香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

5.4.2009 鄭開國際馬拉松 遠征河南

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

今天 郑州                        2009-03-05 星期四
多云转晴 10℃∼2℃
                 风力:≤3级 至 3-4级

升級   0%

該用戶從未簽到

今日暖番d啦!
明天會更好!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cnbikeman 於 2009-3-6 01:53 發表
allanccl Ching, 全馬限時是否330分鈡?

cnbikeman師兄,他的鳴槍時間即係開跑時間係0830時,關門時間是1400時,換句話講同香港一樣,有5個半小時跑,比去年加多左半小時。所以閣下說得對,全馬限時係330分鐘。

升級   0%

該用戶從未簽到

鄭開今年是第三屆,去年是0800時開跑的,因他是在鄭開大道上舉行,起跑點是在這條路的三份一才起跑,所以要用穿梭巴士載所有參賽者去起點,所以今年改遲少少才起步,師兄記住提早少少乘搭穿梭巴士,以免人多遲到。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cnbikeman 於 2009-3-6 19:31 發表
多謝Alanccl Ching回复,這次是我第一次到国內参加比賽,也可能是我第一次能完成全馬,請多多關照。

關照唔敢講我只是慢腳一名,渣打全馬跑左4:32:10,鄭開我會著長跑網衫跑,如閣下也同樣著長跑網衫,大家保持這個步頻,我相信完成唔難,我希望能在4:15之內完成,但係我會沿途映相及錄映(特別係啦啦隊),可能也是4:30左右完成,不過如果你在小弟後便的話,我一定多給你拍照

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2009-3-9 19:25 發表
ALLAN 師兄真係跑遍全中國, 支持.

多謝alfredyu師兄的支持!
我一定會跑遍全中國的!
跑完廣州半馬,會跑鄭開全馬,跟住可能報山東果個全馬。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-3-7 00:25 發表
咁多位師兄,好羡慕你地能夠參賽,加油呀!我地支持你地!" />" />

多謝OSCAR兄的打氣鼓勵! 我地會努力架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-3-14 13:26 發表
allanccl 師兄除左上年鄭開,到目前為止參加過哪些國內全馬呀?

唔係好多咋,去年參加過的國內全馬只有鄭開同埋北京咋,一年之內請兩次大假真不容易啊(每次都十日有多),還要我的朋友也請到假才能成行呢!
今年會盡量跑多d國內及外國的馬拉松,因為我已經不用再為請假而煩惱了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-3-16 12:00 發表
allanccl师兄,关于酒店问题,OK了,我已经M短消息给你,请留意。

唔該晒Power師兄,28號見!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-15 23:45 發表

我目標是完成比賽,所以一定是在你後面,多謝師兄幫我拍照(多一個藉口慢慢跑)。我會著長跑網衫跑。不過如果那天比賽成績太差唔知會唔會影衰件衫

師兄唔好咁諗啦! 又點會影衰件衫架,只有可能係我部相機太差,映得唔靚吧! 我個人認為跑得唔夠快,甚至上車都唔緊要的,只要著左長跑網衫就唔好做d缺德既事,倒如隨處吐痰、打人推人等等就真係會影衰長跑網,而唔係影衰件衫。其實,在國內跑,最多人著既跑衫唔係大會派既衫,而係"跑吧"的網衫,佢地人多勢眾,據Power師兄講,今次跑吧有400人參加啊!。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-3-14 13:26 發表
allanccl 師兄除左上年鄭開,到目前為止參加過哪些國內全馬呀?

洋蔥師兄,其實我跑齡好年輕架咋,只有一歲幾而矣,我上年學左跑半年就跑鄭開全馬,真可謂唔知死!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-3-17 22:15 發表
【以下是来自国内的跑吧论坛】

2009郑马参赛手册 含起终点平面图:

郑开马拉松住宿预订公示:
http://bbs.running8.com/thread-8688-1-1.html
(Allanccl师兄:里面提到预订一共七间,其中4号1间,还有六间是3号和4号的)
% ...

唔該晒Power師兄!
雖然看得不大懂,最緊要係还有六间是3号和4号的 是為我們訂的便夠了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-17 12:33 發表

多謝Ching回复。師兄你都唔好咁諗啦,在外地比賽能有一張紀念照巳是很難得了,用甚麼相机、映得靚唔靚完全不是問題。今年工作較忙,渣打后很少練習,上車的可能性是存在的。不過我一定會盡力跑,衹有受傷才上車。 ...

Fox師兄(剛剛知原來係改左名),昨天部電腦拆散晒黎upgrade加顯示卡,所以一整天沒上網,鄭開水站算很足夠的,每2.5k有一水站,每逢5k的倍數係大水站有橙汁或類似既飲品,水基本上係足夠,唔好加重自己既負重,至多預備d Power Gel或者PowerBar補充體力。佢d里數牌唔係幾準,但係睇大水站就幾準,一定係5K既倍數。到時一齊跑吧! 有無大陸電話?可以PM給我,保持聯絡!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-3-17 12:49 發表

哈,都老過我呀,我剛好一歲(08年3月開跑),跑半年跑全馬算快啦,我跑半年跑個半馬都好難!

要完成唔難! 要好似梁兄、米拿、邪神 等等咁快就難d,其實我無理過難定唔難,玩下姐,長跑長有,唔跑就無架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-17 13:15 發表

很羡慕你呀!

唔使羡慕啦! 講好聽d係我退左休啦,講難聽d就係無得撈啦,哈哈!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-18 11:40 發表

以前個網名難叫,乾脆改一個簡單的。多謝提供水站資料,雖然網上也有提示,但問過有經驗的師兄比較放心。因在外地有時文字資料會和現實有點距離。Power gel 我一定會帶,無佢跑唔晒。大陸電話我PM給你。希望開跑 ...

師兄幾時到鄭州?
我們4月3日晚到鄭州,
4月4日 早上取號碼布
如果不怕疲勞可到開封一遊
4月5日 0530起來早餐準備比賽晚上到二七廣場吃大盤鷄

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onionufo 於 2009-3-19 10:42 發表
http://bbs.running8.com/thread-8704-1-1.html

鄭馬參賽手冊,值得一看

解唔到壓睇唔到添,師兄有無第二個?

升級   0%

該用戶從未簽到

4.    Running Guide
Running guide services in five time periods are provided in the convenience of non-professional participants for appropriate use of physical power.
3 hours: white air balloon
3.5 hours: red air balloon
4 hours: blue air balloon
4.5 hours: yellow air balloon
5 hours: green air balloon
佢地都有Pacer,想係4.5小時內完成,留意個黃氣球呀!

6.    Beverage and Water Station

Assortments and sequence of placement: 1, red tablecloths, self-contained beverage. 2, other tablecloths, O.C. provided beverage and water. Self-contained beverage on red tablecloths belongs to personals. Any uses without owner’s permission are prohibited, otherwise disqualification will be executed.
    紅檯布放私人飲料,唔好飲錯,捉到會取消比賽資格。
     Beverage stations are set at start line, finish line and every five meters in between (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40km)
     5K既倍數設有飲料站,其實有清水及橙汁類飲品。
     Water stations are set between every 2 beverage stations (7.5, 12.5, 17.5, 22.5, 27.5, 32.5, 37.5km)
     中間的2.5K有水站,只有清水供應。
     If self-contained beverage is necessarily needed, marathon participants need to submit self-contained beverage as well as Registration Form of Self-contained Beverage to Organizing Committee before 20:00 April 4th. A label stating competition number and kilometers of placement is requested to stick on the body of self-contained beverage with a visible mark for easy recognition and pickup by O.C. and personal owner.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-19 17:29 發表

估計會在4月4日黃昏前,當天應該無缘遊开封了。爭取能有机會參加你們4月4日晚飯或4月5日早餐。大盤鷄應該走唔甩

咁預閣下4月5日早餐同埋大盤鷄吧!稍後PM你。