香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 神童威威
打印 上一主題 下一主題

神童多謝大家支持!再見~

升級   0%

該用戶從未簽到

奧兄,
其實這一年已經算練多左,
至少10k時間由以往唔練跑47'至現在可以跑到42',
我相信都係自己努力練回來,不過始終有太多內在因素影響(傷患+小朋友的生活),
所以唔可能抽太多時間去練...日後我會繼續努力,向全馬出發

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-30 23:49 發表

係呀D 俄羅斯女跑手個個都咁戰鬥格,我怕威威兄俾佢地夾親o者...

我叫你小心再傷呀俄羅斯!!!

Dee兄,
收到喇 !到時我會睇實隻玻璃右腳,始終第一次參加海外賽事,唔想留下一個唔好的回憶...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-2 10:03 發表

威威..好好保護對靚腳呀...
馬交賽後...我地一齊跑去食豬扒飽...

Parco爸,
你就大把貨姐,我比賽完應該冇晒力...點跑呀?
你到時都盡力跑啦!今次應該唔會再塞車掛

升級   0%

該用戶從未簽到

澳門銀河娛樂國際馬拉松(6/12/2009)
第一次出外參加半馬比賽,心情特別興奮 ,而且同一大班ching ctse過大海比賽感覺好特別。

雖然自己未能十足狀態應戰,不過今日已經盡了力,時間都好滿意
比上星期日迪迪尼比賽又快左差不多1分鐘,哈哈 !又再pb成功!

分段時間如下:
1k          3'59"86
2k          4'08"38
3k          4'11"89
4k          4'10"06
5k          4'13"59(20'43"78)
6k          4'10"38
7k          4'22"58
8k          4'12"42
9k ,10k   8'51"98(42'21"14)
11k        4'31"14

12k        4'15"85
13k        4'26"55

14k        4'23"35
15k        4'37"67(1:04'35"70)
16k        4'26"26
17k        4'48"84
18k        4'30"43
19k        4'24"31
20k        4'30"47
21.1k      4'25"16
總時間  1:31'41"17 (自己計)

總結:終於完成晒今年的比賽,連續玩左四個比賽,加上隻右腳又未徹底痊癒,對腳真係有點攰,
           係時候要讓對玻璃腳休息下喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-12-6 22:39 發表

出年再一齊去遠d玩..

平兄,
你打算去幾遠呀?
到時記得預早通知我...等我有時間攞批文

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-6 22:45 發表

威威...
真係多得你同燉奶幫豆媽揹相機...  

Parco爸,
我付出的都是有限...你同豆媽就真係辛苦喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2009-12-7 10:31 發表

尋日真係玩得好開心,由其一早上線,係度吹水,仲吹出靚時間,下次又一齊上線啦

奶兄,
下次何止一齊上線呀!我想拍住你一齊跑+衝線添(發緊夢 )...!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2009-12-7 12:08 發表

係啦,你操得少尾程跌左,如果唔係已經130內完成啦。

冇辦法啦!始終有點陰影...唔咁加快 ...驚埋唔到尾 ...
130內留番渣打有冇機會先...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-12-7 13:38 發表

神童犀利呀! 昨日只能晌轉折點見過你一次,之後連燈尾都無機會追到

馬王兄,
你玩完毅行未操番起姐,你個底好我好多,相信下次再跑都冇這個畫面出現...

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong sir訓練班(第三十九堂)14/12
到場熱身五個大圈後,就做7式基本指定動作訓練,
跟住就開始今晚的主菜:
Circuit Training

好耐冇玩喇!今晚有幾組項目改改新玩意,當然比以往辛苦一點
最後在死下死下的狀況完成五組。
之後慢跑一個大圈+cool down及品嚐蘭西ctse的曲奇

今晚約跑2.5K

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong sir訓練班(第四十堂)21/12
跟住就開始今晚的主菜:
400米x35圈

印象中未試過係運動場跑咁多個圈,如果一個人跑一定好難支持到底...
今晚有好多同學仔一齊跑就沒有咁悶,你追下我,我追下你的情況下就好快完成35個圈了。
原計劃今晚慢慢跑順道練下跨步,可惜跑左5個圈就頂唔順 ,右膝又開始痛 ,最後都係用番密步跑。

今晚時間如下:
(1-10)  1'44"69  1'49"52  1'50"71  1'49"67  1'45"05  1'49"71  1'45"46  1'46"76  1'45"97  1'44"94  
(11-20) 1'43"55  1'48"32  1'44"11  1'48"05  1'50"02  1'51"46  1'49"75  1'51"40  1'49"85  1'47"39
(21-30) 1'46"11  1'52"50  1'49"95  1'51"07  1'50"76  1'46"04  1'46"54  1'48"90  1'55"16  1'52"01
(31-35) 1'49"46  1'52"40  1'52"77  1'52"37  1'39"22
總時間:1:03'21"64  (14K)

之後慢跑3個大圈+cool down放學。

今晚約跑16.5K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2009-12-22 23:01 發表

唔錯啊! keep 到均速。
我自己覺得跨步跑同密步跑無話邊個好D,邊個正確,因人而定。重要睇跑幾長。
跑全馬我會用省力個form,10K用快D 嘅 form。加油!

鬼兄,
其實練跨步對我來說真係幾辛苦,一來冇時間訓練,二來平時跑開密步,
所以突然轉變步姿的確唔係好慣,加上大動作時膝蓋總是有點痛...
放心啦!我唔會勉強自己改善跑法。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2009-12-23 14:40 發表
威威,隻腳無咩大礙嗎,鬼兄講得對,最緊要自已跑得順。加油呀

奶兄,
多謝關心!現在一星期只跑一次,隻玻璃右腳已經沒有之前咁痛,
希望總有一日徹底沒有痛楚出現啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-12-24 09:14 發表

Sue姐,
多謝晒!我都祝妳聖誕快樂!場場比賽都攞獎

升級   0%

該用戶從未簽到

12.26 大西北聖誕翌日攪 (跑+晚飯+交換禮物)
第二年參加大西北的聖誕約跑,今次的路線更加是第一次接觸,
在三選一的路線決擇下,最後選擇了長路線一試
(鄧記 - 公奄 單程 13.3公里,來回 26.6公里),結果在壞人ching的陪伴下衝返終點。
之後大家洗完白白前往餐廳擦一餐+換禮品。

今日約跑21K

升級   0%

該用戶從未簽到

Wong sir訓練班(第四十一堂)28/12
跟住就開始今晚的主菜:玩衝圈(
2 組 7 X 400m 每 400M 休息 1分半 , 每組間休息3 分鐘)

未跑前都有點擔心,因為上次右膝受傷都是由衝圈導致,
所以今次都唔知跑快d定係跑慢d才好
結果唔理咁多,落場睇感覺盡跑算吧!

今晚時間如下:
1'20"  1'21"  1'22"  1'23"  1'27"  1'25"  1'25"
1'23"  1'26"  1'22"  1'22"  1'27"  1'25"  1'16"

哈哈 !亂跑一通,跑到亂晒龍...
唔緊要啦!最重要今次沒有再弄傷
之後慢跑2個大圈+cool down放學。
經過今晚之後,神童要暫時缺席訓練班一段日子,希望盡快可以再來同大家玩過啦!
我會好好繼續自修嫁喇!

今晚約跑8.5K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-12-29 22:54 發表

我覺得ken老大個例子更好,佢可以操埋毅行添喎!

奧兄,
你同ken老大都是好好的例子,我當然會好好學習,
而你們對跑步的一顆"心",我更加值得學習,神童唔想打回以前的我(只為比賽而跑步)。

升級   0%

該用戶從未簽到

12月份訓練及比賽
  6/12
澳門銀河娛樂國際馬拉松             21.1k(1:31'42")

14/12 Wong sir訓練班(第三十九堂)       體能+2.5k
21/12 Wong sir訓練班(第四十堂)          16k
26/12 大西北聖誕約跑                       21k
28/12 Wong sir訓練班(第四十一堂)       8.5k
共跑:69.1k    

總結:今個月參加左人生第一個海外比賽,成績好滿意。
         來緊的日子會減少去訓練班練習,自己要加把勁先得喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

2009年神童的回顧
話咁快又一年,趁今天放假總結一下2009年自己的跑步日子。自從加入左長跑網這個大家庭後,
跑步不再是孤單的一個人跑,喺網內結識到好多大西北的ching ctse,一起的約跑,一起的比賽,
還一起參加了Wong sir三月份舉辦的訓練斑,雖然不是堂堂都有出席,不過每次的訓練總帶給我不少的動力,
而技巧方面亦改善了好多,在此再向Wong sir說聲:"多謝"
在過去的一年參加左9次長跑比賽,有幾個比賽仲係第一次參加...
11/01/2009    屯門區長跑賽2009                                  10K    46'48"(有獎,公開組第9名)
01/02/2009    馬鞍山8K長跑賽2009                               8K    33'14"
08/02/2009    渣打馬拉松2009                                    半馬     1:40'12"
05/04/2009    元朗大會堂元朗長跑比賽2009             5.5K     21'52"(有獎,組別第7名)
14/06/2009    元朗區青年節長跑賽                                8K     33'53"(有獎,組別第10名)
08/11/2009    2009香港地標半馬拉松比賽                 半馬     1:43'16"
15/11/2009    香港10公里挑戰賽                                 10K      41'58"
29/11/2009    聯合國兒童基金會慈善跑                    半馬     1:32'35"
06/12/2009    澳門銀河娛樂國際馬拉松                    半馬     1:31'42"

亦好開心在3次的小型比賽中獲得獎項
不過最重要都係見到自己的成績比往年參加同類的比賽時有所進步,希望下年繼續再創佳績。
2010年,神童會繼續努力操練去迎接2011年渣打全馬進發,還有對玻璃腳唔好再受傷。

升級   0%

該用戶從未簽到

睇日出+青公漫遊
清晨參加了Wong sir舉辦的日出團,可惜太大霧關係,
等左一小時都見路唔到太陽伯伯出現,惟有再等明年啦!
之後約了同事漫遊青公,想一想都好耐冇跑過青公,
今次較特別是第一次清早跑青公及由屯門跑出荃灣。

今日跑的時間如下:
慧豐園至三聖       14'16"89
三聖至小欖          33'38"48
小欖至深井          34'56"04
深井至荃灣西鐵    34'49"66  
總時間:          1:57'41"07(約19k)