香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

明年一定要參加全馬;.........

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

講多少少妳的跑步經驗, 唔認識妳, ctses點敢亂俾意見妳呢?
    渣打有幾位師姐跑全馬, 我冇跑過, 冇意見.
    歡迎妳發言引起討論.

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 15:27 發表
    哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬, 次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全 ...

跑步冇捷徑, 跑得多就會進步, 按部就班加量同加訓練強度, 要時間慢慢浸.
    坦白講, regular跑手練半馬來說, 練三個月差唔多, 但係唔係一兩星期才練一次囉!
    如何沒有時間練跑, 不用考慮報全馬, 練好個半馬打底等有時間再報全馬啦!
    練習不足去比賽不單辛苦, 容易受傷, 不幸跑傷左就唔好啦!

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 15:52 發表
    有問題可以搵呢度既師姐師兄研究研究,大部份既疑問我睇呢度都有人幫到妳既,
    除左"有咩方法又快又唔晒用太多時間"呢個問題囉~~

花子爸爸:

有問題:
    有咩方法係唔洗讀書可以考試合格?
    有咩方法係唔洗返工有糧出架??

草子囡囡上

升級   0%

難過

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-16 16:22 發表

ctse..你好像我...我也分享一下我的事吧~
    我未跑番之前係有 body attack(aerobics)/body combat(kick boxing)/ body pump(weight lifting),羽毛球
    ... 好多好多野玩...
    世事無完美..做任何事亦有 opportunity cost...
    其實如果你無咁喜歡跑步的話... 那就 keep 住跑半馬吧~ 也許有一天... 你覺得全馬比 yoga.. gym... boxing 更重要的話..你就會自動去練跑...

right! 每一個選擇/決定都有opportunity cost(機會成本), 即是為你該個選擇/決定,
    同時選擇放棄/犧牲其他嘢! 例如: 練跑兩小時, 放棄去gym一小時+睇電視一小時.
    小妹係好享受練跑的過程, 願意放低其他選擇, 因為鐘意跑步, 甘心作出選擇.

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32 發表
    ......我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩

妳有這個心/願望/夢想去完成人生的一個全馬, 有目標係好的開始, 加油! 努力!
    能否達標完成妳的願意, 且看妳如何計劃訓練及落實執行妳的練習計劃, 按部就班總會成功.

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:06 發表
    ......我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不可以幫到我號步呢?

本人就覺的瑜伽同重量訓練對跑步好有幫助, 至少不會易跑傷, 對個腳步肌肉訓練都好有幫助, 只是想係跑方面可以不用用太多時間去練.

16week 內練習去完成全馬.. 一星期跑至少四日, 只腳一定好傷, 本人一定唔的

認同! 妳的運動量應該不少, 瑜伽同重量訓練係對跑步有幫助,
    前者增加身體肌肉筋關節的flexibility靈活度, 改變跑姿, 減少跑步受傷同抽筋的機會,
    後者增強肌肉力量, 保護關節免受傷, 跑步時可以發揮力量, 提升速度.
    Boxing更是帶氧運動, 可以增強心肺功能, 肌肉強度.

不過, 跑步就是跑步, 跑馬拉松就一定要練跑步, 一星期沒有跑上3-5天(渣打前加量一星期5-6天), 沒有時間練跑請不要考慮.
    以上各種運動可以作為跑步的輔助運動, 總不能靠多做其他運動可取代練跑本身.
    當然妳可以選擇跑步作為其他運動的輔助運動.

升級   0%

難過

原帖由 kenneth 於 2009-3-16 16:58 發表
    不是掛...﹗不過小弟下年都會上全馬的﹗

你係xx點同呢? 恆常練跑咁多年又有半馬時間(跑完30K, 果12.75k行返去都唔洗上巴士啦!),
    長短課, 跑山, 速度課打底. 上全馬, 有冇時間跑長課先??

加油! 努力! 目標可達到.

升級   0%

難過

[quote]原帖由 叮叮噹 於 2009-3-16 17:05 發表
    重覆了.

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 17:07 發表
    哈, 以為 "女子長跑討論區" 只是女跑手先答覆我個貼子, 點解有咁多男跑手都比意見架,

係喎! 跑友男多女少.
    師兄們有全馬經驗多過師姐, 佢地好樂意分享經驗同教路.

升級   0%

難過

原帖由 kenneth 於 2009-3-16 17:14 發表

SORRY﹗小弟八掛而已,CU。hgjD103

多得Lingling ctse引發大家討論, 攪熱個女子區.
    多謝咁多位參與討論, 盡訴心中情, 希望咁多團"跑火"冇燒親新會員Lingling姐.

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 17:19 發表

嬌師姐,ling ctse 想完成咋喎,咁都要三長兩短~~

小弟都係閃啦,交番俾各位"師姐"討論~~

三長兩短太嚇人吧! 又唔係目標sub3.
    今晚齊齊去鄧記練"衫長褲短"算啦!

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:36 發表
    多謝, 其實哩個態度不只是對跑全馬, 是對咩事都應有個態度, 好似講講下, 講到做人個道理, .......

妳講得啱! 跑步如人生, 練跑學做人.
    妳應該明白點解妳果個問題, 會引起咁多師兄師姐咁肉緊咁長篇地回應你.
    跑步沒有捷徑, 跑全馬唔係靠想出來, 要有決心同行動, 一步一步跑, 沒有人可以代妳去跑.
    加油! 努力!