香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lingling
打印 上一主題 下一主題

明年一定要參加全馬;.........

升級   0%

該用戶從未簽到

既然師姐都話"一定"要,本身有跑過半馬,如果目標只係唔駛上車有cert 囉,有心練一年時間應該無問題巴~~

有問題可以搵呢度既師姐師兄研究研究,大部份既疑問我睇呢度都有人幫到妳既,除左"有咩方法又快又唔晒用太多時間"呢個問題囉~~

升級   0%

該用戶從未簽到

親愛的女兒:

世上沒有不勞而獲
爸爸讀書疏懶
現在辛苦幹活
別要像妳的爸爸

愛您的父親字

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:06 發表
ee_tpk.
你有得罪我咩, 你都是實話實說. 本人半馬時間是2hr 15min到, 比去年差.

我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不 ...

lingling 師妹,講真,任何一位跑友聽到妳所問有咩捷徑去應付比賽都會有多少唔高興,大家既比賽無論咩成績,每一分鐘都係汗水同皮肉既痛苦換番黎,大家都好享受個過程,如果真係唔想付出太多又想有收獲,長跑真係無咩可能,相對黎講,其他運動/興趣一定比長跑容易搵到捷徑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32 發表
ee_tpk

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步 ...

可能大家有d 誤會,其實ling ctse 既意思係咪希望搵到好既方法,唔想走冤枉路?

男女既結構唔同,小弟認為如果有少少底既,而家開始平均一星期用兩日既時間練習,要完成一個全馬應該無問題,不過要預左會完成得好辛苦,至於果兩日點練,就要視乎本身情況循序漸進~~

至於受傷既預防同護理,呢度既ching ctse 都好有經驗,可以向大家請教下~~

建議師姐而家開始試下慢跑長少少,約20km 或以上,睇下咩時間同咩感覺,再上黎分享下,大家研究下~~

呢度好多ching ctse 都有自己既長跑blog,多參考應該會有d 體會,ctse 自己亦可以開番個,等大家有機會交流下~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-3-16 17:16 發表
BTW, C姐 quote 自己係 regular runner, 其實小妹唔係幾認同, 每次都係10月先備戰? 咁咪跑得果3/4個月就去跑渣打, 其實C姐再提早少少練, 每星期起碼3長2短, 仲有D機, 我最多可以 quote C姐係 Holiday runner炸.D ...

嬌師姐,ling ctse 想完成咋喎,咁都要三長兩短~~

小弟都係閃啦,交番俾各位"師姐"討論~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-3-16 17:21 發表

咁花花公子想點練, 飛短留長課.

查實小弟同lingling ctse 一樣懶惰...從未試過一週五課...

不過Gill ctse 咁快,就算小弟有咩三長兩短都只有跑在ctse 背後~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-3-16 17:24 發表

都唔係好驚嚇啫, 好似未同花花公子跑過, 搵日走番轉先...花花公子C兄.

小弟晌鄧記經已見過Gill 師姐既倩影,只係小弟生得唔夠英俊,師姐眼尾都唔哨下小弟o者~~

升級   0%

該用戶從未簽到

其實只係要完成又未必要週週4-5課咁堅既,我之前兩年都勁懶,有時真係一週都無一課...

既然lingling 真係咁忙,試下呢個方法啦,而家開始,每週一課,緩步跑,15km 開始,完全放棄速度,一路慢慢加上去,加到年尾一課跑30km,比賽前一兩個月再按情況加多一課,我睇可以完成到架啦~~

最重要係唔好斷,夏天都要堅持繼續,同埋放棄速度,只練長課,咁可以慳d 日數既,但唔好預有好成績,同埋比賽過程一定好辛苦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

lingling ctse 似係被寵壞既大小姐~~

join 呢度既約跑啦,跑下跑下自然搵到自己既方向~~