香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

村上春樹 的長跑故事

升級   20.75%

該用戶從未簽到

ching / ctse,我剛剛睇完呢本書
對一個像我這個跑手初哥來說,對書內有些細節的確有共鳴和感動

尤其佢話痛係難避免,苦係甘願受的
如果自己無落場跑過練過的話,身邊的人(esp 對跑步無興趣的)是無法理解的

這書出了簡體字版,廿多元有交,但個人對內地的翻譯有保留,所以買了台灣版....

歡迎你呀,你平時跑開邊度ka?
住九東 / tko 的話,可以周六join 個逍遙團wor~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

呢本書其實唔係教跑步技巧
好純粹咁講佢點解跑步,點解唔跑,跟住點解又跑返

跑步看似係一個簡單,有對腳同就可以進行的活動,也不需要對手
但要持之以恆,進而改變埋自己的生活,真係唔容易ka

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-2-19 10:14 發表
有機會都要買本睇吓!
btw,每個跑手都會經過初哥階段,所以hoshenbei師兄唔使介意自己有幾快。
學無先後,達者為先﹔但我覺得「學無先後,恆者為先」更值得佩服。
不論跑步成績如何,恆久持續去跑的,才有 ...

小妹以前從來都唔會跑步,跑一陣就斷氣咁滯
只係最近加入長跑網,先燃起長跑的興趣
雖然跟同事講起自己開始跑步,部份人都會冷淡咁講「我無興趣,咁辛苦唔知為乜」
但最近同幾個朋友講起,原來佢地都開始去運動場 / 公園 / 斜路練跑
令我十分意外,發現願意受苦的人原來唔少
我都係個句,跑係自己跑,跑完全程甚至超越自己的滿足感,真的難以言喻

共勉之