香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Mr.Bus
打印 上一主題 下一主題

邊段路最甘呢?

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-4 00:58 發表

亞平ching,
請指教
1. 何為撞牆位, 是否跑全馬的健兒才有呢?
2. 半馬是否有撞牆位, 又在那裏會出現呢?
3. 撞牆位是按各人有所不同呢?
小女子馬跑經驗不多, 只參加長跑網數月, 卻獲益良多, 盼望日後多加指教 ...

1) 聽過有人話在 35k之後好大機會撞牆....
2) 小妹跑0左幾次半馬都未試過有呢個現象... 可能小妹早餐食得夠 + 途中食 gel + 跑得慢
3) 應該係... 其實小妹覺得在長課中就會知道自己邊度開始有呢個現象.... 在比賽時做定預防措施

有錯請指正..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2009-2-4 16:05 發表

1) 自己係43km先至撞牆
2) 今次揀跑半馬或者全馬都係睇點用0的跑鞋, 768係43k至撞(夠你輕鬆完成全馬), 904係22K就撞(半馬都no problem la..)
3) 自己心里有數

1) 好奇一問..點解你會知你會在 43k 才會撞牆 ? 你已經跑過 43k 定係有數可以計 ?
2) 點解關跑鞋事既 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-4 16:09 發表
1. 何為撞牆位, 是否跑全馬的健兒才有呢?
人體貯藏的碳水化合物一般只足夠維持三小時的不斷消耗,超過了這個界限便會出現所謂的『撞牆』現象(Hit Wall),身體會感到極度疲勞和痛苦,亦有機會出現幻覺,神志不清。一 ...

平兄解釋得好詳細..令小妹得益不少...

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 55# 56# 的帖子

瘋兄..平兄..
小妹想問一問.. 如果你知道大約邊個時間撞牆... 可唔可以在比賽中食密 d gel 去減低呢個 risk 呢 ?