香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

山比師妹~預祝你今日比賽有好成績!今朝都幾大風,希望唔好落雨,你地可以順利完成賽事

下次參加特訓同各位吹水先得

升級   0%

該用戶從未簽到

跑山真係唔容易,我連行上山+行落山都覺得辛苦,山比師姐恭喜你完成賽事 +做到滿意o既成績!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-26 23:07 發表

你去邊度行山先,行得甘當然要抖耐d啦~~~

吊燈籠,行完第2日大脾痛到上落樓梯都行唔到 ,要抖4日先落到樓梯

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-17 22:38 發表
17/5 馬鞍山夏日長跑上星期接過蘇打綠以春天為題的專輯時,暗忖:「六月都快來,還是春天嗎?」

自首吧。經驗不足明顯是今天夏日長跑跑得很辛苦的原因。也許,多點在有瓦遮頭地方遮蔭,多飲杯水,可以跑得舒服一點。

一起步,就開始腸痛,左按右按都幫助不大,惟有不停提醒自已打數。最後1小時59秒完成。

5'59 / 6'17 / 7'46 / 7'41 ' 8'54 / 9'27 / 7'58 / 6'57 /最後爆完直路,腸痛到亂七八糟...又可能晒過,回家後個頭開始痛,又流少少鼻水...

感恩的是,看回今天的照片,才知自己跑回來時咀唇白得嚇人,才慶幸自己可以完成全程。更感恩的是,上月426越野跑早一天下了大雨,作賽時才沒有今天般難捱,否則真的怕小命不保。

第一次在這麼熱的天氣下長跑,現在我跑齡尚淺,早點嚐個苦頭,早點學精。說過跑完517就收爐,真的,因為我才不再想這樣跑了。(還報了628奧運歡樂跑,嗯,慢走好了。)

哎呀,還要多謝沿路打氣的ching ctse~~~

山比師姐~天氣太熱啦, 完成賽事已經很不錯! 628奧跑好多師兄師姐有參加,到時當逍遙跑就可以了  努力加油 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-6-11 00:23 發表
小妹今次目標係sub13' 最好就sub12'55

hehe
第一次衝:12'30
第二次衝:13'23 → 係行多左...上斜時腸無痛,但落車就黎料

希望下次,兩次都跑得平均d啦

星期一由試坐797m,由公司去tko運動場 ...

山比師姐比上次跑快左好多呀!努力加油呀!腸痛可能係因為呼吸亂左, 做足熱身等個人漸漸進入狀態, 保持呼吸暢順, 腸一痛就慢行/跑+深呼吸,應該有幫助o架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-6-25 00:24 發表
熱身兩個圈 2'13 / 2'05

上兩次斜:13'06 / 13'28

里數:
800m +(2.2kx2) +(1.5k x2) 唔計落斜咁呃里數
=800m+4.4k+3k
=8.2k

跑到無晒胃口..

唔怪得山比唔吃飯啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-6-25 00:29 發表
陸ee / kc..我家陣連廁所都唔想去呀...跑到腳軟...

山比今日又跑左8K,已經好叻o架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

山比~我見到有關跑步腹痛問題方面, 有D資料可能對你有幫助~我PM俾你呀 ! 長跑長有

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-7-14 02:11 發表
多謝wing 姐的資料,但我最近比較忙,不可以在公司吞pop 上來,惟有 吞pop 時看~~

在facebook 加了"I Just Ran"功能,實在太好啦!
幫你計埋pacing,實在太好啦!

1.6 kms in :10:56.0 on: track
(Pace: 6:5 ...

山比~唔好客氣! 腹痛問題解決之後應該可以跑長少少同埋無咁辛苦o架

下次mill姐再搞晒草約跑+打邊爐預埋你, 到時一齊食多D肥牛補充鐵質!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-14 10:07 發表
我記得山比係有飲奶茶既習慣...
奶茶既單寧酸(希望無記錯)會影響鐵質吸收...
我想呢個才是主要原因山比既血紅素唔夠...

其實山比已經有捐完血做運動既經驗...
應該知道自己捐完血第二日做運動既身體狀況...
下次捐完血再隔多一日才做運動...
如果暈過好可能有一排唔可以跑步 gala...

原來係咁~唔該晒羅拉ee!!!

山比你哩兩日仲見暈的話記得抖下啦~  星期六有時間記得o黎逍遙跑呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-8-6 16:22 發表

今年試左腳,睇下自己跑唔跑到unicef 同渣打半馬先,同埋我唔準自己多心報得太多賽事...cat 你會去嗎?

山比~我都報左unicef, 大家一齊努力呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-8-12 00:58 發表
10/8 斧山無跑咁耐

5圈熱身:2'34 / 2'48 / 2'47 / 2'54 / 3'15
踢腿2式,3sets
原想一圈慢一圈快,跑五set,結果:3'27 / 2'53 / 3'43 / 3'51 / 3'34 /
抖一陣,想跑埋佢,結果:3'24 / 3'42 /

腸痛到不行,今次除了棋隔膜,仲連肚臍對下都痛,打算睇醫生啦....

山比睇左醫生未呀??? 有無事呢? 等你下星期六逍遙歸隊呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-9-2 23:03 發表
熱身五個圈
3'06 / 3'19 / 3'09 / 3'11 / 3'10
踢腿四式x3 sets

跑五圈,每一圈比上一圈快十秒:

第一回合
3'34 / 3'26 /3'26 / 3'21 / 3'02

第二回合
3'08 / 2'59 / 2'51 / 2'50 / 2'39

每個圈都比上一個快,成績好好呀!! 努力呀~山比!

升級   0%

該用戶從未簽到

同意奇奇所講~「 平常心最重要 」

山比唔好俾咁大壓力自己,跑步都係為左健康, 當比賽係大型約跑, 享受氣氛, 盡力跑已經足夠!

回想當初跑步, 5K已經跑得好辛苦, 到今日跑到10K已經係一個進步!

山比腸痛o既情況一定會有改善, 千祈唔好心灰, 大家都會支持你o架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-9 23:59 發表
熱身4k,keep 住一圈2'40
2'39"70 / 2'39"01 / 2'31"59 / 2'29"12 / 2'38"86 12'58"28
2'33"52 / 2'28"72 / 2'32"31 / 2'33"80 / 2'31"37 25'38"00
(Pace: 6:24.5/km)

踢腿3式 2sets

衝圈 4set 800m快 4 ...

橙色背心ctse 可能係非比喎, 山比好勤力呀! 繼續努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-10 11:59 發表

我認得非比ka,橙色背心ctse 係另有其人喔~~~

原來另有其人, 下次要介紹佢入longrun呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 山比 於 2009-12-1 00:53 發表
多謝大家的鼓勵,希望好快又可以一齊開開心心參加比賽,享受長跑的樂趣~~~

山比好勤力呀,o黎緊仲有無報比賽呢? 記得12月16日o黎做冬呀!加油加油