCM 全馬成績未能在預定目標之內 (SUB 4:00), 但睇番 chip time 係 4:00:37, 比起目標只不過係慢咗 37秒。
    暫時小弟都未去 target 出年的目標時間,如果保守D, 就以 3:45 至 4:00 之間,況且都要睇吓當時嘅身體狀況,
    如果要有好D成績, 當然亦要練多D長課, 儲多D里數。至於隻腳就好番D喇。

升級   51%

開心

2月12日

渣打全馬後, 第一次跑番, 以 上環至域多利道, 再折回, 大約 16.5K 時間用咗 1時35分到. 感覺到雙腳肌肉都重係好繃緊,無 乜力......

2月14日

在公園內, jog咗 7.5K 時間 37'51

升級   51%

開心

原帖由 blurmax 於 2009-2-15 13:10 發表

X 2 - probably in the AVOHK Reservoir Cup on next Suday!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

一定