香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Anthony
打印 上一主題 下一主題

跑全馬有什麼絛件?

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

我未跑過全馬以前都同ching既諗法一樣,不過完成到第一個全馬之後,你會想第二個、第三個......甚至好似我咁想跑晒全中國咁多馬拉松呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-3-3 21:53 發表

有冇想過學鄭永忠兄跑超馬呢?甚至學村上春樹跑100k?

有呀,不過唔係咁心急,想跑多幾個全馬,最好係跑晒全中國既馬拉松先,驚跑傷左同埋感覺自己仲未夠火候住,終有一日的;我的一個朋友剛剛約我去星加坡跑sundown通宵馬拉松,好有挑戰性,心郁郁,今晚可能訓唔著覺呀!
鄭永忠師兄好勁架,我唔能夠同佢比。佢拿住部相機好重架,我今年跑渣打全馬也學佢拿相機跑,好辛苦,一d都唔容易架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-3-3 22:14 發表

我都是在2009年完成了渣打半馬後,
希望能夠在2010年可以完成第一個全馬.

大家一齊努力吧.

唔記得左,我其實想講,要在限時內完成一個全馬,一d都唔難架,我覺得最重要係報名,只要你諗住報名,就會努力練習架啦!
努力! 加油! 長跑長有! 長跑長友!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-3 22:21 發表

唔使心郁郁la!! 亮兄, 我跑完渣馬就諗住報SUNDOWN玩下晚上跑全馬, 上到網站, 發覺經已額滿!!!" />" />

噢!........無計! 今晚可以安心訓覺啦!
唔該晒高寶兄!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-3-3 22:41 發表

多謝你既鼓勵先.
難唔難都好啦,對於未試過完成一個全馬[甚至係未試過跑多過半馬既距離]既我,
點都會擔心自己完成唔到既.

不過,當我同我其中一位同事講話想下年跑全馬,佢都有鼓勵我架:
"你咪用半馬既PACING跑大概25至30公里,之後唔得咪行返黎啦,到時應該仲有成3個鐘,點都行到既......"

咁似我跑第一個全馬既諗法既? 我當日就係咁諗啦,再加上一樣,至多跑慢d,盡量唔好行,咁就OK左啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-3-3 22:59 發表

ching 你留意下我個頭像......我唔係ching.......不過都唔係ctse........嘻嘻.......只係C9一名.

個卡通頭像好中性,ctse改過個名可能清楚d,例如wongc9就好清楚,唔會叫錯啦! 哈哈!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 whoami 於 2009-10-21 12:26 發表
各位师兄,我平常2-3天跑一次10KM,大概用55Min,偶尔跑20KM用 2 小时,不知道如果训练几个月,跑全马有没有问题??
谢谢

香港渣打國際馬拉松舉行日期是2010年2月28日。
閣下可以一試的,小弟由從不跑步,至跑第一個全馬,只練習了半年,小弟的第一個半馬是學跑後的個半月便參加了上海東麗杯國際馬拉松,在1小時57分內完成了;第一個全馬也是國內的,鄭開國際馬拉松,五小時內完成是無問題的,全馬除了體力最重要係意志。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-19 11:08 發表

亮哥你學跑半個月便可以在1'57 分完成半馬!! 好厲害呀!
我睇過你篇文章, 你那時該很重磅吧? 那個體重可跑到1'57!  

是個半月,不是半個月,七月中開始減肥,到十月那時已經減左30磅了,身體輕左,負荷少左,加上之前係用急行同健康飲食,對腳已經開始習慣,十月開始學跑,用左個半月練跑,到十一尾跑上海馬拉松(報左半馬)。最重要係有恆心同意志,個個人都得 o既!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-11-19 12:37 發表

又睇錯野添, 不過個半月都好厲害!!
上年我都係跑咁上下時間, 但我練左好耐先跑到2小時內.......

國內跑跟香港跑唔一樣的,在上海,沿途都有途人圍觀同打氣,唔好意思停低或步行,加上國內是全平路(上海半馬),容易好多的,反之香港大部份路段唔准途人圍觀,又多上落斜,所以無得咁比較。
唔好講晒小弟啦,講番跑全馬,真係完成唔難的,要造時間如sub3、sub4就真係要落唔少苦工。小弟最近跑杭州馬拉松都要4:18:07,總算跑得晒,係享受型,唔會追時間囉。