香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Fox
打印 上一主題 下一主題

有玩MTB的ching ctse入o黎揮揮手

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我無玩mtb,玩rb同小摺,我多數踩架khs小摺出街,今個星期六南生圍帶路,我都會踩佢出黎

升級   41.95%

該用戶從未簽到

平d既,可以諗下dahon ht060,千二蚊左右,都唔錯架!
唔去火炭,入黎元朗睇下車都得!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-17 22:09 發表
ching, 我都想買dahon sp8, 那裏平又是行貨? 有無$2680

我舊年就係用呢個價錢買08年款(而家已經賣左),但09年款就好似賣唔到咁平,就算講價都要$2900 up

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Fox 於 2009-3-17 23:51 發表

其實玩摺車都幾好,慳位,速度唔慢,帶上交通工具也方便。有D車友去深圳踩,摺車過關也比大車方便。師兄係那一區踩多?

我住元朗,多數踩屯天元區,有時會踩青公出荃灣
我都想上深圳踩,但好多時開團時間都夾唔岩我得閒!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-3-19 10:02 發表

下年初 1 大冷團 , ching 會唔會 join 埋 踩番轉 ,
聽講今年阿寶都有份出席 , 睇番 d 相 , 有成 2xx 幾
部車出 , 場面非常壯觀 , 不過小摺就跟得辛苦 d,
頭車班 ching 平均都 40km/hr...

間中出黎踩下慢速大冷,或者玩下鐵人賽都ok
初一個隻大冷就唔好囉,初三果個會較適合我

p.s. 有人問何謂mtb,等我解釋下
      MTB=mountain bike(越野單車)
      MTB當中,亦有因應路線強度及難度,再細分為︰
      cross country (xc) (強度較低,通常只有前避震)
      freeride (fr) (前避震或前後避震者都有)
      all mountain (am)(前後避震,避震行程較長)
      downhill (dh) (強度較高,避震行程最長)

另外,小弟前文提到的RB,即road bike(公路單車),以行走馬路為主,不設避震!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-21 23:22 發表
各位單車ching,那幾間是黑店?hgjD088" />" />hj
大埔金X(正街)算不算?

Ching, pls check pm.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-3-26 00:14 發表
各位單車ching,萬宜水庫是否不能踏單車? 還有城門水塘?

萬宜水庫一定不可以,城門水塘就不太肯定!