香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ChARsoN
打印 上一主題 下一主題

ChARsoN 之第三階段跑友人生

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-26 18:50 發表
今日參加了聖誕節翌日跑
跑了屯門區內一些以前未去過的路線
內容就好似衝斜路同長命斜慢慢爬....
先由湖山遊樂場跑到golf 場旁邊的斜路及上面的一段平路衝 長度為1k 多d
其後穿過歷奇公園至前面的斜路(兩間中學後 ...

Charson仔,我的速度一定唔會快過你,只係我的耐力比你較為好少少,所以尾段先有能力捱下去。
Anymay,跑步知識對我來說真係少之又少 ,不過我知道要玩長跑一定要學懂留力,我感覺你在這方面好似仲未掌握到喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-27 23:53 發表
其實我昨天由新圍往後的路段跟你們跑時已經用到8~9成速度@@....
如再快d 就會提早爆

所以日後你要學懂留力籮!頭段學下唔好跟住d快馬跑(學下忍耐),後段先慢慢加上去就沒有跑得咁辛苦嫁!
7兄曾經教過我跑長路程,發現自己氣量未夠時,寧願前慢後快先可以得心應手,我現在都學緊,效果不錯。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-28 00:07 發表
嗯...
我星期三跑龍鼓灘來回就會初段留晒力咁跑
之後回程時加速就真係長跑(衝)長有~

咁你努力試下啦!我相信你前段稍留力跑一定比全程用力跑個套一定好好多!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-20 00:18 發表
今天早上到香港科技大學面試....(電子及通訊工程)
感覺不算很好...大概只告訴了別人自己會說話而已...
後來南下將軍澳 打算下午就開始今天的鍛煉 或散散心都好~
計劃其實很簡單...就是一天內游泳+跑步
這時突然心 ...

Charson仔,讀書同跑步都不要放棄 ,大把空間比你發揮及前進,加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-8-27 23:29 發表

其實唔肯定係咪第六組....總之就有一組忘記了時間....." />" />" />" />" />
p.s. 連出咁多post 以來終於有人回覆~

Charson,冇人回應唔代表冇人睇你d post,你比心機操練啦!d到大把監察人員嫁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-12-28 00:38 發表

很抱歉未能陪你跑畢全程,wong sir 大整苦,快馬配慢腳,呵呵..神童真係好推介,推左我俾你..不過我醒目,我係唔會俾你扯爆的..哈哈

平兄,
我建議抄神仔跟你就係想佢能學識這方面:
"不過我醒目,我係唔會俾你扯爆的"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-12-29 01:28 發表

你跟我跑全馬,你一定做唔到靚時間喎..大西北有好多師兄可以選擇架..例如oscar & dee ..

平兄,
嘜咁睇少自己呀!我明年跑全馬都打算以你為目標對象嫁!
始終第一次跑全馬要搵個老手旁住會安心d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-8-2 23:12 發表
今天隨wong sir 班操
跑了7 個1000 米
時間約為如下:
3'54"
3'49"
3'54"
3'53"
3'56"
3'55"
3'54"
終於捱過了7 圈, 且時間保持在4 分鐘內
因有數位師兄讓我跟跑, 以至速度不至大減, 也保持了鬥志
但吃力 ...

你今晚跑得唔錯吖!至少沒有慢下來直至完成7圈...
加油呀年青人 !大把時間比你重拾信心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-9-27 22:42 發表
今天難得有空回到wongsir 班操
結果就硬食了以往都很少會操的5 組2000 米
5 組時間分別如下:
8'49"03
8'58"
9'43"
10'38"
9'11"
今天在過來練習前
先是參加了下午2 時半開始的校方舉辦的fitness training
...

雖然操得少姐,但都唔駛跑到亂晒龍嫁!下次跟住d ching跑麻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-10-25 01:09 發表
今天參加了屯門區田徑分齡賽, 跑3000 米
時間11'56"59, 跑第五名
跑前早料發揮得不好....可能賽前吃得太飽, 也可能前一晚睡得晚 (兩時多才睡, 創了比賽前一晚最夜睡紀錄)
起步時又是不敢居前列位置, 以致後來與第 ...

個時間都唔錯吖!繼續努力呀
今年有冇報渣打呢