香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

師姐,

雖然我唔識打桌球,不過都會睇下既[尢其宜家成日有直播添].
係現今既桌球比賽,幾乎所有判罰 "Foul and a miss"既波,
其實都唔係"沒有盡全力"架,只係球手真係救唔到球波.

我個人就覺得同"渣流灘"[一早就已經唔盡力]幾唔同.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 23:17 發表
原來係咁....

渣流灘 比 Foul and a miss還要差...

我自己就覺得係架 .

因為好多時桌球比賽,你可能見到晒一個紅波,
但係因為打完果個紅波就會輸大CHANCE畀對手,
你可能會選擇用CUSHION打另一隻被阻既紅波而打失,
球証就一定判Foul and a miss,因為你見到晒其中一個紅波.
之但係,我相信你果球波應該係盡晒力架,點都唔算渣流灘啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-10 01:34 發表
上網check 了城門10k成績...
t_OfficalTime:1:04:16
t_ChipTime:1:03:43
t_Split_5Km:0:31:25
t_5_10Km:0:32:19

救命呀,點解會同我隻錶差咁遠gei...

原來山比師姐之前報假案,
真相係......係比渣打快左好多好多先真.

恭喜恭喜.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-10 15:32 發表
小妹想報4月26的沙田越野道路混合同5月17日的馬鞍山8k

兩個跑唔跑得過? 各位有興趣嗎?

兩個比賽之前我都跑過,
沙田越野賽係山路賽,
上斜仲要係石仔路而唔係石屎路,
我跑果年地又滑,
結果頭段上山係百萬行,未段就平路衝衝衝......
如果唔慣跑山,真係要考慮清楚.

而馬鞍山8k應該是一個平路賽,
類似星期日的沙田河畔賽囉.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-3-29 23:37 發表
話時話,小妹換埋頭像,由「我要努力向上」換成奧蘇利文....
介紹下先,佢係世界snooker 冠軍,綽號「rocket」
換左頭像後,被人誤會係ching...幸好小妹在女子長跑討論區開blog,才保住小女子的真正身份...

我都想在跑友重聚區開個桌球友揮手post,無奈球技太屎,唔夠quali 吹水...只好透過郵票般大小的頭像,暗示小妹對snooker 的熱情 ...囧....

想開個桌球友揮手post,好啊
.我支持你架[雖然我只係睇而唔識打].

話時話,中國公開賽就開始了,
好彩今次係中國打,想睇直播都唔使挨通宵.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-20 00:05 發表

PB咁開心,當然係主人家請啦~~~

山比師姐:

你下星期日應該都算係第一次參加正式既9公里比賽,一定係PB啦呵呵呵.

咁我地都知道應該點做了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原來你仲諗住到時會親自下廚,
你對大家真係好啊.呵呵呵.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-20 00:51 發表
大家唔怕食完拉肚子,我都唔介意~~~

http://www.fehd.gov.hk/comments/tel_nosc.html

有關食物中毒,處理動物屍體及其他緊急事宜
值勤室(港島及離島區) (二十四小時)    2571 7270
值勤室(九龍區) (二十四小時)              2394 6957
值勤室(新界區) (二十四小時)              2424 0853

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-21 16:21 發表

kakaka,我打得好渣ka jar...玩下jar ma~~

又係果d"我係慢腳",然後走去放火既言論......
真係搵鬼信你......

[剛剛睇完直播,丁俊輝驚險出線,勝10-8]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-26 22:19 發表
係呢度,我真係要多謝各位的關心,特別係tko 同ssp 的ching ctse,無你地的提醒,我估我唔會喜歡跑步。特別係多謝活活同batbat,小妹初初決定報名時,真係擔心跑山跑唔掂,但經過兩個月的特訓,今次真係有d信心去跑ka~~~

如果你真係鍾意跑山,建議你考慮參加下年既畢拿山15公里比賽.
我覺得,起碼條賽道會安全少少.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-26 23:50 發表

這個...是全山路嗎?

簡單來說,是跑上山然後跑返落山,
大概有一半以上既路線係石屎路,應該唔會滑倒了.

詳情可參考:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3237&extra=page%3D1&page=10
[POST #191]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-7 18:31 發表
上月中開始每日返工都行四層樓梯,今日計時:52秒

52秒?你係跑四層等係行四層啊?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-5-9 14:39 發表
最近兩個星期都跑少了。

一直都想改掉不願起床的習慣,跑步之後已慣了兩點前休息,看來仍未夠。要再想想法子了。

兩點前?
好多時,如果無特別事出左夜街,我兩點前已經同周公捉左好多盤棋了.

如果可以既話,我盡量會11:00pm前 [星期五六晚睇波除外]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-7-11 01:40 發表

一間打死都唔走去火頭個度

你宜家好似唔止"打死都唔走去火頭個度"咁簡單喎,
而係變成"打死都唔走個度"喎.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-7-14 02:11 發表
...我前一日捐左血...450cc...姑娘話捐完後十二小時可以如常做運動,佢仲讚我有恆心跑步ka... 點解最近三次捐血...都係姑娘老點ka...

btw,捐血時,我滴血無沉底,職員就幫我驗血紅素..剛剛好11.5..可以捐
比:「係咪我唔夠訓?」
紅:「唔關事,係你吸收得夠唔夠鐵質的問題...血紅素係講緊載氧量...」
唔...食返多d牛肉先...

我估你有可能畀人老點左多次一啦

我今日捐血,都險些兒唔達標 - 我今日既READING係13.1,而男仔要13先可以捐.
我最近一年都食過兩三次炸糊無得捐.
而食炸糊後,姑娘第一個問題一定係問"你尋晚唔夠訓咩"?

佢地話,READING唔達標通常係因為鐵質唔夠,而原因可能係
[A] 唔夠訓
[B] 近日少左食肉
[C] 前幾日有劇烈運動,大量出汗而流失礦物質[包括鐵質]
[D] 女性的週期問題

另外,姑娘話有一個唔知有無科學根據既方法令捐血者達標,
佢地話有個捐血者成日食炸糊,
之後佢捐血前24小時就飲一罐威路士提子汁,
跟住就次次都得了.

今日姑娘其實都有問我:
迪迪仔,你無飲提子汁咩,個READING咁低既......  

至於捐血後做運動,我諗都係因人而異啦.
捐血後即日就一定唔做運動了,第二日通常都問題不大的.