香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家的渣打馬拉松成績怎樣?

關閉 [複製鏈接]

升級   45.45%

該用戶從未簽到

我跑10k 最早個組 (0515),起身睇完曼聯v阿仙奴足總盃冇耐就要起行了。

今日狀態欠佳,感冒未清晒,仲有好多鼻水。

由沙田坐馬鐵開始,去到地鐵天后站B出口為止,一直都要同人迫,車廂月台都唔多夠空氣,未去到個身都已經興晒同累晒,銳氣被削去一半。

賽前安排妥當,比賽準時開始。
勉強濟到個 靚 起跑位(當然最後俾好多人爬頭)。

第一次同咁多人跑步(Melbourne Marathon 10k 只有7000參賽者,而這一組最少都過萬),開始時都幾濟迫,數分鐘後就開始暢順。
前段想keep 五分鐘一公里的速度,企圖創造自己的PB (PB=51:13)
前半跑到25:30,但是後半開始謝,愈跑愈慢,後半要用成27分鐘,導致最後要用52分半才完成。雖然這已經是我暫時第二快的時間,但是以平路比賽而言這個成績實在麻麻地。

賽後大會安排不佳,如樓上所說,晶片收集處 埋在燈火闌珊處,問幾位工作人員也不得要領,徒然耗廢跑者的時間。

檢討:耐力有待改進
展望:回到墨爾本讀書的同時要好好修鍊,下屆可以參加半馬,免得跑10K 再同勁多人迫餐死。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tiny 於 2008-2-18 02:02 發表
我發現跑到去第一個u-turn時,左右唔係平係有d斜,噤我既左腳用力多d,有咩方法可令自己平行d.因為今晚返來左腳痛過右腳,加上噤樣用力係咪唔平均到,好易比拖累到而要就左腳既呢?

遇到u-turn時,我會寧願減慢速度,因為我自己平衡力麻麻,俾人過頭就隨佢地吧。
至於邊隻腳用力多d的問題,相信是因人而異的。
就先天而言,每人左右腳的用力比率應該不會完全50對50的。
我們都會不期然地 用某一隻腳 較多點力 而不自知。
就臨時應變而言,跑個時 假如 有一隻腳先出現疲態,我通常會盡力調校,用另一隻腳多點力。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-2-18 09:02 發表

CHING 有問題,抽筋是否跑返"慢d"就可以繼續挨跑落去?

暫時我都未試過 (因為我都未跑過半馬/全馬:p)
但在這裡看過各前輩的意見,我今年會好好預備自己,向跑半馬進發。
另外,ching 今次在這樣惡劣的情況下仍能堅持到底,實在值得欣賞,期望日後有機會一齊練跑。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-2-18 08:48 發表

Some runners wore old jacket and clothes to keep warm in the first portion of the race, and taking off and throw them away afterwards.

I don't agree with such behaviour.

在我印象中,電視度有位運動員建議大家咁樣做的。大致上叫運動員在比賽前著多幾件衫,然後在中段個身熱個時將外套脫掉/棄掉。
我覺得唔應該叫人地棄掉外套,上面d人連衫都唔夠著...............

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 laiun1124 於 2008-2-17 23:21 發表
係le, 幾時有得上網 check 個人&大會時間?

從<<運動員須知>>所示,應該在19/02 下午十二時以後在網上會刊登。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

thanks =]

my official time of 10k challenge is 52:37 ~
rank 78xth overall ~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-2-18 20:14 發表

U-turn 時只要個身打側(比跑運動場轉彎時再側多d)
再利用鞋同地面ge摩擦力
就可以順利轉彎了

thx a lot
另外,希望有一天可以同你一樣,成為跑10k 四十字頭的一份子。