香港長跑網  - 長跑長友

樓主: jogging_cat
打印 上一主題 下一主題

人生第一個半馬拉松

關閉 [複製鏈接]

升級   74.21%

該用戶從未簽到

好羨慕你地,唔知我幾時先跑到半馬呢?

升級   74.21%

該用戶從未簽到

睇完你地的鼓勵, 我好開心呀! 我跑得超慢, 最長跑過15K, 但要成兩個鐘. 又肥, 成150幾磅. 宜家首先就係要減磅先. 我都唔係好心急的, 就算下年跑唔到半馬都冇所謂啦, 最緊要長跑長有. 但係如果真係要睇到半馬, 黎緊呢半年應該點練呢?

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-17 23:07 發表

去年今日小妹都係跑得6-8K, 一星期3次慢跑, 積極減肥,
10月中報左渣打半馬, 開始慢慢增長距離, 仍然係慢跑, 12月先跑到15k.
今年2月順利完成人生第一個半馬, 跑前重感冒咳左成個星期有多, 當日未好番都可以跑 ...

多謝叮叮噹ctse鼓勵, 我宜家一星期跑4日, 時長時短, 一星期跑40k左右. 上年十月時180幾磅的, 最初一天跑4k, 天天跑, 去到一月就惰左, 一星期跑4次, 每次就8k. 宜家減左30幾磅, 個體重停左好耐冇乜點郁過, 但同事都覺得我瘦左的. 我未對自己的速度有好大要求, 因為都仲係好重, 都幾難快得去邊, 同好驚自己對腳頂唔順, 所以都要就住黎. 慢慢lan下lan下, 可以去到15k. 我在鄧記附近返工的, 但d更數好騎呢, 食飯時間都要同同事就, 好難撞到你地, 下次有機會見到你地, 同你地打招呼呀!