香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ChARsoN
打印 上一主題 下一主題

ChARsoN 之第三階段跑友人生

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

好事黎架,成日跑步搞到成身緊晒,得閒游水放鬆下絕對有幫助!

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 141# 的帖子

一路都無時間覆你,我睇過你o既訓練,覺得你o既programme好亂﹙即係無programme﹚,有時又練長課﹙跟其他師兄跑街﹚,有時又會自己去運動場走10,000m或者5,000m做pb…有時又會跟會走interval…基本上其他師兄做o既programme係跑道路賽﹙10km以上﹚,而如果你係想專注走好場地的話,咁你就應該集中o向場地練,一星期一至兩課出街跑長課練耐力已經好夠…

其他時間集中練速度 / tempo pace等自己掌握到唔同比賽速度控制﹙唔係練死一個速度﹚,因為跑場地賽比其他人影響o既機會係大好多…你練習快過比賽已經係一個好好o既証明你呢方面唔係太理想

我都係o個句,後生要練得好o既跟教練始終會好d…尤其經驗唔夠,對自己訓練情況掌握唔係太好就會事倍功半…

升級   81%

該用戶從未簽到

如果你湊熱鬧完全唔會消耗體力o既我會同意你咁講o既…

每一課都應該知道自己練乜野先去練…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-6 11:16 發表

我跑400 米時衝到最後100 米時都乏力....
遲一點又有中長距離(5000米)的比賽~

另一方面, 將大幅增加長課...(先由中課開始加上去...)

Charson兄,我都係o個句,如果你速度真係唔係好高﹙400m一分內我相信大專一街都係﹚,唔好走咁多速度﹙唔係唔走,係走少d﹚,集中訓練長距離o既均速跑﹙對你黎講8km已經係合適o既長度﹚,唔係用一個hea o既速度黎走均速,係一個走到尾2km你有少少想死o既均速黎提高你o既速耐…

可以的話,搵個教練跟,你而家睇呢度太多人跑長距離,訓練programme唔太適合你,跟的話會兩頭唔到岸

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-2-20 19:05 發表
又休息了一星期
今天下午嘗試"復課"
今次只跑了5 k, 沒計時
因腳的患處未癒.....
或許下星期真的要"頂硬上"了....

如果你真係未好番我建議你不如留番下年先跑喇,一黎你根本就練唔夠,二黎傷住跑你手尾都應該會好長…