香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lingling
打印 上一主題 下一主題

明年一定要參加全馬;.........

升級   0%

該用戶從未簽到

一星期只作一長課訓練, 在練習時也會十分十分辛苦????

咁你咪循序漸進,慢慢地把長課的量增加...
冇人叫你要一步登天,第1次就要跑20k嘛....
第1次可以試下跑10k,之後感覺okay再跑15k,然後再加囉...

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 16:15 發表
其實只係要完成又未必要週週4-5課咁堅既,我之前兩年都勁懶,有時真係一週都無一課...

既然lingling 真係咁忙,試下呢個方法啦,而家開始,每週一課,緩步跑,15km 開始,完全放棄速度,一路慢慢加上去,加到年尾一課跑3 ...

其實好似你咁講又好似咁好呀, 一個WEEK一次15km, 不要求速度, 只要求完成, 到未先來個最後的長途訓練, 速度我早己不要求, 第一次跑都係以跑完為目標, 不過, 到時真是跑又好辛苦, 會不會上埋車, 好淤架..........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:12 發表

jsmleung02 ctze 一星期都要跑3至4次, 每次是否都要跑14K, 我當然明白全馬是要付出好多時間, 就算我不是要求速度, 但努力總是要付出, 哩點我明白, 依家是個決心,

決心..........

長課每次跑幾多由自己要決定呀...
我覺得從10k開始,然後再加量會okay..
若然你真的打算明年跑全馬,決心當然好緊要....
就算唔講求速度,都要在參賽前試跑過30km或以上的距離啦...

升級   23.16%

該用戶從未簽到

點解d跑綱約跑都冇我想練跑個地方, 等我去join下, 可以請示教下d ctse,ching

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:18 發表

其實好似你咁講又好似咁好呀, 一個WEEK一次15km, 不要求速度, 只要求完成, 到未先來個最後的長途訓練, 速度我早己不要求, 第一次跑都係以跑完為目標, 不過, 到時真是跑又好辛苦, 會不會上埋車, 好淤架...... ...

唔係一 week 一次 15k... 而係每一個星期既訓都要加里數...

ctse... 花子兄本身跑山... 佢既訓練方式未必0岩你...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:18 發表

其實好似你咁講又好似咁好呀, 一個WEEK一次15km, 不要求速度, 只要求完成, 到未先來個最後的長途訓練, 速度我早己不要求, 第一次跑都係以跑完為目標, 不過, 到時真是跑又好辛苦, 會不會上埋車, 好淤架...... ...

上車邊度瘀呀....
若然你跑o個陣受傷,與其捱埋去終點,倒不如上車休息,長跑長有呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:21 發表
點解d跑綱約跑都冇我想練跑個地方, 等我去join下, 可以請示教下d ctse,ching

約跑係長跑網的ching & ctse自發性舉行...
未必一定係你想去跑的地方就一定有架喎...
若然你想join約跑,咁當然要去人地地頭啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-19 00:22 發表

上車邊度瘀呀....
若然你跑o個陣受傷,與其捱埋去終點,倒不如上車休息,長跑長有呀...

其實與其怕上車..不如跑之前立下決心努力練習... 就算要上車都唔會後悔...

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-19 00:22 發表

上車邊度瘀呀....

唔係架, 本人年事已高, 咁係要趁有力又有心去跑呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:21 發表

星期 5 跑馬地有班你又唔到...  
有約跑又話怕自己拖累其他人...

ctse...好難服侍 wow

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-19 00:24 發表

其實與其怕上車..不如跑之前立下決心努力練習... 就算要上車都唔會後悔...

係架, 自己都己是盡力, 就算上車都無愧於心,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:29 發表

你咁o既態度對跑全馬就啱啦....

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-19 00:28 發表

星期 5 跑馬地有班你又唔到...  
有約跑又話怕自己拖累其他人...

ctse...好難服侍 wow" />" />

我講明在先, 驚你d 跑的太放, 唔理我, 不過, 都知你d好人啦, 唔會唔理我,

下次約跑記的通知我...........

我份人好易話為架, ...........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:32 發表

我講明在先, 驚你d 跑的太放, 唔理我, 不過, 都知你d好人啦, 唔會唔理我,

今個星期五跑馬地都有約跑,有興趣的話可以去join喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:29 發表

x2, 最緊要盡力問心無愧

玩全馬一定要有時間去練習, 仲有接近一年, 無話唔得的, ctse又有運動底子, 易辦很多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-19 00:33 發表

今個星期五跑馬地都有約跑,有興趣的話可以去join喎

x2, 歡迎lingling ctse

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4304&extra=page%3D1&page=8

升級   23.16%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-19 00:30 發表

你咁o既態度對跑全馬就啱啦....

多謝, 其實哩個態度不只是對跑全馬, 是對咩事都應有個態度, 好似講講下, 講到做人個道理, .......

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:36 發表
    多謝, 其實哩個態度不只是對跑全馬, 是對咩事都應有個態度, 好似講講下, 講到做人個道理, .......

妳講得啱! 跑步如人生, 練跑學做人.
    妳應該明白點解妳果個問題, 會引起咁多師兄師姐咁肉緊咁長篇地回應你.
    跑步沒有捷徑, 跑全馬唔係靠想出來, 要有決心同行動, 一步一步跑, 沒有人可以代妳去跑.
    加油! 努力!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:32 發表

ctse.. 今個星期 5 邪神分享會主要做體能... 可以試下~

至於跑街..其實我唔會跑得快... 因為我傷0左..暫時唔會跑得快同埋長.. 所以你應該只會在星期六 tko 約跑見到我