香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜hoshanbei ctse開blog大吉..
分享多d 跑步事讓我地參考參考~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-20 22:49 發表
打鐵趁熱,今天放工後,滾水淥腳的到晒草灣~~~

打算以每個圈(500米)三分二十秒來跑八公里,結果:

2'50"94 / 3'06"04 / 3'10"24 / 3'22"27 / 3'14"54 / 3'20"45 / 3'21"38 / 3'28"19 / 3'33"88 / 3'30"91 / 3' ...

山比ctse果然有恆心呀...
尋日開blog,今日就的起心肝去跑...

你前段跑快左,後面才冇力keep番速度啫...
你而家打算一星期練幾多日跑呀?..

升級   0%

該用戶從未簽到

山比 ctse 果然勤力...
希望你能keep住這熱度,跑得更遠..

升級   0%

該用戶從未簽到

第1次在沙田河畔比賽與山比ctse碰面,多多指教..
在短短1個月內,跑10k就快了5分鐘,果然厲害..
keep going,還有很大的進步空間呢~~
加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 220# 的帖子

今日成功挑戰自己,跑了15km,確是一個好大的進步....
你在最後2k抽筋明顯應是你未習慣跑山...
跑山比起跑平路辛苦得多...
這幾日休息多d,長跑長有~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-16 12:36 發表
呆在公司不想工作,趁機打埋個特訓報告先:

熱身兩個圈
手腳協調 2set
一路行一路手肘碰膝頭 2set
鴨仔行 2 set

tempo...原定12個圈,但跑了第五圈時又橫隔膜痛...skip 左一圈再跑多3個圈...

被batbat 捉 ...

山比你打特訓時太過開心了,打錯左月份呀...
(已幫你更改...)

糾正跑姿的諣程係辛苦d,但辛苦過後會有回報..
行樓梯有助增強大脾肌肉,一個唔錯的訓練..
加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-16 14:17 發表

哎呀,麻煩ctse 幫我遮醜....

同埋我大腿唔夠力,所以食晏時走左去踢腿...

食晏時走左去踢腿...@@
山比妳都好勤力喎...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-18 12:38 發表
今日跑返上星期的路線,多謝駿駿駿私人醒左幾招邪神拉筋俾我。

今次仍然係用小腿跑,跑到清水灣半島小腿已經發酸。(我唔想小腿繼續粗落去呀.... )

小計:10k(因為跑得太開心,傻更更short cut 左tko醫 ...

跑得太開心而跑了10k??
真係掂喎...哈...
小腿發力跑係好多人的通病,慢慢改進啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-21 01:39 發表
又熱又焗...跑左七個圈熱身...耳邊不斷響起蘇打綠的《是我的海》

...跑完好似焗桑拿咁...

跟住呢...踢腿 / 跳舞 / 老虎跳,每樣做兩三set...

跟住再跑兩個圈...

又係有腸痛,用姆指按住...跑左兩圈都未順 ...

唔好俾咁大壓力自己...
4.26加油呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜哂山比ctse今日順利完成賽事...
成績唔緊要,最重要係享受賽事...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-13 11:10 發表
ee:咁我地周六游一轉水先啦~~~
我怕我真係起唔到身,但又想養成晨早起身做運動的習慣呀~~

大圍:
我何止要改良,直情要改裝d手手腳同個pat 呀...囧...
朋友都笑我游蛙式好似蝶式咁....

山比,我都好想見識一下....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-13 11:27 發表

咁星期六來 tko 一齊嬉水啦...

唉,朝早要返工呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

山比,尋日我在回程時隱約見到你撐住條腰跑緊呀...
在咁炎熱天氣下做劇烈運動,跑之前飲多D水補充一下~~
吸取了今次的經驗,下次再做好D~

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 431# 的帖子

山比ctse,比起上次跑斜路有明顯進步...
腸痛應該係因為跑o個陣節奏亂左,下次痛時減番慢少少啦....
加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-7-14 02:11 發表
多謝wing 姐的資料,但我最近比較忙,不可以在公司吞pop 上來,惟有 吞pop 時看~~

在facebook 加了"I Just Ran"功能,實在太好啦!
幫你計埋pacing,實在太好啦!

1.6 kms in :10:56.0 on: track
(Pace: 6:5 ...

山比,你做運動時頭暈兼腳軟...
係唔係近排太累,少了做運動呀?又或者你跑之前食野太少?~~
在夏天時,運動的消耗會較大呀...
可能你的身體未集慣啫,唔駛咁擔心...
見頭暈就要即刻休息,飲少少水補充一下...

升級   0%

該用戶從未簽到

山比,在比賽自己做好自己就得啦..
唔好把自己逼得太緊...
記得凡事"平常心"最重要呀...
你今日能在運動場上能完成10k,已是一個進步..
繼續加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

山比,你最長試過一口氣跑幾長距離呀?~
搵日試下跑一次15km的距離,增強你應付聯合國半馬之信心啦...
加油.... ^^

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-11 00:03 發表
活活 schnix,

我都擔心unicef 會跑唔晒,所以早排見涼返d,跑起來無咁辛苦,已經練長少少,但都得去到14k 左右。餘下日子仲有兩課,就一於完成埋佢。29/11 跑成點我無咩望,就望可以完成全程啦。

你下兩次長課,堅持跑夠最少16K呀....

只要比賽時有那份對完成比賽的堅持,應該冇問題....

山比,加油...

升級   0%

該用戶從未簽到

山比,星期日的半馬加油,順利完成~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 山比 於 2009-11-27 14:32 發表

多謝曲奇,周日會見到你嗎?

星期日應該會見到你呀...
到時同你現場打氣~~