香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 神童威威
打印 上一主題 下一主題

神童多謝大家支持!再見~

升級   0%

該用戶從未簽到

Dee兄,
好耐冇見!
如無意外,"鄧記玻璃腳"會下星期一出席番大西北訓練,到時再一齊玩過

升級   0%

該用戶從未簽到

香港10公里挑戰賽(15/11/2009)
比賽時間如下:
1k      4'04'32

2,3k  8'19"22  
4k     4'10"85
5k     4'17"05(20'51"44)
6k     4'16"93
7k     4'12"01
8k     4'16"87
9k     4'18"00
10k   4'05"63
總時間:42'00"88(大會個人時間41'58")

由於星期五要有重大任務,所以起跑時提醒自己不能跑太快以免再拉傷,
結果輕輕鬆鬆走了一個不錯的10k比賽...
哈哈 !竟然快過上年1分鐘兼pb成功,不過最開心還是沒有再拉傷

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-11-16 00:11 發表
跑得保守都42分~~~好野~~

哈哈!唔保守嫁喇!42分我好滿意...
B哥今日走39分呀!遲早拍住梁兄你跑...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-11-16 12:03 發表
鄧記玻璃腳..再努力加加油,下次幫我狠狠地界番B哥..

平兄,
咪講笑啦 !今時唔同往日,現在連B哥的步速我都跟唔到,點界呀?
不如交比你啦!你今年快上年幾分鐘,下年再快幾分鐘,到時一定界到佢

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong sir訓練班(16/11第三十五堂)
缺席左五堂,今晚好開心再和同學仔一起操練。
今晚天氣好凍,到場熱身兩個大圈後,就做7式基本指定動作訓練(有兩式冇膽做),之後再慢跑兩個大圈。
跟住就開始今晚的主菜:均速跑2000米x4組(每組之間休息3分鐘),進行期間要提腿+擺手。

時間如下:
第一組  1'41"20     第二組  1'36"92     第三組  1'41"35     第四組  1'42"30
          1'42"51               1'45"97               1'43"64               1'44"19
          1'41"80               1'43"77               1'44"44               1'43"46
          1'43"61               1'41"24               1'40"81               1'44"66
          1'43"00               1'40"17               1'39"78               1'32"64

完成後慢跑一個大圈+cool down放學。
總結:提腿+擺手未能完善發揮 ,有待日後繼續改善。
今晚跑了約10K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-18 19:25 發表
好吖!放慢少少黎跑!減輕對腳GE負擔!
迪迪尼應該130無問題!加油!hgj091" />" />hj

奧兄,謝謝支持
不過現階段130的確有點難道,是關冇練長課一個多月,
臨尾總係唔夠力上 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-18 23:41 發表
呢個星期跑一課十五k tempo,下個星期跑一課18k tempo,再加埋星期一兩課interval,同埋加多兩課慢jog,咁就啱啱好,你質好,輕身,步速快,惟長課唔夠,所以易傷,練ge時候就一就,唔好下下去到咁盡!1 ...

奧兄,多謝你的建議!tempo即是要跑幾快呀?
不過暫時唔想迫隻右腳太辛苦,來緊兩個半馬都係盡力完成就算,
當然跑得好時間會緊開心啦

升級   0%

該用戶從未簽到

毅行者support(20/11/2009)
第一次參加毅行support工作,首先多謝長跑B隊邀請我加入他們的support及陪跑行列。
今次過程實在太精彩而難忘,由起點到終點一刻都見到B隊的隊員好努力好艱辛下完成,真係令人十分感動
在此亦多謝Parco爸在support team內的貢獻,你實在太辛苦了

今次行山約30K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-11-22 21:51 發表

仲要係9-10段做了亮哥與小弟的共用書童....在cp6幫小弟按摩時..隻手已經凍得冰冷....謝謝你為我們付出了這麼多,希望出年有機會做你的十卜..
如果有這種機會,我願意做你們當中任何一個人的陪跑員..由起點至終點.

平兄,
等我有時間操下山之後,我會嘗試參加下玩毅行,
不過我會一步一步來,先玩全馬再玩毅行...
到時十卜個位預左你嫁喇!唔好賴數呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-22 22:53 發表

呢次毅行真係好好玩,我都好開心可以同以Parco 爸為首既大型十卜添一齊十卜,仲有同威威兄一齊做書僮都好好玩,多謝所有隊員同十卜添呀~~

Dee兄,
今次玩十卜真係好刺激...
昨日行9,10段時終於見到你的行山絕技,彈下彈下就已經落左十幾級泥級,好利害

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-22 23:02 發表
下次到你行,我會收工後十卜你!

即是點呀
如果我要行一定超過24小時,總有一個時間比你十卜!多謝先

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong sir訓練班(第三十六堂)
到場熱身兩個大圈後,就做7式基本指定動作訓練,
跟住就開始今晚的主菜:行街街...(咁多堂最爽今晚 )

鄧記 → 屯門市公園(來回)
由於慢跑關係,沒有計時,回到場後再慢跑三個大圈+cool down,
之後參加毅行的同學仔一起分享毅行當天的情境。
今晚跑了約5K

升級   0%

該用戶從未簽到

聯合國兒童基金會慈善跑 2009(29/11/2009)
今日天氣不錯,跑來都好舒服...(但係跑得很亂 )
跑到15K望一望隻錶 1:05',心想如果可以加快一點應該可以達到奧兄的目標1:30',
可惜跑多1K左右隻玻璃右腳又發出不詳的警號,開始隱隱作痛 ,惟有減慢步速keep返終點算吧!
結果個成績已經好滿意(1:32'40"),比上年快左9分鐘有多,pb成功

分段時間如下:
1k      4'16"19
2k      4'12"41
3k      4'26"93
4k      4'06"80
5k      4'10"38(21'12"71)
6k      4'14"33
7k      4'20"40
8k      4'28"14
9k      4'25"07         
10k    4'25"35(43'06"00)
11k    4'15"79
12k    4'33"48
13k    4'27"58
14k    4'29"71
15k    4'35"76(1:05'28"32)
16k    4'23"01
17k    4'29"00
18k    4'29"86
19k    4'23"21
20k    4'43"11
21.1k  4'42"97
總時間  1:32'39"48

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-29 22:53 發表
同我估計差唔多啦!始終有傷患嘛,收下係好正咯!
神童真係神童,唔練都咁鬼快!

你讚緊我定係笑我懶呀
130留番渣打時試下先...

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋兄,
你都跑得唔錯吖!我地明年再鏈過啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-11-29 23:23 發表

恭喜神童兄進步神速,拿到很大的PB

多謝佐治兄讚賞!
可惜傷患未能徹底清除,否則應會更進一步....
等跑埋下星期日之澳門半馬就會讓隻右腳休息一下及尋求醫治。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-30 10:22 發表
威威兄好野!!好快可以破1:30 啦~~

唉吔,星期日仲要玩馬交馬...小心啦威威兄~~hgjD088" />" />hj

Dee兄,過馬交我要小心嘜野呀?俄國小姐、還是同房的ching ???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2009-11-30 12:13 發表
果然名符其實既神童。祝早日康服並sub1:30

奶兄,
你又幫我賣廣告...
其實我除左練跑的時間比大家少少少之外,
我每星期隔日都有做體能活動,例如:掃地、拖地、掛衫、摺衫、洗廁所...
所以我真係冇偷懶嫁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-11-30 23:06 發表
車,呢啲体能我一定唔會做得少過你! 又唔見我唔練都跑得咁快﹖

咪住先!我果d體能喺小學二三年班開始玩到現在,差不多20幾年,你玩左幾耐先?

升級   0%

該用戶從未簽到

11月份訓練及比賽
5/11 屯門漫遊(新屯中至兆康來回)     約8.5k

8/11 香港地標半馬拉松比賽              21.1K(1:43'15")
15/11 香港10公里挑戰賽                     10K(41'58")
16/11 Wong sir訓練班(第三十五堂)       約10k
20/11 毅行者十卜                             約30k(行山)
29/11 聯合國兒童基金會慈善跑           21.1k(1:32'40")
共跑:70.7k+30k行山      

總結:今個月參加左三個比賽,成績尚算不錯