香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Anthony
打印 上一主題 下一主題

跑全馬有什麼絛件?

關閉 [複製鏈接]

升級   95.6%

該用戶從未簽到

下年我都計劃參加全馬, 之前跑過十k, 前兩年跑左半馬, 上年時間 1'57, 依家開始練習, 但成日都唔夠時間練, 3月份之後一星期只跑 10k............
依家開始練仲有時間吧?
係咪一個月最少都要跑 70-80k 先夠呢?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

多謝各位ching 意見, 我會的起心肝由今個月開始每星期練 50-60k 架喇!!

我真係好想跑全馬!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-19 09:29 發表

香港渣打國際馬拉松舉行日期是2010年2月28日。
閣下可以一試的,小弟由從不跑步,至跑第一個全馬,只練習了半年,小弟的第一個半馬是學跑後的個半月便參加了上海東麗杯國際馬拉松,在1小時57分內完成了;第一個全 ...

亮哥你學跑半個月便可以在1'57 分完成半馬!! 好厲害呀!
我睇過你篇文章, 你那時該很重磅吧? 那個體重可跑到1'57!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-19 11:55 發表

是個半月,不是半個月,七月中開始減肥,到十月那時已經減左30磅了,身體輕左,負荷少左,加上之前係用急行同健康飲食,對腳已經開始習慣,十月開始學跑,用左個半月練跑,到十一尾跑上海馬拉松(報左半馬)。最重要 ...

又睇錯野添, 不過個半月都好厲害!!
上年我都係跑咁上下時間, 但我練左好耐先跑到2小時內.......