香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

明年一定要參加全馬;.........

升級   23.16%

該用戶從未簽到

想明年參加全馬, 唔知各位姊妹有冇好建議練習?
+1 0
上一篇︰籃球迷揮手SAY HI區下一篇︰raymond417 ching 我估是4月17日生日快樂

升級   0%

該用戶從未簽到

未知 ctse 係初心者定係已經係一個 regular runner ?

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

講多少少妳的跑步經驗, 唔認識妳, ctses點敢亂俾意見妳呢?
    渣打有幾位師姐跑全馬, 我冇跑過, 冇意見.
    歡迎妳發言引起討論.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   23.16%

該用戶從未簽到

哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬, 次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全馬, 不過, 知好需要好多時間去練 , 所以在此各位有咩方法又快又唔晒用太多時間, 本人目標都是在指定時間完成賽試

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 15:27 發表
    哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬, 次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全 ...

跑步冇捷徑, 跑得多就會進步, 按部就班加量同加訓練強度, 要時間慢慢浸.
    坦白講, regular跑手練半馬來說, 練三個月差唔多, 但係唔係一兩星期才練一次囉!
    如何沒有時間練跑, 不用考慮報全馬, 練好個半馬打底等有時間再報全馬啦!
    練習不足去比賽不單辛苦, 容易受傷, 不幸跑傷左就唔好啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 15:27 發表
    哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬, 次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全馬, 不過, 知好需要好多時間去練 , 所以在此各位有咩方法又快又唔晒用太多時間, 本人目標都是在指定時間完成賽試  

如果有, 記得話我知呀ling ctse  

升級   0%

該用戶從未簽到

既然師姐都話"一定"要,本身有跑過半馬,如果目標只係唔駛上車有cert 囉,有心練一年時間應該無問題巴~~

有問題可以搵呢度既師姐師兄研究研究,大部份既疑問我睇呢度都有人幫到妳既,除左"有咩方法又快又唔晒用太多時間"呢個問題囉~~

升級   23.16%

該用戶從未簽到

好呀, nc , 到時搵埋你一起去跑.......哈

升級   23.16%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

我都知好難, 所以埋在此請教下大家,哈

升級   0%

該用戶從未簽到

哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬,次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全馬, 不過,知好需要好多時間去練 , 所以在此各位有咩方法又快又唔晒用太多時間, 本人目標都是在指定時間完成賽試

CTSE.... 你的心態有點兒... 像好多香港人...
    又要馬兒好...又要馬兒不吃草....咩都要快... 但係唔想付出

如果你繼續以呢個心態去跑步....真的很抱歉....你好難有進步... 不要說要完成全馬
    平心而論, 你的這幾年的半馬時間如何 ?

其實都有一些 program 是由你報名後 16week 內練習去完成全馬.. 但一星期跑至少四日... 每次都有里數要求...... 你可以完成那 program 的要求嗎 ?

多多得罪了~

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 15:52 發表
    有問題可以搵呢度既師姐師兄研究研究,大部份既疑問我睇呢度都有人幫到妳既,
    除左"有咩方法又快又唔晒用太多時間"呢個問題囉~~

花子爸爸:

有問題:
    有咩方法係唔洗讀書可以考試合格?
    有咩方法係唔洗返工有糧出架??

草子囡囡上

升級   23.16%

該用戶從未簽到

ee_tpk.
    你有得罪我咩, 你都是實話實說. 本人半馬時間是2hr 15min到, 比去年差.

我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不可以幫到我號步呢?

本人就覺的瑜伽同重量訓練對跑步好有幫助, 至少不會易跑傷, 對個腳步肌肉訓練都好有幫助, 只是想係跑方面可以不用用太多時間去練.

16week 內練習去完成全馬.. 一星期跑至少四日, 只腳一定好傷, 本人一定唔的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-16 16:04 發表

花子爸爸:

有問題:
    有咩方法係唔洗讀書可以考試合格?
    有咩方法係唔洗返工有糧出架??

草子囡囡上  

親愛的女兒:

世上沒有不勞而獲
    爸爸讀書疏懶
    現在辛苦幹活
    別要像妳的爸爸

愛您的父親字

升級   74.74%

該用戶從未簽到

lingling, what is your time for Half Marathon and expected time for Full Marathon ar? 
    May be we can find a way of training that can cater for your life style, but first we need to know more about your background~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:06 發表
    ee_tpk.
    你有得罪我咩, 你都是實話實說. 本人半馬時間是2hr 15min到, 比去年差.

我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不 ...

lingling 師妹,講真,任何一位跑友聽到妳所問有咩捷徑去應付比賽都會有多少唔高興,大家既比賽無論咩成績,每一分鐘都係汗水同皮肉既痛苦換番黎,大家都好享受個過程,如果真係唔想付出太多又想有收獲,長跑真係無咩可能,相對黎講,其他運動/興趣一定比長跑容易搵到捷徑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

lingling ctse 你都玩好多活動,你打算每星期安排幾多日for 跑步架?
    我諗boxing都有助跑步,話哂佢都係帶氧運動,可以幫你練氣...

升級   23.16%

該用戶從未簽到

好似我去錯地方問錯人, 哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:06 發表
    ee_tpk.

我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不 ...

ctse..你好像我...我也分享一下我的事吧~
    我未跑番之前係有 body attack(aerobics)/body combat(kick boxing)/ body pump(weight lifting),羽毛球
    ... 好多好多野玩

2008 年因友人關係報了名跑渣打半馬... 靠平時的老本(做 gym 做番來).... 時間跟你今年一樣
    之後就跟你一樣... 既然我唔練都跑得晒半馬... 咁全馬實食無痴牙" />" />....
    但之後一直都只有 gym... 無再練跑...
    但在同年十月 fila 半馬成績只是2小時33分... 令我決定練好半馬再打算...
    之後我就來了這裡... 開始見到好多 ching ctse 為0左自己既目標而努力.. 激發了我...
    所以我少去了做 gym.. 跟大家去約跑....
    之後在 mizuno 半馬比 十月快了 ...
    雖然之後傷了.. 無去跑渣打... 但令我學識更加多其他知識...

世事無完美..做任何事亦有 opportunity cost...
    其實如果你無咁喜歡跑步的話... 那就 keep 住跑半馬吧~ 也許有一天... 你覺得全馬比 yoga.. gym... boxing 更重要的話..你就會自動去練跑...

btw.. 跑步受傷也許因為跑姿有問題或者休息不足所引致... 不如你想像般傷腳..不要被外間的事情誤會了~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:17 發表
    好似我去錯地方問錯人, 哈

不是... 也許是你的心態沒殺了許多人的努力....

調整一下做人做事的心態吧~