香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lingling
打印 上一主題 下一主題

明年一定要參加全馬;.........

升級   0%

該用戶從未簽到

lingling ctse 你都玩好多活動,你打算每星期安排幾多日for 跑步架?
我諗boxing都有助跑步,話哂佢都係帶氧運動,可以幫你練氣...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩

你講得啱,唔係跑步發燒友都可以完成全馬..
不過若然你操之過急,會大大增加你患傷患的機會...
你玩boxing可以幫你練氣,但我相信打boxing的氣同跑步所用的好唔同....
瑜伽可以幫你鬆筋,令你跑起上黎輕鬆d..
但練全馬,應該一星期最少跑3日吧...
所以ctse你要好好分配時間呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 17:26 發表

查實小弟同lingling ctse 一樣懶惰...從未試過一週五課...

不過Gill ctse 咁快,就算小弟有咩三長兩短都只有跑在ctse 背後~~

查實睇下lingling ctse有乜目標時間啦..
若然係諗住在5.5小時內完成,訓練度又唔駛咁多o既...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-17 10:01 發表

ccm是咩比賽, 又白痴問句. 哈

CCM = China Coast Marathon,即中國沿岸馬拉松...
賽事在北潭涌舉行~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-3-18 21:26 發表

花d師兄, 你這方法行得通嗎? 我覺得一星期只作一長課訓練, 不單止在比賽時辛苦, 即使在練習時也會十分十分辛苦.

一星期只作一長課訓練, 在練習時也會十分十分辛苦????

咁你咪循序漸進,慢慢地把長課的量增加...
冇人叫你要一步登天,第1次就要跑20k嘛....
第1次可以試下跑10k,之後感覺okay再跑15k,然後再加囉...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:12 發表

jsmleung02 ctze 一星期都要跑3至4次, 每次是否都要跑14K, 我當然明白全馬是要付出好多時間, 就算我不是要求速度, 但努力總是要付出, 哩點我明白, 依家是個決心,

決心..........

長課每次跑幾多由自己要決定呀...
我覺得從10k開始,然後再加量會okay..
若然你真的打算明年跑全馬,決心當然好緊要....
就算唔講求速度,都要在參賽前試跑過30km或以上的距離啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:18 發表

其實好似你咁講又好似咁好呀, 一個WEEK一次15km, 不要求速度, 只要求完成, 到未先來個最後的長途訓練, 速度我早己不要求, 第一次跑都係以跑完為目標, 不過, 到時真是跑又好辛苦, 會不會上埋車, 好淤架...... ...

上車邊度瘀呀....
若然你跑o個陣受傷,與其捱埋去終點,倒不如上車休息,長跑長有呀...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:21 發表
點解d跑綱約跑都冇我想練跑個地方, 等我去join下, 可以請示教下d ctse,ching

約跑係長跑網的ching & ctse自發性舉行...
未必一定係你想去跑的地方就一定有架喎...
若然你想join約跑,咁當然要去人地地頭啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:29 發表

係架, 自己都己是盡力, 就算上車都無愧於心,

你咁o既態度對跑全馬就啱啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-19 00:32 發表

我講明在先, 驚你d 跑的太放, 唔理我, 不過, 都知你d好人啦, 唔會唔理我,

下次約跑記的通知我...........

我份人好易話為架, ...........

今個星期五跑馬地都有約跑,有興趣的話可以去join喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lingling 於 2009-3-25 12:35 發表

我都想一個week跑3次, 唔知夠唔夠, 儲夠哩數, 再慢慢上, 如不是, 一定到時比賽實好辛苦, 點解唔平時辛苦, 比賽就會輕鬆d哩個道理我實知...

記得之前睇過website教人跑全馬...
一個week跑3次係預備全馬的基本訓練啦...
唔單止要加里數,還要配合跑interval, tempo run先得呀...