香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lingling
打印 上一主題 下一主題

明年一定要參加全馬;.........

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   23.16%

該用戶從未簽到

ee_tpk

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-16 16:22 發表

ctse..你好像我...我也分享一下我的事吧~
    我未跑番之前係有 body attack(aerobics)/body combat(kick boxing)/ body pump(weight lifting),羽毛球
    ... 好多好多野玩...
    世事無完美..做任何事亦有 opportunity cost...
    其實如果你無咁喜歡跑步的話... 那就 keep 住跑半馬吧~ 也許有一天... 你覺得全馬比 yoga.. gym... boxing 更重要的話..你就會自動去練跑...

right! 每一個選擇/決定都有opportunity cost(機會成本), 即是為你該個選擇/決定,
    同時選擇放棄/犧牲其他嘢! 例如: 練跑兩小時, 放棄去gym一小時+睇電視一小時.
    小妹係好享受練跑的過程, 願意放低其他選擇, 因為鐘意跑步, 甘心作出選擇.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩

你講得啱,唔係跑步發燒友都可以完成全馬..
    不過若然你操之過急,會大大增加你患傷患的機會...
    你玩boxing可以幫你練氣,但我相信打boxing的氣同跑步所用的好唔同....
    瑜伽可以幫你鬆筋,令你跑起上黎輕鬆d..
    但練全馬,應該一星期最少跑3日吧...
    所以ctse你要好好分配時間呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:17 發表
    好似我去錯地方問錯人, 哈

多謝樓主開了這個帖, 很開心知道這兒有一班傻人對跑步是如此認真的

其實ling ctse有一個很好的運動根基, yoga, boxing是很好的帶氧運動, 又可以放鬆肌肉, 問題是ctse太多野玩了, 沒有時間去迎接全馬, 雖然個心很想 "明年一定要參加全馬", 但奈何一定要投資時間, 及投入個過程, 這才是馬拉松吸引人之處 .

一星期練習5-6天應該冇走雞了 ling ctse喜歡跑步嗎?? 如果喜歡, 不如今年放多少少時間跑步... 人是貪心的, 時間有限, 就要看ctse怎樣取捨了!!!

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32 發表
    ......我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩

妳有這個心/願望/夢想去完成人生的一個全馬, 有目標係好的開始, 加油! 努力!
    能否達標完成妳的願意, 且看妳如何計劃訓練及落實執行妳的練習計劃, 按部就班總會成功.

升級   23.16%

該用戶從未簽到

nc

多謝你俾鼓勵我, 我會努力架,

哈, 又不同以講他們是傻人, 只是他們對跑步好執著, , 加以本人又是新手, 唔識野, 在此小妹多有得罪, 請大家原諒!

我都喜歡跑步架, 一個人個運動, 又唔晒約人都可以玩個運動, 又可以出成身出汗, 又可以減肥.. (哈, 都係貪心.......)

睇來真是要放棄d野, 完成自己個心願; 人生有一個馬拉松, 如不是, 老了就更加是"有心冇力".哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32 發表
    ee_tpk

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步 ...

可能大家有d 誤會,其實ling ctse 既意思係咪希望搵到好既方法,唔想走冤枉路?

男女既結構唔同,小弟認為如果有少少底既,而家開始平均一星期用兩日既時間練習,要完成一個全馬應該無問題,不過要預左會完成得好辛苦,至於果兩日點練,就要視乎本身情況循序漸進~~

至於受傷既預防同護理,呢度既ching ctse 都好有經驗,可以向大家請教下~~

建議師姐而家開始試下慢跑長少少,約20km 或以上,睇下咩時間同咩感覺,再上黎分享下,大家研究下~~

呢度好多ching ctse 都有自己既長跑blog,多參考應該會有d 體會,ctse 自己亦可以開番個,等大家有機會交流下~~

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:06 發表
    ......我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不可以幫到我號步呢?

本人就覺的瑜伽同重量訓練對跑步好有幫助, 至少不會易跑傷, 對個腳步肌肉訓練都好有幫助, 只是想係跑方面可以不用用太多時間去練.

16week 內練習去完成全馬.. 一星期跑至少四日, 只腳一定好傷, 本人一定唔的

認同! 妳的運動量應該不少, 瑜伽同重量訓練係對跑步有幫助,
    前者增加身體肌肉筋關節的flexibility靈活度, 改變跑姿, 減少跑步受傷同抽筋的機會,
    後者增強肌肉力量, 保護關節免受傷, 跑步時可以發揮力量, 提升速度.
    Boxing更是帶氧運動, 可以增強心肺功能, 肌肉強度.

不過, 跑步就是跑步, 跑馬拉松就一定要練跑步, 一星期沒有跑上3-5天(渣打前加量一星期5-6天), 沒有時間練跑請不要考慮.
    以上各種運動可以作為跑步的輔助運動, 總不能靠多做其他運動可取代練跑本身.
    當然妳可以選擇跑步作為其他運動的輔助運動.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

ling ctse 
    向目標  add oil ar 

沒有跑不完的賽道 !

長跑長友!!

升級   0%

該用戶從未簽到

ee_tpk

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步 ...

ctse..似乎你誤會我的意思...
    我只係想講.. 你咩都background 無提就就問一條關於不勞而獲既問題...
    無論你響邊度.. 你呢個問題既字眼都會俾人評論

cookie ctse.... kenneth 兄... monkey 兄..都有因應你既 background, 俾0左 suggestion 你... 你有無睇到呢 ?
    或者我說話技巧不好令 ctse 有所誤會... 對不起

升級   0%

該用戶從未簽到

Ling C姐, 跑10K或半馬, 如若沒有運動根基, 其實也不容易完成, 依C姐現況, 因為有唔少輔助運動, 所以就算練得少, 也可以完成10K或半馬賽事, 但全馬係一個絕對不容易既賽程, 以C姐半馬時間, 可能半程後已經進入捱跑狀態, 但當路程去到全馬, 該段捱跑路程會更長更苦, 所以抱食快餐心態去跑, 必定上車收場, 其實個中也有很多變化, 比賽之同時有天氣, 有環境, 有身邊既人作出不斷影響, 所以非有實戰經驗, 也不可能敵過這42.195公里, 如C姐能把握時間, 能每週付出一點點時間練習, 特別係tempo或LSD之類, 必有更多條件去完成全馬.

升級   0%

難過

原帖由 kenneth 於 2009-3-16 16:58 發表
    不是掛...﹗不過小弟下年都會上全馬的﹗

你係xx點同呢? 恆常練跑咁多年又有半馬時間(跑完30K, 果12.75k行返去都唔洗上巴士啦!),
    長短課, 跑山, 速度課打底. 上全馬, 有冇時間跑長課先??

加油! 努力! 目標可達到.

升級   23.16%

該用戶從未簽到

哈, 以為 "女子長跑討論區" 只是女跑手先答覆我個貼子, 點解有咁多男跑手都比意見架,

升級   0%

難過

[quote]原帖由 叮叮噹 於 2009-3-16 17:05 發表
    重覆了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 16-3-2009 17:07 發表
    哈, 以為 "女子長跑討論區" 只是女跑手先答覆我個貼子, 點解有咁多男跑手都比意見架,

這裡係香港及長跑少有的討論區, 亦是這裡吸引人之處. C姐多D就知架喇.

升級   0%

難過

原帖由 lingling 於 2009-3-16 17:07 發表

係喎! 跑友男多女少.
    師兄們有全馬經驗多過師姐, 佢地好樂意分享經驗同教路.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 17:07 發表

係咪幾好呢, 咁妳要多多上來, 很快妳就會變成傻人一份子了

話時話全靠ctse妳, e道才會突然變得咁熱鬧

升級   0%

該用戶從未簽到

呢度男女跑手都好好人 ga~
    ctse 都可以參觀下長跑網其他地方... 呢度周不時都有約跑活動.. 0岩時間可以就來交流下~
    如果你在 tko 跑開.. 小妹每個星期六早上都有約跑飲茶活動..歡迎你~